Maiorescu a murit în braţele secretarei!

Titu Maiorescu

Titu Maiorescu împlinise 77 de ani în 1917 şi de mai multă vreme suferea de inimă, boala având multe semne exterioare şi producând crize în repetate rânduri. Acest lucru nu i-a schimbat însă ritmul vieţii, continuându-şi nu numai însemnările zilnice, ci făcând încă proiecte politice, întreţinându-se cu apropiaţii etc., în vreme ce o secretară personală, Olga Neuman, îi era mereu în preajmă.

Şi totuşi, începutul lunii iunie a anului 1917 aducea semnele prevestitoare ale unui eventual sfârşit, prin violenţa durerilor stenocardiace, pentru ameliorarea cărora Maiorescu utiliza chiar morfina. Oricum, slăbise mult, avea probleme de respiraţie, o stare de permanentă somnolenţă, stătea mult în pat sau fotoliu, însă parcă nimic nu-l împiedica să-şi împlinească tabietul zilnic de a bea o cafea şi chiar de a manifesta proverbiala sa bună dispoziţie, făcând pe medicii care-l consultau să fie optimişti.

Şi totuşi, în dimineaţa zilei de 18 iunie/1 iulie 1917 a avut o nouă criză de anghină pectorală, şi cu tot efortul secretarei sale, Maiorescu a decedat în braţele acesteia.


sursa: Lucian Nastasă, Intimitatea amfiteatrelor. Ipostaze din viaţa privată a universitarilor “literari” 1864-1948, Ed. Limes, Cluj-Napoca, 2010, pag. 436-437

Un răspuns

  1. veronica ionescu | Răspunde

    Stimate domnule profesor,
    Aprecierile generale nu ma impiedica de va ruga sa schimbati putin „culoarea penelului„ cu care ati inceput anul 2013…cit de morti numai de bine.
    Astept cu nerabdare articolele dvs cu subiecte mai putin morbide

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: