Cele mai înfiorătoare torturi din Evul Mediu

Evul Mediu a fost, cu siguranţă, perioada cea mai terifiantă din istoria omenirii. Dacă în ziua de astăzi credeţi că oamenii sunt violenţi şi cruzi, trebuie să vedeţi cum obişnuiau să-şi pedepsească aceştia semenii în urmă cu 500 de ani.

vladtepesportrait

Sărăcia şi foametea sunt cuvintele care descriu cel mai bine acea perioadă. Majoritatea oamenilor erau săraci, sufereau de boli incurabile, iar libertatea lor depindea de bogaţii care deţineau pământuri.

Care era politica acelor vremuri? Dacă aveai bani, puteai să îţi „ispăşeşti păcatele” contra unei sume de bani. Cum majoritatea oamenilor supuşi la torturi erau oameni săraci, s-au inventat metode „ingenioase”. Oamenii puteau să se considere norocoşi dacă, în urma unei infracţiuni, „scăpau” cu o pedeapsă de genul tăierea mâinii sau a limbii.

Majoritatea dispozitivelor de tortură se află la muzeul „Rothenburg ob der Tauber” din Germania. Şi în muzeele din România sunt expuse exemplare de genul acesta, în special în Sighişoara, la „Camera de Tortură”.

1. Ţeapa

2010/07/28//86578-teapa.jpg

Aceasta metodă de tortură este asociată de obicei cu Vlad Ţepeş, de unde şi-a atribuit şi numele.

Victima era străpunsă de ţeapă şi lăsată să moară, proces ce putea să dureze până la 3 zile.

Legendele spun că lui Vlad Ţepes îi plăcea să ia masa, privind oamenii zbătându-se în ţepe.

2. Leagănul lui Iuda

2010/07/28//86574-leaganul_lui_iuda.jpg

Cu siguranţă nu e la fel de crud ca ţeapa, însă mult mai sadic. Anusul sau vaginul victimei erau plasate în vârful piramidei (foto), scopul fiind acela de a prelungi durerea, sau de a ţepui cât mai incet, dar „eficient”.

Victima era de obicei goală, pentru a evidenţia umilirea acestei torturi şi de obicei erau atârnate greutăţi pe picioare, pentru a face procesul şi mai dureros. Acest tip de tortură putea să dureze de la câteva ore, până la zile întregi.

3. Sicriul

2010/07/28//86572-cosciugul.jpg

Tortura „Sicriul” era una din cele mai înfricoşătoare din Evul Mediu.

De obicei, cei care sfârşeau pedepsiţi astfel, comiteau infracţiuni „serioase”, ca erezia şi blasfemia.

Victima era plasată în interiorul unei cuşti de metal, construită după forma corpului uman şi era de obicei agăţată de copaci.

„Ereticul” era lăsat acolo, pentru a fi mâncat, de viu, de către păsări si alte animale. Unii oamenii aruncau cu pietre sau alte obiecte, pentru a intensifica durerea condamnatului.

4. Masa de tortură

2010/07/28//86575-masa_de_tortura.jpg

Cine ar putea uita de masa de tortură, care era  o unealtă obişnuită în Evul Mediu?

Scopul acesteia era de a imobiliza victima şi de a o tortura prin ruperea oaselor. Pe unele mese erau aplicate şi cuie, pentru a-l duce pe condamnat pe culmile durerii.

5. Spintecătorul de sâni

2010/07/28//86576-mutilatorul_de_sani.jpg

Folosit ca o pedeapsă pentru femei, „spintecătorul de sâni” era folosit pentru a induce durere, a provoca pierderea de sânge sau, pur si simplu, de a lăsa victimele fără sâni.

Acesta era folosit şi fierbinte, pentru ca impactul să fie mult mai mare. Foarte puţine femei supravieţuiau acestui crud instrument.

6. Roata lui Catherine

2010/07/28//86577-roata.jpg

Acest dispozitiv era folosit pentru a prelungi durerea celui acuzat. Victima era legată de o roată care se învârtea, un călău zdrobindu-l cu un ciocan de fier.

Odată ce oasele sale erau rupte, acesta era lăsat să moară în chinuri, pe roată. Mai mult, acesta era uneori agăţat de un copac, pentru ca păsările să mănânce din carnea sa vie. Majoritatea nu mureau de durere, ci de deshidratare.

Uneori, când pedeapsa se vroia a fi mai „indulgentă”, acuzatul era lovit în stomac şi piept, părţi ale corpului cunoscute în limba franceză drept „coups de grâce” (lovitura de graţie), fapt ce cauza moartea mult mai rapidă.

7. Fierăstrăul

2010/07/28//86573-ferastraul.jpg

Acesta era instrumentul cel mai comun şi cel mai ieftin, fiind folosit pentru cei acuzaţi de blasfemie, adulter, erezie, furt, crimă sau vrăjitorie.

Persoana în cauză era atârnată cu capul în jos, pentru a permite sângelui să fie redirecţionat în creier – metoda ideală pentru a determina victima să fie conştientă cât mai mult timp.

De obicei victima era tăiată în două, însă, uneori, şi până la abdomen, pentru a prelungi durerea.

8. Concasorul de creier

2010/07/28//86579-zdrobitorul_de_capete.jpg

Folosirea concasorului de creier era o metoda populară în timpul Inchiziţiei spaniole.

Victima era pusă pe orizontală, iar capul acesteia era introdus în concasor. Dispozitivul compresa craniul, spărgea dinţii şi scotea ochii.

Această metodă era folosită de obicei pentru a obţine informaţii importante. Dacă procesul nu era dus până la sfârşit, victima rămânea cu vătămarea serioasă a creierului, ochilor sau danturii.

sursa: antena1

23 răspunsuri

  1. Probabil că nefericiţii care scăpau de „leagănul lui Iuda”, trebuiau să-şi pună un capac în anus, să nu lase niscaiva murdării pe jos…

    Apreciază

    1. Ghita Rares Andrei | Răspunde

      Mie mi-a placut imaginea „Teapa” imaginea 1. Este cea mai clara.Ii baga teapa in fund si i-o scoate pe gura.Sunt cele mai interesante descoperiri din lume.Serios,ma inspaimanta numai cand aud „Cele mai infioratoare torturi DIN EVUL MEDIU” si in acelasi timp imi si place pentru ca vad ceva nou cum ar fi:”TEAPA” „LEAGANUL LUI IUDA” „ROATA LUI CATHERINE” „FIERASTRAUL”etc…

      Apreciază

  2. Specia umana s-a murdarit atunci. Si, uneori, din pacate, o face si astazi.

    Apreciază

    1. da ai mare mare mare dreptate

      Apreciază

  3. Da, am mai citit cate ceva despre metodele astea si inca multe altele, la fel de bizare si stupide. Mie inca mi se pare aproape de neconceput (sa nu zic incredibil, pentru ca, volens-nolens tre` sa cred) ca, dupa o perioada atat de evoluata ca si antichitatea greaca si, mai apoi, cea romana (putin mai cruda, as zice), si asta ca sa ma refer strict la Europa, a putut urma o asemenea perioada in istoria omenirii. Evul mediu, in sine, a fost o perioada interesanta dpdv istoric insa, dupa parerea mea (poate sunt subiectiv, nu stiu) ne-a tras inapoi cu 2000 de ani. De ce zic 2000? Pentru ca cred ca, inca, dincolo de toate descoperirile stiintei si accesul oamenilor de rand la informatie, societatea actuala nu a ajuns deocamdata la nivelul intelectual de dezvoltare al celei antice clasice. Din pacate crestinismul „ne-a facut-o”, si ce ma mira pe mine este faptul ca, inca, aceasta religie dainuie. Nu inteleg mecanismele care fac crestinismul sa ramana una dintre cele mai mari religii ale lumii. Sa fie manipularea atat de eficienta si pentru atat de mult timp? Se pare ca da!

    Apreciază

  4. Violenţa, cruzimea, fanatismul şi dorinţa de distrugere au existat de când a apărut omul. Nu sunt specifice unei singure perioade istorice; sunt elemente pe care le întâlnim des, prea des în cadrul evoluţiei umane.

