Cine a fost Pericle?

Pericle a fost cel mai mare om de stat din Grecia antică. A condus Atena timp de peste 30 de ani, chiar în perioada ei de mare glorie, adică între 461 şi 429 î.Hr. Sau, mai bine zis, poporul a condus-o, căci Atena era o democraţie. Cel puţin asta susţinea Pericle că era. El unul, le spunea doar ce să facă! Pericle era prietenul maselor. Le îndrăgea atât de tare încât le plătea să se ducă să voteze în Adunare, iar ele îl iubeau atat de mult încât îl şi alegeau de fiecare dată. Nu se poate spune că Pericle le mituia, căci cu ce era el vinovat dacă ele îl votau mereu numai pe el?! 🙂

Pericle îşi preţuia mult viaţa personală. Nu era un om de lume şi nici nu prea ieşea pe nicăieri, pentru că se distra mai bine acasă. Se arăta foarte prietenos faţă de Aspasia, o doamnă preamărită pentru frumuseţea şi spiritul ei, pe care însă n-o putea lua de nevastă pentru că ea era din Milet, iar căsătoriile cu străinii erau ilegale. Atunci Pericle a divorţat de soţia sa, Telesippe, şi s-a mutat cu Aspasia. Aceasta, femeie emancipată, ţinea un salon acasă la Pericle. Acolo mereu întâlneai pe unul sau altul dintre tovarăşii ei – nu erau cine ştie ce figuri extraordinare, ci doar vecini şi prieteni vechi precum Herodot, Sofocle, Fidias, Tucidide, Anaxagoras şi Socrate!

Aspasia era o femeie întelegătoare şi îl iubea foarte mult pe Pericle. Nu o deranja că acesta avea capul ţuguiat. Iar după moartea lui, a devenit tovarăşa lui Lysicle, un negustor de oi. Se pare că nici asta n-a deranjat-o.

Toţi marii oameni de stat sunt şi mari constructori. În Atena, Pericle a întâmpinat oarecare opoziţie ca să-i convingă pe concetăţenii săi în ridicarea Partenonului, cea mai bogată moştenire arhitectonică şi de artă pe care ne-a lăsat-o Grecia. Construcţiile necesitau o sumă colosală. Şi atenienii, oricât erau ei de iubitori de frumos, nu se simţeau dispuşi să cheltuiască atât. E caracteristic pentru Pericle stratagema folosită ca să-i convingă.

Bine”, a spus el resemnat, ”atunci fiţi de acord să-l construiesc eu pe propria mea cheltuială. Adică să scriu pe fronton, în loc de Atena, numele meu, Pericle”.

Şi invidia, la un loc cu emulaţia, au reuşit să obţină ceea ce îi refuzase zgârcenia!


sursa: Indro Montanelli, Istoria grecilor, Artemis, 2000

6 răspunsuri

  1. si totusi toti au fost zei dar au mai existat si jumate zeu si jumate om .

  2. Dragul de Pericle, daca ne luam dupa ce spune Stesimbrotus Thasianul ( citat de Athenaios) el s-a iubit si cu sotia fiului sau adica cu noara sa, mai inainte de-a o cunoaste pe Aspasia,

  3. nu ei sunt vaci si nu se pricep

  4. Aricolul ăsta mi-a mers la inimă, evident trecând prin cap. Felicitări, Horia!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: