Arhive categorie: Ştiai că?

Care a fost a doua ţintă programată pentru bomba atomică?

bomba atomica NagasakiCare a fost a doua ţintă programată pentru bomba atomică?

a. Tokyo

b. Nagasaki

c. Yokohama

d. Kokura

Răspuns: d. Kokura

A doua bombă atomică, o copie a ansamblului de implozie cu plutoniu 239 testat în Trinity şi denumit Fat Man (Grăsunul), trebuia să fie lansată la Kokura pe 11 august; a treia era în pregătire în SUA pentru a fi utilizată la sfârşitul lui august sau începutul lui septembrie. Pentru a evita vremea nefavorabilă, data a fost mutată la 9 august. Avionul B-29, denumit Bock’s Car, a stat 10 minute deasupra oraşului Kokura fără să zărească ţinta: apoi s-a îndreptat către zeiţa secundară, oraşul Nagasaki, unde, la 11:02 ora locală, bomba a fost declanşată în aer la 500 de metri, cu o forţă estimată ulterior la 21 kilotone.

Continuă citirea →

Anunțuri

În care dintre cetăţile dacice a fost descoperită inscripţia „Decebalus per Scorilo”?

decebal, regele dacilorÎn care dintre cetăţile dacice, ale căror vestigii se mai păstrează încă, a fost descoperită inscripţia „Decebalus per Scorilo”?

a. Sucidava

b. Porolissum

c. Sarmizegetusa

d. Costeşti-Cetăţuie

Continuă citirea →

Alianţa politico-militară alături de care România a participat la Primul Război Mondial

primul-razboi-mondialAlegeţi răspunsul corect:

Alianţa politico-militară alături de care România a participat la Primul Război Mondial:

a) Puterile Centrale
b) Sfânta Alianţă
c) Tripla Alianţă
d) Tripla Înţelegere

Cine l-a asasinat pe Martin Luther King?

Martin Luther King

Întrebare: Cine l-a asasinat pe Martin Luther King?

a. James Earl Ray

b. Oswald Lee

c. Jack Ruby

d. John Wilkes Booth

James Earl Ray

Răspuns: a. James Earl Ray

Ray era un pungaş care fura din benzinării şi magazine, petrecuse timp în închisoare (o dată în Illinois şi de două ori în Missouri) şi primise sentinţă cu suspendare în Los Angeles. A scăpat din Penitenciarul de stat din Missouri la 23 aprilie 1967. Un an mai târziu, la 4 aprilie 1968, în Memphis, Tennessee, de la fereastra unei case vecine, l-a împuşcat pe Martin Luther King [conducătorul mişcării pentru drepturi civile ale populaţiei de culoare], care stătea pe balconul unei camere de hotel.

sursa: Ghid de cultură generală. Întrebări şi răspunsuri, trad.: Graal Soft. – Ediţia a 2-a, revizuită, Bucureşti, Litera Internaţional, 2012

Ce a dat numele Americii?

Amerigo Vespucci America

Ce a dat numele Americii?

a. o corabie

b. un comerciant şi navigator

c. un munte

d. o insulă

Răspuns:  b. Un comerciant şi navigator

Numele „America” derivă din cel al negustorului şi navigatorului italian Amerigo Vespucci, unul dintre primii exploratori din Lumea Nouă. Cu toate că, la început, termenul de America se aplica doar jumătăţii sudice, acesta a fost adoptat, curând, pentru întregul teritoriu: zonele care se întindeau la nord de istmul Panama au devenit cunoscute sub numele de America de Nord, iar cele din sud alcătuiesc America de Sud.

sursa: Ghid de cultură generală. Întrebări şi răspunsuri, trad.: Graal Soft. – Ediţia a 2-a, revizuită, Bucureşti, Litera Internaţional, 2012

În ce an a fost ridicat Zidul Berlinului?

zidul Berlinului

În ce an a fost ridicat Zidul Berlinului?

a. 1961

b. 1962

c. 1969

d. 1989

Răspuns: a. 1961

Între 1949-1961, cca 2,5 milioane de locuitori din Germania de Est fugiseră în Germania de Vest, inclusiv un nunăr tot mai mai mare de muncitori calificaţi, experţii în diferite domenii şi intelectuali. Pierderea lor ameninţa să distrugă stabilitatea economică a statului est-german. Ca răspuns, Germania de Est a construit o barieră pentru a bloca accesul est-germanilor în Berlinul de Vest (şi astfel, în Germania de Vest). Această barieră, Zidul Berlinului, a fost ridicată în noaptea de 12-13 august 1961, ca rezultat al unui decret aprobat la 12 august de către Volkskammer-ul (Camera Poporului) est-german. Zidul iniţial, construit din sârmă ghimpată şi blocuri de zgură, a fost înlocuit treptat de o serie de ziduri de beton acoperite cu sârmă ghimpată şi păzite prin puncte de observaţie, posturi de mitraliere şi mine.

Continuă citirea →

Cine este considerat întemeietorul poliţiei secrete a Germaniei naziste, Gestapo?

Hermann Göring

Cine este considerat întemeietorul poliţiei secrete a Germaniei naziste, Gestapo?

a. Adolf Hitler

b. Hermann Goring

c. Erwin Rommel

d. Gustav Stresemann

Răspuns:  b. Hermann Goring

A fost conducător al Partidului Nazist şi unul dintre coordonatorii principali ai statului poliţienesc nazist din Germania. Goring s-a folosit de funcţia sa de ministru de interne în Prusia, statul cel mai mare şi mai influent al Germaniei, pentru a „nazifica” poliţia prusacă şi a înfiinţa Gestapo (poliţia politică secretă). De asemenea, a înfiinţat lagărele de concentrare pentru „corecţia” celor care se opuneau regimului.

sursa: Ghid de cultură generală. Întrebări şi răspunsuri, trad.: Graal Soft. – Ediţia a 2-a, revizuită, Bucureşti, Litera Internaţional, 2012

Ce lider militar german era poreclit „Vulpea deşertului”?

Erwin Rommel vulpea desertului

Ce lider militar german era poreclit „Vulpea deşertului”?

a. Adolf Hitler

b. Hermann Goring

c. Erwin Rommel

d. Gustav Stresemann

Răspuns:  c. Erwin Rommel

Mareşal german (1891-1944); este cunoscut, mai ales, prin victoriile sale spectaculoase în calitate de comandant al Afrikakorps în Al Doilea Război Mondial. În februarie 1941, Rommel a fost numit comandant al trupelor germane detaşate pentru a ajuta armata italiană înfrântă în Libia. Deşerturile Africii de Nord au devenit scena celui mai mare succes al său, dar şi a înfrângerii sale în faţa unei unei armate net superioare. În teatrul de război din Africa de Nord, Vulpea deşertului, după cum a fost supranumit atât de prieteni, cât şi de inamici, datorită atacurilor-surprinză îndrăzneţe, a dobândit o reputaţie formidabilă. Curând, Hitler, impresionat de un asemenea succes, l-a promovat la gradul de mareşal.

sursa: Ghid de cultură generală. Întrebări şi răspunsuri, trad.: Graal Soft. – Ediţia a 2-a, revizuită, Bucureşti, Litera Internaţional, 2012

Ce domnitor al Ţării Româneşti a cerut personal sprijinul regelui Franţei, Henric III, pentru a urca pe tron?

Petru_Cercel

Ce domnitor al Ţării Româneşti a cerut personal sprijinul regelui Franţei, Henric III, pentru a urca pe tron?

a. Petru Cercel

b. Ioan Iacob Heraclid

c. Dimitrie Cantemir

d. Mihai Viteazul

Răspuns: a. Petru Cercel

Fiu al lui Pătraşcu cel Bun şi frate al lui Mihai Viteazul, a fost domn al Ţării Româneşti între 1583-1585. Instruit la izvoarele umanismului italian, a călătorit în Franţa, asigurându-şi sprijinul regelui Henric III pentru a accede la tron. Nu s-a putut menţine la putere din cauza intrigilor boiereşti şi s-a refugiat în Transilvania. A fost ctitorul Bisericii Domneşti de la Târgovişte.

sursa: Ghid de cultură generală. Întrebări şi răspunsuri, trad.: Graal Soft. – Ediţia a 2-a, revizuită, Bucureşti, Litera Internaţional, 2012

Cine a dat numele oficial de „Casa Albă” reşedinţei preşedintelui SUA?

Casa Alba

Cine a dat numele oficial de „Casa Albă” reşedinţei preşedintelui SUA?

a. Thomas Jefferson

b. John Adams

c. Theodore Roosevelt

d. Benjamin Franklin

Theodore Rossevelt

Răspuns: c. Theodore Roosevelt

În 1791 a avut loc un concurs public pentru a alege proiectul cel mai potrivit pentru o reşedinţă prezidenţială în nou-desemnata capitală Washington. Arhitectul american de origine irlandeză James Hoban din Philadelphia a câştigat concursul cu planul pentru o vilă georgiană în stil clasic italian, sub influenţa lui Palladio. În 1809 primise deja denumirea de Casa Albă, deoarece gresia sa alb-gri contrasta puternic cu roşul cărămizilor folosite pentru clădirile din apropiere. În 1902, preşedintele Theodore Roosevelt a adoptat termenul de Casa Albă ca nume oficial al clădirii.

sursa: Ghid de cultură generală. Întrebări şi răspunsuri, trad.: Graal Soft. – Ediţia a 2-a, revizuită, Bucureşti, Litera Internaţional, 2012

Care a fost prima regină a Angliei?

Maria I, regina Angliei

Care a fost prima regină a Angliei?

a. Elisabeta I

b. Maria I

c. Matilda

d. Victoria

Răspuns: b. Maria I  

Numită şi Maria Tudor, a fost prima regină care a condus Anglia (1553-1558) cu drepturi depline. A mai fost cunoscută sub numele de Maria cea Sângeroasă (Bloody Mary) din cauza persecuţiilor îndreptate împotriva protestanţilor, în încercarea zadarnică de a restabili romano-catolicismul în Anglia.

sursa: Ghid de cultură generală. Întrebări şi răspunsuri, trad.: Graal Soft. – Ediţia a 2-a, revizuită, Bucureşti, Litera Internaţional, 2012

Ce domnitor a respins primul atac al turcilor împotriva Moldovei?

Alexandru cel Bun

Ce domnitor a respins primul atac al turcilor împotriva Moldovei?

a. Vasile Lupu

b. Dimitrie Cantemir

c. Alexandru cel Bun

d. Ştefan cel Mare

Răspuns: c. Alexandru cel Bun. Fiu al lui Roman I, domnitor al Moldovei (1400-1432). Venit pe tron cu sprijinul lui Mircea cel Bătrân, s-a bucurat de o îndelungată şi liniştită domnie, în timpul căreia Moldova a prosperat. A aplanat conflictul dintre Biserica Moldovei şi Patriarhia din Constantinopol, care a recunoscut Mitropolia de la Suceava (1401), a adus la Suceava moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Cetatea Albă şi a ctitorit, între altele, mănăstirile Bistrita şi Moldoviţa, Aliat cu Polonia, a participat la bătălii împotriva cavalerilor teutoni (1410 şi 1422). A lărgit hotarele ţării, înglobând Pocuţia şi alte regiuni din sudul Poloniei şi a respins primul atac al turcilor împotriva Moldovei (1420).

sursa: Ghid de cultură generală. Întrebări şi răspunsuri, trad.: Graal Soft. – Ediţia a 2-a, revizuită, Bucureşti, Litera Internaţional, 2012

Cine este arhitectul principal al Parlamentului din Marea Britanie?

Palatul Westminster

Cine este arhitectul principal al Parlamentului (Houses of Parliament) din Marea Britanie?

a. Humphry Repton

b. Richard Boyle Burlington

c. Charles Barry

d. Augustus Welby Northmore Pugin

Continuă citirea →

Care a fost prima enciclopedie?

Speusippus

Ştiaţi că? Primele fragmente ale unei enciclopedii care s-au păstrat până în prezent sunt scrise de Speusippos (mort 339/338 î.Hr), un nepot al lui Platon. Speusippos a transpus ideile unchiului său într-o serie de scrieri de istorie naturală, matematică sau filosofie.

sursa: Ghid de cultură generală. Întrebări şi răspunsuri, trad.: Graal Soft. – Ediţia a 2-a, revizuită, Bucureşti, Litera Internaţional, 2012

Despre hainele din Europa medievală

imbracaminte din Europa medievala

Ştiaţi că? În Europa medievală hainele erau prinse sau încheiate cu broşe sau catarame şi ace, până când s-au inventat găicile pentru nasturi, în sec. XIII.

sursa: Ghid de cultură generală. Întrebări şi răspunsuri, trad.: Graal Soft. – Ediţia a 2-a, revizuită, Bucureşti, Litera Internaţional, 2012