Ce se întâmplă cu adevărat în Israel și Gaza?

Bine ați venit, dragi prieteni, la acest episod special despre Ce se întâmplă cu adevărat în Israel și Gaza?

Întreaga lume este șocată de evenimentele recente din Israel. Știrile sunt tulburătoare. Atacuri surprinzătoare cu un impact grav asupra civililor. Violențe grave, multe victime. Dar ce se întâmplă cu adevărat în Israel și Gaza? Ce este Hamas? Ce este Fâșia Gaza și de ce este importantă? Ce este Palestina? De ce a lansat Hamas cel mai recent atac? De ce nu a fost prevăzut atacul de către serviciile secrete israeliene? Cum se implică SUA? Ce s-ar putea întâmpla în continuare? Răspunsuri la aceste întrebări legitime le-am găsit într-o analiză recentă a BBC pe care o prezint în continuare.

Ce este Hamas?

Hamas este un grup militant palestinian care conduce Fâșia Gaza. Numele său este un acronim pentru Harakat al-Muqawama al-Islamiya, sau „Mișcarea de rezistență islamică”, și înseamnă „zel” în arabă. Grupul a jurat să distrugă Israelul și dorește să îl înlocuiască cu un stat islamic. Hamas a purtat mai multe războaie cu Israelul de când a preluat puterea în Gaza, în 2007. A lansat – sau a permis altor grupuri militante să lanseze – mii de rachete asupra Israelului și a efectuat alte atacuri mortale. Ca răspuns, Israelul a atacat în repetate rânduri Hamas cu lovituri aeriene și a trimis trupe în Gaza în timpul a două dintre războaie. Împreună cu Egiptul, Israelul a blocat Fâșia Gaza din 2007, din motive pe care le descrie ca fiind de securitate. Hamas – sau, în unele cazuri, aripa sa militară – a fost desemnată drept grup terorist de către Israel, Statele Unite, Uniunea Europeană și Regatul Unit, precum și de alte țări. Iranul sprijină grupul, oferindu-i finanțare, arme și instruire.

Ce este Fâșia Gaza și de ce este importantă?

Fâșia Gaza este un teritoriu lung de 41 km și lat de 10 km, situat între Israel, Egipt și Marea Mediterană. Inițial ocupată de Egipt, Gaza a fost capturată de Israel în timpul războiului din 1967 din Orientul Mijlociu, împreună cu Cisiordania și Ierusalimul de Est. Israelul și-a retras trupele și aproximativ 7.000 de coloniști din zonă în 2005. În prezent, Gaza găzduiește aproximativ 2,3 milioane de persoane și are una dintre cele mai dense populații din lume.

Israelul controlează spațiul aerian deasupra Fâșiei Gaza și a țărmului acesteia și controlează strict circulația persoanelor și a bunurilor prin punctele sale de trecere a frontierei. În mod similar, Egiptul controlează cine intră și cine iese prin frontiera sa cu Gaza.

Aproximativ 80% din populația din Gaza depinde de ajutorul internațional, potrivit ONU, iar aproximativ un milion de persoane depind de ajutorul alimentar zilnic. După atacul fără precedent al Hamas, Israelul a anunțat un „asediu” al Gazei – tăindu-i aprovizionarea cu energie electrică, combustibil, alimente, bunuri și apă.

În Gaza nu mai există curent electric, după ce singura centrală electrică a rămas fără combustibil. Fără electricitate, se așteaptă ca sistemele de apă și canalizare din Gaza să se oprească și ele. Locuitorii din Gaza vor trebui să se bazeze pe generatoare de electricitate – dacă au combustibil pentru a le face să funcționeze

Ce este Palestina?


Cisiordania și Gaza, cunoscute sub numele de teritoriile palestiniene, precum și Ierusalimul de Est și Israelul, au făcut parte dintr-un teritoriu cunoscut sub numele de Palestina din epoca romană până la mijlocul secolului al XX-lea. Acestea au fost, de asemenea, teritoriile regatelor evreiești din Biblie și sunt considerate de mulți evrei ca fiind patria lor străveche.

Israelul a fost declarat stat în 1948, deși terenul este încă denumit Palestina de către cei care nu recunosc dreptul Israelului de a exista. Palestinienii folosesc, de asemenea, numele Palestina ca termen generic pentru Cisiordania, Gaza și Ierusalimul de Est.

De ce a lansat Hamas cel mai recent atac?

Deși atacul militanților din 7 octombrie a fost neașteptat, acesta a avut loc într-un moment de creștere a tensiunilor israeliano-palestiniene. Anul acesta a fost cel mai sângeros din istorie pentru palestinienii care trăiesc în Cisiordania ocupată de Israel, ceea ce ar fi putut motiva Hamas să lovească Israelul cu un atac spectaculos. De asemenea, este posibil ca Hamas să fi căutat să obțină o victorie propagandistică semnificativă împotriva Israelului pentru a-și spori popularitatea în rândul palestinienilor obișnuiți. Faptul că a luat atât de mulți ostatici israelieni este considerat a fi menit să exercite presiuni asupra Israelului pentru a elibera o parte din cei aproximativ 4 500 de palestinieni deținuți în închisorile israeliene – o problemă extrem de emoțională pentru toți palestinienii. Există, de asemenea, speculații conform cărora atacul a fost orchestrat de Iran – dușmanul de moarte al Israelului – deși liderul suprem al Iranului a negat implicarea țării sale. De asemenea, Iranul și Hamas se opun cu fermitate perspectivei tot mai mari a unui acord de pace istoric între Israel și Arabia Saudită. Acesta ar putea fi zădărnicit dacă răspunsul militar al Israelului la atacurile Hamas provoacă o furie generalizată în lumea arabă.

Cum se compară acest lucru cu atacurile anterioare ale Hamas?

Jeremy Bowen, editorul specializat pe probleme internaționale al BBC, spune că aceasta este cea mai ambițioasă operațiune pe care Hamas a lansat-o vreodată din Gaza și cel mai serios atac transfrontalier cu care Israelul s-a confruntat în mai mult de o generație.

De ce nu a fost prevăzut atacul de către serviciile secrete israeliene?

Având în vedere resursele combinate ale Shin Bet, serviciile de securitate internă israeliene, agenția sa de spionaj extern Mossad și toate resursele Forțelor de Apărare ale Israelului, corespondentul pe probleme de securitate al BBC, Frank Gardner, spune că este uimitor faptul că nimeni nu a prevăzut acest lucru sau nu a acționat în cazul în care a avut un avertisment.


Israelul are, fără îndoială, cele mai extinse și mai bine finanțate servicii de informații din Orientul Mijlociu, cu informatori și agenți în interiorul grupurilor militante palestiniene, precum și în Liban, Siria și în alte părți.


Gardul de la granița dintre Gaza și Israel are camere de luat vederi, senzori de mișcare la sol și patrule regulate ale armatei. Gardul acoperit cu sârmă ghimpată ar fi trebuit să fie o „barieră inteligentă” pentru a preveni exact tipul de infiltrare care a avut loc în acest atac. Dar militanții Hamas pur și simplu și-au croit drum prin el cu buldozerele, au făcut găuri în sârmă sau au intrat în Israel dinspre mare și cu parapanta.


Cum se implică SUA?

SUA este cel mai apropiat aliat al Israelului, iar administrațiile succesive au declarat angajamentul „de fier” al SUA față de securitatea Israelului. În urma atacului Hamas, SUA au anunțat că vor muta un portavion, nave și avioane în estul Mediteranei și că vor oferi Israelului echipamente și muniții suplimentare. Pe lângă faptul că este o dovadă de sprijin față de Israel, această mișcare ar putea fi un avertisment pentru puternica grupare militantă libaneză Hezbollah – un inamic al Israelului și susținător al Hamas – să nu atace Israelul.

Cel puțin 14 cetățeni americani – alături de victime din aproximativ 16 țări, cu excepția Israelului – au fost uciși în atacul Hamas. Mai mulți cetățeni americani se numără, de asemenea, printre zecile de persoane ținute ostatice de Hamas în Gaza.

Ce s-a întâmplat în 1973 și de ce oamenii compară acest lucru cu ultimul atac al Hamas?

Unii compară atacul Hamas cu ceea ce israelienii numesc Războiul de Yom Kippur din 1973. În urmă cu 50 de ani, Israelul a fost surprins de un atac surpriză al Egiptului și al Siriei în ziua sfântă evreiască de Yom Kippur. Forțele arabe au făcut progrese semnificative înainte ca cele ale Israelului să reușească să le respingă. În timpul războiului, 2.656 de soldați israelieni au fost uciși și alte mii au fost răniți. De partea arabă, aproximativ 18.000 au fost uciși și zeci de mii au fost răniți. Faptul că Israelul a fost luat prins cu garda jos și a suferit atât de multe pierderi a avut un impact profund asupra psihicului israelian, iar concentrarea ulterioară asupra pregătirii militare i-a convins pe israelieni că un astfel de eveniment nu se va mai putea repeta niciodată.

Care ar putea fi răspunsul Israelului și al lumii arabe?

Comandantul militar al Hamas, Mohammed Deif, a făcut apel la palestinieni și la alți arabi să se alăture operațiunii militanților pentru a „mătura ocupația [israeliană]”.

Israelul vede, fără îndoială, potențialul unui război care s-ar putea deschide pe mai multe fronturi. Unul dintre cele mai grave scenarii ar fi implicarea mișcării libaneze Hezbollah. De la atac, gruparea militantă susținută de Iran a lansat o serie de rachete și obuze spre nordul Israelului. Forțele israeliene au răspuns prin atacarea pozițiilor Hezbollah și a altor infrastructuri. Armata israeliană a ordonat o întărire masivă a trupelor și este de așteptat să lanseze în curând o ofensivă terestră asupra Fâșiei Gaza.


Confruntările continuă. În ciuda numeroaselor eforturi de mediere și încercări de a obține încetarea focului, conflictul Israel-Gaza rămâne unul dintre cele mai sensibile și complexe conflicte din lume.

Mulțumesc că ați fost alături de mine astăzi. Nu uitați să vă abonați și să lăsați comentarii cu părerea voastră despre evenimentele prezentate. La revedere!

sursa informațiilor – https://www.bbc.com/news/world-middle…

Vă recomand să urmăriți și prezentarea video – https://www.youtube.com/watch?v=pOiQEEqcnsg

Un răspuns

  1. Citit cu interes.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.