    Ideile tale mi-au amintit de o vorbă a lui Mark Twain: „Omul este singurul animal care roşeşte, ori ar fi potrivit să o facă”. Măcar atunci când îşi aminteşte astfel de momente.

    Apreciază

  5. Parcă şi cei traşi în ţeapă mureau la fel ca ghinioniştii supuşi „sicriului”, doar că ţepele de care citisem eu erau boante şi, în termeni eufemistici, aveau un mod de operare similar scaunului lui Iuda.

    Apreciază

  6. Un tip spiritual a spus: „Moartea este o treabă foarte mohorâtă şi plictisitoare. Sfatul meu este să nu aveţi nimic de-a face cu ea!” 🙂

    Apreciază

  7. cum spunea bunicul meu „sa ai grija in viata ca omul e ce mai a dracu joavina”…dupa ce am fost suficent de neinspirat sa ma mai uit la niste executii am ajuns la concluzia ca motoul meu/nostru in viata ar trebuii sa fie „NEVER SURRENDER”…pace

    Apreciază

  8. Moartea este cea mai solidă şi profundă dintre spaime, impusă omului de ignoranţa sa.

    Apreciază

  9. chirac, vulgar ca intotdeauna. mai bine ti-ai pune tu acel capac la gura ca numai idiotenii debitezi .

    Apreciază

  10. Gheorghita Ionescu Eugeniu | Răspunde

    Evul mediu fiind cronologic mai aproape de timpul nostru avem mai multe informatii,nu va-nselati,civilizatiile antice isi aveau si ele latura lor intunecata.Si grecii si romanii torturau in multe feluri si cu multe unelte.Nu o faceau insa din motive religioase.Puteai muri insa si din motive religioase daca o cautai cu lumanarea.Tortura judiciara nu a fost inventata de inchizitie.Ea vine din timpuri stravechi.Orientalii au fost maestrii in domeniu.Sa-l intrebam pe Scheenasheriba,inscriptiile lasate de el,marturisesc.

    Apreciază

  11. ma bucur ca nus in locul lor

    Apreciază

  12. AR TREBUI FOLOSITE SI AZI ACESTE METODE. POATE SA MA CREDA CINEVA EXTREM DE CRUDA SAU FARA DE D-ZEU DAR PE CUVANT K LA CE SE INTAMPLA IN ZIUA DE AZI ASA AR TREBUI. AI FURAT? OK: SA TI SE TAIE MAINILE. AI VIOLAT ? SA TI SE TAIE SOCOTEALA> ESTI PEDOFIL SA TI SE APLICE LEAGANUL LUI IUDA, SA II INTRE PANA IN ANUS PANA NU MAI POATE. SCUZATI DAR PE BUNE ASA AR TREBUI. E CLAR K ASTFEL DE PRACTICI NU VOR MAI FI DAR IN ORICE CAZ EU SUNT PT PEDEAPSA CU MOARTEA. SUNT MULTI NENOROCITI CARE SCAPA PREA USOR. CU SIGURANTA NU PREA II SPERIE PE MULTI PEDEAPSA CU MOARTEA DIN ZIUA DE AZI SI ANUME; INJECTIA LETALA SAU SCAUNUL ELECTRIC. DAR DK AR FI CELE DIN EVUL MEDIU, CEL PUIN PE CEI CU DISCERNAMANT………… EU NU CREDC K AR MAI FACE UN PAS GRESIT IN VIATA LOR. AR FI ATENTI LA FIECARE GEST CHIAR SI LA CEL MAI NEVINIVAT

    Apreciază

  13. Foarte crud frata te infiori numai cind privesti imaginile

    Apreciază

  14. eu unul sunt de acord sa procedam cum ai zis tu ,insa cu o singura conditie…fii tu cel care ii va tortura pe oameni.

    Apreciază

  15. Nu as vrea sa simt pe pielea mea niciuna din torturile enuntate mai sus:|
    Ele reprezinta un simbol al cruzimii si a unei gandiri denaturate si sadice. Era si clar…daca ne ghidam dupa Sofocle, care a spus :”Fii sigur ca un stat in care nu exista pedsepsa pentru neobrazare si pentru libertatea de a face orice sfarseste prin a se prabusi” ,putem zice ca aplicarea unor astfel de sentinte a fost necesara pentru tinerea in frau a unei societati razvratite:)

    Dar, acele torturi nu au schimbat omul, ci l-au razvratit mai mult . Mircea Florian zicea: „Moartea nu e o pedeapsă sau o răsplată, ci o lege structurală a lumii” . Adica cum ?/:) Om fiind, ai tu dreptul de viata si de moarte asupra cuiva, cand tu esti insuti esti om- fiinta destinata mortii?
    Sa ne gandim asa:
    Un calau ce se pregateste sa ucida pe un condamnat, nu ar trebui supus la aceeasi pedeapsa? Condamnatul a savarsit o crima, calaul idem. Care e diferenta dintre cei doi?

    Scopul legilor ?- este dat chiar de definitia cuvantului propriu-zis. Trebuie sa existe un echlibru intre specii (*sinecolodia, *autecologia) Nu ai voie asta`/ Nu ai voie aia`- Ca ?- Vin consecinte. Clar si concret:)

    Metodele de tortura au fost asociate unor actiuni umane. Uitandu-ne mai sus, ne putem imagina acel sentiment pe care il aveau condamnatii la tortura :” groaza” e putin spus:) Un instrument urma sa iti provoace durere, si nu te puteai impotrivi deoarece erai imobilizat.
    La ce te puteai gandi?- Cum sa opresti durerea. Cum o opreai?-Daca spuneai intocmai ce vroiau sa auda calaii tai. Iar dupa?- Tot te ucideau, ca si asa nu mai erai intreg, nici fizic nici psihic. Iar daca nu vorbeai? Mureai in dureri ca un vierme.

    Sincer, astazi omenirea nu e altfel. Gasesti peste tot criminali, pedofili, tradatori, mincinosi, eretici, satanisti, teroristi. Solutia acestor problematici care ar fi?;) Tortura ? Nici pe departe. Educatia il formeaza pe om. Chiar daca nu ai o facultate, e mare lucru sa ai cei 7 ani de acasa.
    Totul tine de cum gandesti si interpretezi realitatea din jurul tau. Mintea ta o poate face sau 🙂
    Iar mai apoi gandurile se transforma in vorbe, vorbele in actiuni, actiunile in obiceiuri, iar astea iti determina destinul;)

    Apreciază

  16. minti diabolice si nebuni au existat in toate timpurile dar unele pedepse ar fi bine venite si astazi cind lumea este coplesita de crime violuri pedofilie traficanti de droguri ce distrug vieti

    Apreciază

  17. Gheorghita ionescu eugeniu | Răspunde

    Tortura judiciară a fost practicată şi de greci şi de romani. E drept, romanii torturau doar sclavii, pentru a smulge mărturii împotriva stăpânilor când aceştia erau acuzaţi. Asta se întâmpla la Roma. În provincii, Jupiter..cu mila! Veres, cel acuzat de Cicero, a răstignit în Sicilia un cetăţean roman, având grijă să-i plaseze crucea pe ţărmul mării astfel încât să moară privindu-şi patria. Grecii, democraţi nu răstigneau pe cruce, gaseau că o scândură era de ajuns, condamnatul era ţintuit pe verticală. Persanii depesau de piele condamnatul folosind metoda umflarii pentru detaşarea cu puţin sânge a epidermii, cum fac ciobanii cu oile sacrificate. Deosebirea esra că victima, la persani rămânea vie, fără piele, vreo două zile, se cunosc relatări. Tortura „înnecării simulate” practicate de călăii inchiziţiei, a fost de curând interzisă, anchetatorii C.I.A o foloseau. Grozăvii şi cruzimi au bântuit lumea în toate timpurile

    Apreciază

  18. Biserica a pus basele celor mai multor torturi.

    Apreciază

  19. Unele masuri de tortura se pot aplica si violatorilor si pedofiliilor.

    Apreciază

  20. e super tare

    Apreciază

  21. e mega tare prostilor a sa le trebuie

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.