Soţiile lui Ştefan cel Mare

Stefan cel Mare si cele trei sotii - Evdochia, Maria de Mangop si Maria Voichita

Ştefan cel Mare a fost căsătorit de trei ori. Prima dată, la 5 iunie 1463; aleasa a fost blonda şi preafrumoasa Evdochia din Kiev, sora cneazului Simion, vasal al regelui Poloniei. Aceasta a murit în 1467. Cinci ani mai târziu, în septembrie 1472, Ştefan se căsătorea cu Maria de Mangop, urmaşa familiei imperiale bizantine. În preajma Crăciunului lui 1477, s-a stins şi ea din viaţă, se pare chinuită de infidelităţile şi aventurile soţului. Căci, încă din 1471, pe când Ştefan le luase prizoniere pe soţia şi fiica domnitorului Radu al Munteniei, moldoveanul a fost vrăjit de frumuseţea copilei Maria Voichiţa, de care s-a îndrăgostit iremediabil. De abia spre 1480 va avea loc căsătoria dintre cei doi, Maria fiind cea care îi va rămâne alături până la moarte (a mai trăit pănă în 1511).

Deşi gurile rele afirmă că Ştefan a avut multe aventuri, singura relaţie extraconiugală certă este cea cu Maria Răreşoaia, o boieroaică frumoasă din părţile Hârlăului, căsătorită cu un bogat negustor de peşte, mama viitorului domn Petru Rareş.

sursa: Marea istorie ilustrată a lumii. România de la Mihai Viteazul la Uniunea Europeană, vol. 8, Litera Internaţional, Colecţia Financiarul

16 răspunsuri

  1. Cineva care te iubeste | Răspunde

    Articolele dumneavoastră publicate… spun lucruri că nu îmbrățișeză Ortodoxia. Stau si mă intreb oare așa este domnule profesor?

    Apreciază

    1. Cateodata ortodoxia nu e sinonima cu adevarul si faptul ca Stefan cel Mare a fost facut sfant in ciuda comportamentului sau nu prea ortodox nu ma face decat sa rad in fata integritatii biserici ortodoxe.

      Apreciază

      1. Ortodoxia e intotdeauna sinonima cu Adevarul. Ca de aceea se si numeste dreapta credinta. Inainte de a deveni sfinti mare parte din ei au fost mari pacatosi: vezi Sf. Ciprian, care a fost vrajitor, Maria Egipteanca a fost prostituata etc. Nu conteaza ce ai fost ci ce ai devenit si daca moartea te-a gasit in pocainta sau pacat….Cat despre ras!!! E plina tara asta de „integri” si „virtuosi”.

        Apreciază

  2. 3 sotii .. dar cati copii ? hmm..

    Apreciază

    1. 9 copii cu 3 sotii si unul extraconjugal

      Apreciază

      1. dar nepoti?

        Apreciază

  3. Nu e CE trebuie

    Apreciază

  4. Copii cities imteresant)

    Apreciază

  5. Sunt de acord cu sfintii pomeniti in cartile sfinte ca Biblia,Noul si Vechiul Testament dar nu cu cei facuti sfinti de biserica secolului 20 care are motive comercial-financiare.Daca Stefan e sfant atunci si eu si tu si orice roman e sfant sau trebuie sa avem bani multi sa ridicam biserici pentru a deveni sfinti caci cei saraci deja sunt goniti de la poarta bisericii unde vin sa mai ceara uneori , sunt chemati jandarmii sa ii alunge. Biserica a tinut intotdeauna cu elitele.Cum bine zicea …….Biserica este opium pentru popor.

    Apreciază

    1. Ana, te rog sa ma ierti, dar
      a) cum poti spune asemenea nazdravanii?…e o contradictie… :-)…
      b) .sper ca nu esti cazuta in vreo secta (neoprotestanta) din USA

      1. pai tu spui ca cei din Sf Scriptura sunt Sfinti si cunosti vietile lor, da?
      2. Tot Sf. Scriptura supune clar ca Hristos este Capul Bisericii, da?
      3. Biserica cea adevarata, crestina ortodoxa, este continuatoarea Bisericii Sf Apostoli, da? daca nu crezi asta, vezi te rog istoria Bisericii de la Sf Mucenic Stefan si Sf. Sinoade in prezenta Sf Duh si Sf. Parinti, pana astazi.
      4. Da, si tu poti ajunge sfanta si oricine. De noi depinde! poti sa crezi? Dumnezeu ne da libera alegere!
      5. Sfintii NU se termina odata cu Sf. Scriptura, pentru ca istoria poprului ales, dupa Hristos, continua.
      Dar pana sa-l acuzi pe Sf Stefan cel Mare si Sfant, vezi cate biserici a ridicat spre a-l cinstii pe Dumnezu si pe Sfinti dar si ce MARE duhovnic avea de a castigat atatea razboiate cu steagul crestin! In plus, mergea in pusnicie, El domnitorul (si nu pusnicul la domnitor), sa se spovedeasca la Sf. Daniil Sihastru. Ce zici de smerenia asta?…sau nu-i pe gustul tau?
      Vezi cum Sf punea inaintea unui razboi toata armata sa posteasca trei zile si multe multe altele in cinstea lui Dumnezeu!…..
      P.S. In plus, din timpul vietii i se spunea deja „Cel MARE”….si i-au trebuit 500 de ani ca sa fie recunoscut Sfant- de Sinod. Dar asta nu insemana ca nu a fost imediat dupa moarte.

      Apreciază

      1. Imi pare rau sa te anunt, Dumnezeu nu prea ne lasa ”libera alegere”
        De foarte multe ori se gaseste cate un crestin care ”vorbind in numele Lui ” trimite in Iad, sa arda, sa fie chinuiti totii ateii, ti se pare cat de cat normal din partea unui crestin?

        Apreciază

  6. daca barbatii de pe-a tunci erau infideli , la cei din zilele noastre ce te astepti

    Apreciază

    1. Sunt de acord cu Ana. Unde specifica biblia ca Noi, niste pacatosi avem dreptul de a sfintii pe cineva? Una dintre cele 7 porunci spune, Sa nu ucizi. Cati oameni a ucis stefan cel mare? Haideti sa fim realisti. Sa nu curvesti, el avea si bastarzi. Pt ca a construit biserici? Haideti sa îl sfintim si pe Ceausescu, si ela facut mii de constructii. Nu? Ba da dar din constructiile lui Ceausescu nu castiga biserica ortodoxa nimic. Apostolii au refuzat sa fie numiti invatatori, nicidecum sfinți. Domnilor mai cititi biblia, si nu incercati sa faceti fapte care nu va sunt ingaduite. Refuz sa cred ca pana la acest moment încă nu vedetiAdevarul despre religie. POLITICA, RELIGIE=Conducerea maselor dupa bunul plac

      Apreciază

  7. În Biblie scriu multe lucruri. Bine de ar fi și toate adevărate

    Apreciază

  8. Pe langa ridicare de biserici si manastiri, Stefan cel Mare s-a luptat pe tot parcursul domniei cu paganii (turcii otomani) pentru apararea Tarii Moldovei. Prin toate acestea s-a hotarat trecerea lui in randul sfintilor.

    Apreciază

  9. Cati copii a avut acesta?Si cum se numeau?

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.