Vlad – O istorie cu voievozi și porecle

Vlad_DraculVlad – Nume tradiţional purtat de o serie de voievozi ai Ţării Româneşti (Valahiei) din familia domnitoare a Basarabilor. Cei mai cunoscuţi sunt:

Vlad I Uzurpatorul, domn al Ţării Româneşti scurtă vreme (1394-1397); deşi era sprijinit de turci, a fost alungat de la domnie de Mircea cel Bătrân, căruia îi uzurpase tronul.

Vlad II Dracul sau Dracula, domn al Ţării Româneşti în perioadele 1436-1442 şi 1443-1447. Fiu al lui Mircea cel Bătrân şi adversar al turcilor, a fost nevoit să accepte suzeranitatea otomană (1437), dar a participat la campania antiturcească a lui Iancu de Hunedoara, între 1444-1445. După pacea cu turcii, a fost detronat şi ucis de Iancu de Hunedoara. Îşi datorează supranumele unei decoraţii în formă de dragon primită de la împăratul Sigismund.

Vlad III Ţepeş, domn al Ţării Româneşti (1448, 1456-1462, 1476), fiu al lui Vlad II Dracul. Venit la tron cu ajutorul turcilor, a refuzat apoi să plătească tributul promis (1459), izgonind pe turci din ţară şi atacând, cu ajutorul ungurilor, cetăţile turceşti de la Dunăre (1461). A trebuit, totuşi, să părăsească tronul în faţa invaziei turceşti conduse de Mahomed II, refugiindu-se în Transilvania (1462). Faima de conducător autoritar şi crud (şi supranumele de Ţepeş) a fost răspândită în Europa de cronicarii saşi din Transilvania.

Vlad IV Călugărul, domn al Ţării Româneşti (1481,1482-1495), fiu al lui Vlad II Dracul şi frate al lui Vlad Ţepeş. A obţinut domnia cu sprijinul lui Ştefan cel Mare, dar s-a aliat ulterior cu turcii împotriva acestuia. A ctitorit mănăstirea Glavacioc din judeţul Argeş şi a reconstruit zidurile de apărare ale Târgoviştei.


sursa: Enciclopedia Universală Britannica, Coord.: Ilieș Câmpeanu, Cornelia Marinescu, vol. 16, U-Z, Bucureşti, Editura Litera, 2010

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: