Rude jenante

shakespeareCa majoritatea figurilor publice marcante, Shakespeare a dus și el în cârcă partea lui de rude jenante – niciuna mai nefericită ca josnicul său ginere, Thomas Quiney.

Un om spurcat la gură, proprietarul unui han, aproape gata să fie condamnat pentru că vindea vin botezat, Quiney a fost o alegere proastă a fiicei lui Shakespeare, Judith. Cu toate astea, Shakespeare nu s‑a împotrivit relației lor, și cei doi s‑au căsătorit în 10 februarie 1616, cu exact două luni înaintea morții bardului.

Nici nu se învechise încă tortul de la nuntă, când Judith a descoperit că soțul ei se culca cu altă femeie. Întregul Stratford a fost scandalizat. Shakespeare însuși și‑a modificat pe dată testamentul, îndepărtându‑l definitiv pe Quiney. În 26 martie, cârciumarul afemeiat a fost condamnat pentru că întreținea „relații carnale“. A fost pedepsit să se căiască în public, deși, mai târziu, pedeapsa a fost redusă la o amendă necostisitoare și penitență privată.

Sordidul incident a dat naștere speculațiilor că Shakespeare a murit ucis de mâna lui Quiney, drept represalii pentru că i‑a luat dreptul la o bucățică de avere. Totuși, nu s‑a găsit nicio dovadă clară care să susțină această teorie.


sursa: Robert Schnakenberg, Viața secretă a marilor scriitori, trad. și note de Mădălina Vasile, București, Art, 2017

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: