Îmbrăcămintea în Roma antică

Îmbrăcămintea romanilor se caracteriza înainte de toate prin simplitate: nu necesita nici croială aproape deloc şi nici cusătură; încât intervenţia croitorului de profesie era minimă. Veşmântul oficial al romanilor (dar care era interzis ţăranilor, muncitorilor simpli şi sclavilor) era toga: o bucată de stofă groasă de lână albă, tăiată în formă de elipsă sau de semicerc cu un diametru care putea ajunge până la şase metri.

În epoca imperială se purta tot mai mult toga colorată – potrivit anumitor norme: toga împăratului era roşie, a generalilor victorioşi era de purpură cu broderii aurite, iar a copiilor sub 17 ani (precum şi a înalţilor magistraţi sau a unor categorii de sacerdoţi) era tivită cu o fâşie de purpură.

În casă, bărbaţii purtau tunică – largă şi lungă până sub genunchi, strânsă la mijloc cu o centură. Iarna, se îmbrăcau chiar două sau trei tunici una peste alta. Confecţionată din două bucăţi de stofă, cusute împreună, dar lăsând loc pentru braţe şi cap, tunica n-avea mâneci – cel puţin până în secolul II d.Hr.; pentru ca un secol mai târziu să se poarte tunica cu mâneci chiar lungi. În oraş, se purta peste tunică toga; dar oamenii săraci şi sclavii umblau numai în tunică.

Femeile purtau, direct pe piele, o cămaşă de in (iar în jurul bustului o fâşie de pânză, drept sutien). În timpurile vechi îmbrăcau toga şi ele, la fel ca bărbaţii; dar încă din secolele Republicii toga era rezervată numai femeilor de moravuri uşoare. În locul ei, peste cămaşă purtau o tunică lungă până la pământ (stola), cu mâneci scurte sau fără mâneci, încinsă cu un cordon. Peste stola, un fel de şal de lână colorată (palla) acoperea şi înfăşura umerii; un capăt al pallei se înfăşura pe un braţ, iar celălalt capăt cădea până la pământ, iar cu un fald al pallei femeia îşi acoperea capul (căci o femeie romană nu ieşea niciodată în oraş cu capul neacoperit). Aranjarea pallei pentru a forma un drapaj frumos şi elegant era o operaţie tot atât de complicată ca cea pe care o cerea toga bărbaţilor. În epoca Imperiului femeile au adoptat o îmbrăcăminte de mare varietate.

Încălţămintea de rigoare a bărbaţilor când purtau toga era un fel de ghete din piele subţire, fără tocuri, fixate pe picior cu şase curele. Mult mai comode, însă, mai practice şi mai puţin costisitoare erau sandalele. În casă, atât bărbaţii cât şi femeile (ale căror tipuri de încălţăminte nu se deosebeau de cele ale bărbaţilor) îşi puneau papuci de stofă, în diferite culori. Ţăranii şi soldaţii purtau saboţi.

Romanii umblau cu capul descoperit. Când ploua îşi puneau o glugă; iar vara, pentru a se apăra de soarele prea puternic, o pălărie cu boruri largi. Evantaiul şi umbrela de soare (purtate de sclava însoţitoare) şi poşeta erau articole indispensabile femeii elegante.

Gama bijuteriilor romanelor bogate era de o infinită varietate. Inele pe toate degetele, agrafe, colane, brăţări – pe braţe, la încheietura mâinii şi la glezne; şi apoi diademe de aur, eventual cu pietre preţioase, şi – bijuteria cea mai scumpă – cerceii, pandantivi, câteva perechi deodată, spre a atrage atenţia prin clinchetul lor.

În schimb bărbaţii aveau ca singură podoabă inelul. În perioada republicană nu era îngăduit decât un singur inel; dar în epoca imperiului bogătaşii parveniţi îşi încărcau degetele cu inele de o valoare enormă. Inelul bărbaţilor servea drept sigiliu, întipărirea lui având valoarea unei semnături autografe.

*****

sursa: Ovidiu Drimba, Istoria culturii şi civilizaţiei, Ed. Saeculum, Bucureşti, 2003

39 răspunsuri

 1. Mi-ai adus aminte de orele din facultate de Istoria Costumului 🙂

 2. Istoria costumului… de baie? 🙂

 3. Gheorghita Ionescu Eugeniu | Răspunde

  Sulla şi-a descoperit capul în faţa lui Pompei numindu-l „cel mare”. Sulla „felix” nu purta pălărie, îşi acoperea capul cu un colţ al togii.

 4. o sami fie de folos

 5. interesant

 6. chiar este de folos site acesta . buna treaba

 7. Aveam nevoie de asta la scoala 😀 Merci

  1. Bine ca nu trebe sa dai $ (bani)

 8. am nevoie la scoala .URGENT.

 9. de ce nu va duceti in roma

 10. Merci mult de tot aveam de facut un portofoliu nesuferit la istorie si trebuia sa aflu cu ce se imbracau etc … In manual scria ceva doar despre sandale si o mantie alba de lana ma rog . Foarte de folos !!!! Si multumim de imagini 😀 super postarea 😉

 11. Am nevoie pentru scoala . Mersi mult este de folos mai ales pentru latina de clasa a 8-a …

  1. adevarat si eu sunt in a 8 si am un proiect la latina in carte numi arata decat o imagine desi nu spune mai nimic despre ea aici imi este de folos
   mersi tare mult pwp din partea mea si a celor ce au nevoie

  2. Misto tot ca voi clasa a-v|||-a tot la [ latina ] si tot proiect din (carte):
   „fara carte nai parte nu”

 12. lasati comentarile si punetiva pe treaba

 13. a fost de folos ,trebuia sa vad inbracamintea femeilor din roma ,afost cam putine poze despre femei dar ma rog ,totusi a fost de folos ok /multumesc

 14. ați scris ,, o femeie romană nu ieşea niciodată în oraş cu capul neacoperit”. Știți cumva de ce? sau, unde aș putea să aflu mai multe despre acest obicei?
  mulțumesc.

  1. pt ca daca ieseau femeile cu capul descoperit in oras… erau niste paznici si daca o vedea cnv cu capul descoperit (nu aveau cum sa n-o observe) o prindeau , o bateau si la un moment dat o bagau la inchisoare…. ”dc?” pt ca asa era mai demult. :\

   1. Pe naiba co ducea la rege sio omorau apoi sau o biciuau
    Este clar
    Uitate la filme
    A da(lipsa filmelor)
    Da asta e

 15. cel mai tare sait ma ajutat mult

 16. cel mai tare sait

 17. multumesc pentru informatie… aveam nevoie pentru limba latina .este un site super tare!

 18. O sa-mi fie de folos

 19. mrs,imi va fi de folos!

 20. uff… ce noroc pe mn ca am dat de site-ul asta :)) luam 4 fara el x.X

 21. Ce interesant. Am luat 2 de 10 la latina.

 22. Forte bine

 23. E am gasit referat pt latina

 24. Frumos referat
  Mai imi trebe unu la bio si cimie si am gatat

 25. ai scris gresit

 26. Mersi mia fost de folos la proiect

 27. in unele locuri nu ai pus virgula

 28. Îi multumesc Lui Dumnezeu ca am gasit site-ul asta

 29. Îmi place hainele romănilor dr unela mai frumoase dar sunt super tari.

 30. Foarte frumos!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: