Iliada și Odiseea. Rezumate

calul troianIliada. Această operă povestește despre luptele purtate de grecii ahei pentru cucerirea cetății Troia. Din rândul acestora făcea parte eroul Ahile. Conflictul dintre ahei și troieni a durat zece ani. În cele din urmă, printr-un vicleșug, grecii au reușit să intre în cetatea Troia ascunși în interiorul unui cal uriaș din lemn. Astfel, troienii au fost înfrânți, iar cetatea lor a fost distrusă.

uliseOdiseea. Atunci când Războiul troian s-a încheiat, conducătorul grec Ulise (sau Odiseu) a plecat de la Troia, împreună cu tovarășii săi, spre insula sa natală, Itaca. Călătoria pe mare a durat zece ani, timp în care ei au trecut prin nenumărate aventuri: au ajuns pe țărmuri străine, au fost prinși de ciclopul Polifem (un uriaș cu un ochi în frunte, pe care au reușit să îl învingă), au rămas timp de un an la vrăjitoarea Circe. Ulise a reușit totuși să ajungă în Itaca, unde era așteptat de Penelopa, soția sa, și de fiul său, Telemac.


sursa: Magda Stan, Istorie: manual pentru clasa a V-a, Bucureşti, Litera, 2017


Din Iliada afăm că Paris, fiul mai mic al regelui Priam, a răpit-o pe Elena, soția lui Menelau, regele Spartei. Basileii din Grecia, în frunte cu Agamemnon, regele Argosului, hotărăsc răzbunarea insultei prin distrugerea Troiei. De partea aheilor vin și înțeleptul Ulise, basileul din Itaca, viteazul Ahile, înțeleptul rege Nestor din Pilos și mulți alți eroi. În acest război se amestecă și zeii, unii de partea aheilor (Atena, zeița înțelepciunii, sau Hera, soția lui Zeus), iar alții de partea troienilor (Afrodita, zeița frumuseții și a dragostei, sau Apollo, zeul Soare, al muzicii, al poeziei și al artelor frumoase). Neputând să-i învingă pe troieni, în al zecelea an, aheii au recurs la un vicleșug plănuit de Ulise. S-au ascuns în pântecul unui uriaș cal de lemn și au fost introduși în cetate, de unde au ieșit și au cucerit cetatea.

Odiseea relatează aventurile lui Ulise pe drumul de întoarcere spre patria sa, Itaca, unde îl aștepta credincioasa Penelopa, soția sa, și Telemac, fiul său. Ulise trece prin mari primejdii, gata să fie ucis, sau i se promite nemurirea, dar el nu uită de casa și de familia sa. Cu ajutorul regelui Alkinoos al feacilor, Ulise ajunge acasă după douăzeci de ani de când plecase. Aici își găsește casa ocupată de pețitorii Penelopei, care îl credeau mort. Cu ajutorul zeiței Atena, Ulise reușește să-i alunge pe aceștia și să-și recapete familia și bunurile.


sursa: Doina Burtea, Florin Ghețău, Liuba Sazon-Ghiorghiță, Alina Perțea, Istorie: manual pentru clasa V-a, București, Aramis Print, 2017

***

Aici aveți prezentarea video – https://www.youtube.com/watch?v=5CEiZWNH0y4

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.