Iliada lui Homer. Rezumat

Iliada relatează o perioadă scurtă, dar crucială, a Războiului Troian, un conflict între orașul Troia și aliații săi și o confederație de orașe grecești, cunoscute sub numele colectiv de Aheeni. Conflictul a început atunci când Paris, fiul regelui Troiei, Priam, a răpit-o pe Elena, cea mai frumoasă femeie din lume, de la regele aheilor, Menelau. Aheii au strâns o armată puternică și au navigat spre Troia, hotărâți să o recupereze pe Elena prin forță.

La începutul poveștii, războiul se află în al nouălea an. Aheii au jefuit recent un oraș din apropierea Troiei, luând în captivitate mai multe femei frumoase și o mulțime de comori. Chryses, un preot al lui Apollo din orașul jefuit, se apropie de tabăra aheilor și îi cere lui Agamemnon, conducătorul aheilor, să o elibereze din sclavie pe fiica sa, care este una dintre captive. Agamemnon refuză. Chryses îl roagă pe Apollo să îi pedepsească pe ahei, iar Apollo face să se abată ciuma asupra armatei aheene.

Ciuma face ravagii în armata aheeană. În căutarea disperată a unui răspuns, aheii îl întreabă pe profetul Calchas despre cauza ciumei. Calchas îl însărcinează pe Agamemnon să îi dea înapoi pe fiica lui Chryses. Agamemnon acceptă cu reticență, dar cere ca despăgubire să i se dea Briseis, fata captivă dată războinicului Ahile. Ahile este înfuriat de cererea lui Agamemnon și refuză să mai lupte pentru Agamemnon.

Ahile, cel mai mare dintre luptătorii ahei, dorește să se răzbune pe Agamemnon. El o cheamă pe mama sa, Thetis (o nimfă nemuritoare a mării) și îi cere să îl roage pe Zeus să întoarcă cursul războiului împotriva aheilor. Deoarece Ahile este sortit să moară glorios în luptă, o prăbușire a aheilor va contribui la a-i da glorie lui Ahile, permițându-i să le vină în ajutor. Zeus dă curs cererii lui Thetis.

Pe câmpul de luptă, Paris și Menelau acceptă să se dueleze pentru a pune capăt războiului. Menelau este victorios, dar troienii încalcă înțelegerea pe care au jurat să o respecte în prealabil. Armatele se aruncă într-o bătălie care durează câteva zile. În timpul luptelor, mulți soldați se disting, printre care aheul Diomede și fiul lui Priam, Hector. Soarta bătăliei se schimbă de mai multe ori, dar forțele troiene sub comanda lui Hector îi împing în cele din urmă pe ahei înapoi la fortificațiile pe care le-au construit în jurul corăbiilor lor.

Între timp, între zei se desfășoară un conflict alternativ în favoarea troienilor și a aheilor. Atena, Hera și Poseidon susțin forțele aheene, în timp ce Apollo, Afrodita și Ares îi susțin pe troieni. Pe măsură ce bătălia continuă, zeii dau putere și inspirație luptătorilor lor. În cele din urmă, Zeus, plănuind să modeleze conflictul de unul singur pentru a-și putea îndeplini promisiunea făcută lui Thetis, interzice intervenția în război a celorlalți zei. Zeus ajută la organizarea avansării troienilor împotriva aheilor.

Sub o presiune imensă, bătrânul comandant aheean Nestor propune trimiterea unei ambasade la Ahile pentru a-l convinge să se întoarcă la luptă. Ahile le ascultă rugămințile, dar în cele din urmă refuză, declarând că nu se va agita până când troienii nu vor ataca propriile corăbii. După o luptă îndelungată, troienii pătrund în cele din urmă în fortăreața aheilor, amenințând că vor arde corăbiile și îi vor măcelări pe ahei.

Patrocle, tovarășul de nedespărțit al lui Ahile, temându-se de distrugerea forțelor aheene, îl întreabă pe Ahile dacă îi poate lua locul în luptă. În cele din urmă, Ahile acceptă și, în timp ce prima corabie aheeană începe să ardă, Patrocle conduce armata lui Ahile, îmbrăcat în armura lui Ahile pentru a-i speria pe troieni. Patrocle luptă exemplar, iar troienii sunt respinși de pe corăbii. Cu toate acestea, Patrocle nesocotește ordinul lui Ahile de a se întoarce după ce i-a alungat pe troieni. El îi urmărește pe troieni până la porțile Troiei. Zeus, plănuind de la început această succesiune de evenimente, îi permite lui Apollo să-l doboare pe Patrocle. Hector îl ucide apoi pe Patrocle în timp ce acesta zace la pământ, iar o bătălie izbucnește pentru trupul lui Patrocle. Hector îi smulge armura lui Ahile lui Patrocle, dar Menelau și ceilalți reușesc să salveze trupul.

Când Ahile află de moartea lui Patrocle, este profund îndurerat. Dorind să se răzbune pe Hector și pe troieni, Ahile se împacă cu Agamemnon. Mama sa, Thetis, îl vizitează pe zeul fierar Hefaistos, care îi făurește lui Ahile o armură nouă, supraomenească, precum și un scut magnific care înfățișează întreaga lume. Între timp, troienii și-au instalat tabăra în afara zidurilor orașului lor, subestimând furia lui Ahile. A doua zi, Ahile își îmbracă armura și se lansează în luptă, ucigând numeroși troieni pe câmpiile Troiei. Ahile se luptă, de asemenea, cu zeul râului Xanthus, care se supără pe Ahile pentru că a ucis atât de mulți troieni în apele sale.

Troienii fug de furia lui Ahile și se ascund în interiorul zidurilor Troiei. Hector rămâne singur în afara zidului, hotărât să se împotrivească lui Ahile, dar când Ahile se apropie de el, Hector își pierde curajul și începe să fugă. Ahile îl urmărește pe Hector de patru ori în jurul zidurilor Troiei, dar în cele din urmă Hector se întoarce și îl înfruntă pe Ahile. Cu ajutorul Atenei, Ahile îl ucide pe Hector. El leagă cadavrul lui Hector de carul său și îl târăște înapoi în tabăra aheilor ca răzbunare pentru moartea lui Patrocle.

Ahile, încă îndurerat, organizează o înmormântare elaborată pentru Patrocle, care este urmată de o serie de jocuri atletice comemorative. După jocuri, Ahile continuă să târască trupul lui Hector în jurul cadavrului lui Patrocle timp de nouă zile.

Zeii, dorind să-l vadă pe Hector îngropat cum se cuvine, îl trimit pe Priam, escortat de Hermes, să răscumpere trupul lui Hector. Priam îi imploră mila lui Ahile, cerându-i acestuia să își amintească de propriul tată îmbătrânit. Ahile este înduioșat de rugămintea lui Priam și este de acord să restituie trupul lui Hector. Priam se întoarce la Troia cu Hector, iar troienii își plâng pierderea. Iliada se încheie cu funeraliile acestuia de-a lungul unui armistițiu de 12 zile garantat de Ahile.

Vă recomand să urmăriți și prezentarea video – https://youtu.be/I-4efPBqTTk



Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.