Singurul mare scriitor american cu două distincții neobișnuite

edgar allan poeÎn ziua de azi întâlnești peste tot reproduceri ale chipului lui Edgar Allan Poe – de la pereții librăriilor până la etichetele sticlelor de bere. Dar lucrurile n-au stat întotdeauna așa. Cel mai cunoscut nume de export din literatura americană a murit sărac lipit și neiubit în propria lui țară.

Edgar Allan Poe a fost părintele ficțiunii macabre, un scriitor ale cărui povești misterioase și poeme de atmosferă au deschis drumul pentru H.P. Lovecraft și Stephen King.

I-a fost dintotdeauna teamă de întuneric. „Cred că demonii profită de întunericul nopții pentru a-i călăuzi pe cei naivi pe căi greșite”, i-a mărturisit cândva unui prieten. „Cu toate că, știi”, a completat repede, „nu cred în demoni.”

Poate că Poe simțea pur și simplu că trăiește sub un nor întunecat. Nici nu-l poți învinovăți. Rămas orfan la trei ani, a fost crescut de un cuplu bogat, John și Frances Allan din Richmond, Virginia. Crescut, nu adoptat, pentru ca snobul John Allan n-a acceptat sub nicio formă ca fiul unor actori să-i păteze impecabilul arbore genealogic. Cu toate astea, Poe a preluat numele tatălui său vitreg ca pe un al doilea nume. De asemenea, s-a mai ales și cu ceva din îngâmfarea tatălui său.

Pe lângă afecțiune, celălalt lucru pe care John Allan nu a reușit să îl dea fiului său vitreg au fost banii. Într-adevăr, sărăcia a marcat endemic scurta viață a lui Edgar Allan Poe. Pe când studia la Universitatea din Virginia, a ajuns la datorii uriașe din cauza jocurilor de noroc în care se lansa pentru a-și satisface nevoile, care pe vremea aceea constau în cantități strașnice de alcool.

Situația s-a repetat și mai târziu, în 1830, când Poe a fost admis la Academia Militară West Point. O rușine pentru uniforma militară, își petrecea mare parte a timpului bând și visând la metode prin care să fie dat afară. În ianuarie 1831 în sfârșit a reușit. A refuzat să îndeplinească ordinele primite, lipsind de la numeroase ore de instrucție până când a fost chemat în fața curții marțiale sub acuzația de „neglijență grosolană în serviciu”. Rămâne astfel singurul mare scriitor american cu două distincții neobișnuite: singurul care a studiat la West Point și singurul care a fost dat afară de acolo.


sursa: Robert Schnakenberg, Viața secretă a marilor scriitori, trad. și note de Mădălina Vasile, București, Art, 2017

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.