Răpirea sabinelor

Rapirea sabinelor. The_Rape_of_the_Sabine_Women

Răpirea sabinelor. Eveniment legendar plasat de izvoarele literare romane în perioada primitivă a istoriei Romei, în timpul domniei lui Romulus.

După întemeierea cetăţii şi popularea sa cu bărbaţi, Romulus s-a văzut nevoit să găsească o soluţie pentru a atrage între zidurile Romei şi femei; a invitat atunci la celebrarea sărbătorilor Consualia poporul sabinilor, inclusiv femeile, pe care în timpul festivităţilor le-a răpit: Romulus a dat semnalul de atac ridicându-se în picioare, desfăcându-şi toga şi înfăşurând-o la loc.

Informaţiile cu privire la numărul femeilor răpite sunt discordante: de la treizeci la câteva sute. Izvoarele favorabile lui Romulus subliniază că romanii n-au răpit nici o femeie căsătorită — cu excepţia uneia, Hersilia, despre care de altfel nu ştiau că e măritată – şi că acţiunea lor nu a urmărit să-i ofenseze pe sabini, ci să cimenteze unirea celor două popoare. Dar, cum era lesne de prevăzut, faptul a provocat reacţia imediată a sabinilor, ducând la un îndelungat război între cele două popoare, încheiat printr-un acord care le recunoştea sabinilor cetăţenia romană şi îl asocia la conducerea Romei pe suveranul lor, Titus Tatius.

Prezenţe în literatura antică. Episodul, prezent în diverse texte ale istoricilor latini, este cunoscut în special din versiunea lui Plutarh (Romulus)  şi din cea a lui Titus Livius, care sunt cele mai bogate în detalii şi preiau numeroase informaţii din izvoarele precedente.

sursa: Anna Ferrari,  Dicţionar de mitologie greacă şi romană, Ed. Polirom, Iaşi, 2003

Urmăriți Legenda răpirii sabinelor pe Youtube – https://www.youtube.com/watch?v=57n7fR-1glk

4 răspunsuri

  1. Rapirea sabinelor a fost foarte frumos reprezentata si in pictura de mari maestri precum Paul Peter Rubens, Jacques-Louis David, Nicolas Poussin (cel prezent in acest articol, aflat la Metropolitan Museum of Art din New York), si chiar si in maniera cubista de Picasso.

    Apreciază

  2. referatul este foarte scurt darv foarte bun

    Apreciază

  3. Mulțumesc pentru ajutor.. Am nevoie la latină și sper ca acest text să mă ajute 🙂

    Apreciază

  4. […] mai vechi dintre spațiile publice ale Romei. Stadionul a fost construit chiar pe locul presupus al Răpirii Sabinelor. Povestea spune că, în timpul fondării Romei, supușii lui Romulus, fiind în principal […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: