Legenda sirenelor

Odiseu - cantecul sirenelor

Sirene – Numele legendarelor creaturi marine al căror cântec fascina pe oricine îl auzea. Nimfe ale mării, acestea erau considerate uneori fiicele lui Forcus, alteori ale lui Aheloos şi ale Steropei; în alte versiuni apar drept fiicele Terpsihorei, Melpomenei sau Caliopei, datorită virtuţilor lor muzicale care le apropiau de muze; în sfârşit, alte tradiţii le consideră fiicele Pământului, Geea. Numele şi numărul lor variază şi ele în izvoare: unele menţionează două, numite Aglaofeme şi Telxiepia, în timp ce în altele apar trei: Pisinoe, Aglaope şi Telxiepia sau Partenope, Ligeea şi Leucosia. Se credea că locuiesc pe o insulă din Marea Mediterană, plasată de Homer în apropierea coastelor sud-vestice ale Italiei, între Eea şi stânca Scilei; poeţii latini o situau în schimb lângă coastele Campaniei.

Sirenele sunt legate de două episoade mitologice celebre. Atunci când Ulise a ajuns, pe mare, în apropierea insulei lor, sirenele au încercat din răsputeri să-i atragă pe el şi pe însoţitorii lui cu cântecul lor; Ulise le înfundase însă cu ceară urechile mateloţilor, ca să nu audă, iar el s-a legat de catargul mare al corăbiei, ca să nu se poată mişca: au rămas aşa până când au ieşit din zona în care cântecul sirenelor putea fi auzit.

Sirenele sunt prezente şi în povestea argonauţilor. Printre eroii şi personajele mitice care făceau parte din echipajul corăbiei Argo se afla şi Orfeu: când au văzut corabia apropiindu-se, sirenele şi-au început cântecul, dar au fost lesne depăşite de arta lui Orfeu; pentru că le fusese ursit să trăiască numai atâta vreme cât nimeni nu putea trece de ele fără să fie mişcat de muzica lor, acestea, învinse, s-au aruncat în mare, unde au fost transformate în stânci.

Alte tradiţii legau sirenele de lumea de dincolo şi de regina infernului, Persefona: aveau misiunea de a fermeca prin cântecul lor sufletele morţilor — ale tuturor morţilor, nu numai ale marinarilor – şi de a le aduce în faţa Persefonei, îndulcindu-le cu muzica lor momentul trecerii pe tărâmul celălalt. Se mai spunea că ele plâng sufletele morţilor şi pe regina Hadesului, Persefona; imaginea lor este prezentă din timpuri străvechi în arta funerară.

sursa: Anna Ferrari,  Dicţionar de mitologie greacă şi romană, Ed. Polirom, Iaşi, 2003

24 răspunsuri

 1. mishto.

 2. vreau si eu sa fiu sirena

 3. au am dat intr-o zi pe net o filmare despre sirene ce au filmat uni si au vazut o sirena adevarata mie mi-ar fi frica sa vad una dar vreau sa fiu si eu una:)))))) 🙂

 4. eu nu cred in sirene este o poveste de adormit copii eu nu ma dau in vant dupa sirene 1cred ca nu exista,2sunt urata, 3 …. ceva care nu este frumos de sis dale in ***** mea

 5. Nu mai vb urat ca nimeni nu stie daca exista s-au nu exista inafara de Dumnezeu. Da? ca nu ajuti tu pe alti

 6. Nu te-am bagat pe tn in seama:p

 7. unde dau numai de ele dau sora mea se uita le desene si a vazut cateva ep cu rirelele alea mako marmeds si se crede sirena si dasta am intrat pe site-ul asta ca nu ma lasat pana nu i dau sa vada o sirena adevarata in ghilimele ca ea

  1. Tu știai ca Sirenele sunt ființe mitologice rele adică aveau credința creștina rea

 8. sora mea este sirena si nu stiu cum sa o ajut este foarte urata cand se transforma in sirena

  1. =)))))))))))) lesin. cum sa fie ma sirena? tu gandesti? =)))))

 9. Este foarte frumos sa fi sirena eu am 8 ani am mers cu parintii si sora pe mako eu mam speriat foarte tare cand am cazut in apa lunii a doua zi cand am scaapat apa pe mine mam speriat foarte tare cand mam transformat intro sirena uni nu cred nici eu nu am crezut pana cand mam transormat .

  1. fetita, imi este mila de tine. Insula Mako este in Australia, si nu ai cazut tu in apa LUNII pentru ca nu exista. Ce vezi tu la TV nu este real. cauta si tu pe youtube si ai sa vezi cum se filmeaza si cum se fac cozile personajelor.
   copila proasta

 10. Lasati mai copii sa viseze!!! :)) sirenele exista!!!

 11. nu poti sa spui ca egzista dar nici ca nu in fiecare legenda fie ia cat de veche se ascund mici adevaruri lumea in care traim e doar o perdea in care vedem ce vor ei sa vedem dar adevarul e ca multe secret vor iesi la iveala cat de curand finca sa nu uitam noi oameni poate ca nu sa demonstrat dar eu unu nu cred ca suntem singurile fiinte din univers sau ascuns prea multe secrete care vor iesi la suprafata odata cu sf……….

 12. Sirenele nu exista,ele sunt doar in basme.

 13. sirenele nu exista,ele sunt doar niste baliverne

 14. eu cred ca sirenele au existat deoarece cine putea sa scorneasca asta

 15. Cine știe ce se mai ascunde prin oceane!

 16. Eu cînd eram mic credeam si cred ca existau cu multi ani în urma pt ca am vazut pe yutube una care era doar osu si pielea putrezita.

 17. 1nu se stie daca exista 2 fiecare are parerea lui 3 o vorba din batrani spune ca orce miciuna are si un sambure de daevar si sasa stiti eu cred DUMNEZEU poate dovedi si raspunde la antrebarea exista sau nu sirene el stie eu cred an magie eu fac magie si nu nu am anvatat astept parerea voastra pe facebook MARTIN ION

 18. Fereasca Dumnezeu de ce comentarii proaste am citit.
  Este o legenda,ori legenda o porni de la ceva,dar de aici pana a zice ca e adevarat ,e cale lunga!
  Omul asta se omoara sa scrie ceva interesant,nu sa citeasca baliverne,daca puteti sa va transformati in sirene,inseamna ca aveti si prieteni imaginari,deci cred ca mai bine va duc părinții la psiholog ca ceva nu e in ordine!

 19. Mama zice că au existat,cine știe ,poate da,dar hai să fim sinceri, nu mai există sirene!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: