Viața amoroasă a regelui Henric al VIII-lea (I) Caterina de Aragon

henry_viiiHenric al VIII‑lea este considerat arhetipul monarhului desfrânat. Cu toate că a fost un tiran sinistru, excesele lui sexuale se pare că l‑au făcut simpatic, peste veacuri, în rândul englezilor. Totuşi, performanţele lui de alcov nu s‑au ridicat niciodată la nivelul reputaţiei. Se spune despre el că a fost singurul rege al Angliei care a avut mai multe soţii decât amante.

În ciuda notorietăţii câştigate mai târziu, Henric al VIII‑lea a fost crescut într‑un mediu cast de severul său tată, Henric al VII‑lea, la distanţă de tentaţiile mundane la care aveau acces, în epocă, cei mai mulţi prinţi.

În 1509, la numai optsprezece ani, Henric al VIII‑lea a urcat pe tron, fiind încă holtei. După mai puţin de două luni, s‑a însurat cu Caterina de Aragon, văduva fratelui său, Arthur, prinţ de Wales, care murise în 1502. Cu toate că aceasta a putut părea o stratagemă cinică, menită prezervării importantei alianţe dintre Anglia şi Spania, se pare că Henric a iubit‑o cu adevărat pe Caterina, care era cu şase ani mai mare decât el. Obişnuiau să compună împreună muzică, să‑şi cânte unul altuia şi participau la partide comune de vânătoare cu şoimi. Pajii care luminau cu torţe drumul regelui către dormitorul reginei povesteau că acesta le folosea serviciile cu regularitate.

Vreme de cinci ani, se pare că Henric i‑a fost fidel consoartei, care i‑a zămislit un băiat (decedat la vârsta de două luni) şi o fată pe nume Mary, dar care a suferit mai multe avorturi spontane.

În 1514, Caterina era din nou însărcinată. Conform uzanţelor vremii, cuplul regal nu a făcut dragoste în timpul sarcinii, iar interesul sexual al lui Henric s‑a îndreptat către lady Anne Hastings, soţia unui curtean, sir George Hastings, şi sora ducelui de Buckingham. În această perioadă a vieţii sale, Henric încă nu era versat în intrigile amoroase ale infidelităţii. L‑a folosit pe unul dintre pajii dormitorului regal, sir Henry Compton, să îi transmită acesteia mesaje. Compton a profitat de ocazie ca să o seducă el însuşi pe lady Anne. O doamnă de onoare a reginei, cumnata lui lady Anne, pe nume Elizabeth Hastings, a auzit de idilă şi l‑a înştiinţat pe sir George. Acesta s‑a năpustit în dormitorul soţiei, surprinzând‑o în compania lui Compton, care s‑a apărat spunând că nu se află acolo în nume propriu, ci în beneficiul regelui.

În curând, ştirea intenţiilor amoroase ale regelui a ajuns la urechile ambasadorului Spaniei şi ale reginei însăşi. Sir George şi‑a trimis soţia la mănăstire, în vreme ce Henric şi‑a vărsat furia asupra clevetitorilor de la Curte. Ducele de Buckingham a fost alungat de la Curte, împreună cu Elizabeth Hastings. După spusele ambasadorului Spaniei, regele ar fi alungat mai mulţi curteni dacă această măsură nu ar fi turnat, de fapt, gaz peste foc.

Incidentul a stricat armonia dintre rege şi regină şi, drept consecinţă, cel dintâi a început să devină interesat de mai multe domnişoare de la Curte. Printre cele care s‑au bucurat de simpatia monarhului s‑a numărat şi o anume Jane Popincourt, de origine flamandă. Era amanta ducelui de Longueville, un nobil francez ţinut ostatic în castel în anii timpurii ai domniei lui Henric al VIII‑lea. Jane avea deja reputaţia de seducătoare vorace. Atunci când a fost numită doamnă de onoare a surorii regelui, Mary (care se pregătea să plece în Franţa ca să se mărite cu Ludovic al XII‑lea), regele i‑a şters numele de pe listă, spunând că ar prefera mai degrabă să o vadă pe Popincourt arsă pe rug decât în compania inocentei lui surioare. Când, în cele din urmă, Henric s‑a săturat de nurii lui Jane, i‑a oferit acesteia 100 de lire ca să plece în Franţa, întorcându‑se astfel în braţele primului ei iubit, ducele de Longueville.

În 1518, şi‑a îndreptat afecţiunea asupra unei fete de optsprezece ani pe nume Elizabeth „Bessie” Blount. Fiind unul dintre cei unsprezece copii ai unui cavaler din Shropshire, Bessie era o frumuseţe recunoscută la Curte şi o vedetă a spectacolelor cu măști – o nouă formă de distracţie care îngemăna elemente de cântec, dans, teatru şi costumaţii fanteziste şi care devenise extrem de populară la curţile Europei renascentiste. Bessie avea doar treisprezece ani atunci când l‑a însoţit pe Henric la o astfel de petrecere, pe vremea în care el încă îi era fidel soţiei. De fapt, Caterina a fost atât de încântată de prestaţia preafrumoasei fete, încât i‑a rugat pe cei doi parteneri să repete dansul în dormitorul ei, la lumina torţelor.

Cinci ani mai târziu, prestaţia celor doi nu a fost la fel de castă, iar în vara anului 1519, Bessie i‑a dăruit regelui singurul lucru pe care soţia nu fusese niciodată în stare să i‑l ofere: un nou‑născut de sex bărbătesc, perfect sănătos. Date fiind circumstanţele, Henric nu a putut face decât un singur lucru: a măritat‑o pe Bessie cu unul dintre protejații cancelarului. Copilul, pe nume Henry Fitzroy, a fost crescut ca fiu al lui Gilbert Talboys, la conacul Rokeby din Warwickshire, pe care Henric i l‑a dat ca zestre.

Din ce în ce mai frustrat de neputinţa Caterinei de a‑i oferi un moştenitor, regele a contemplat pentru o vreme şi posibilitatea ca Henry Fitzroy să se însoare cu fiica lui, Mary, moştenitoarea legitimă a tronului, şi astfel cei doi să conducă Anglia împreună. Dar Henry a murit de tuberculoză, în adolescenţă, dejucând acest plan incestuos.

Henric a mai făcut un copil din flori cu sora Annei Boleyn, Mary. Cele două tinere au fost trimise în Franţa, acolo unde, ca doamne de onoare ale reginei, aveau să înveţe manierele de la Curtea franceză. Aceasta era însă un adevărat focar de desfrâu. Se spune că un prinţ francez a comandat un potir în interiorul căruia era reprezentat un cuplu făcând sex. Cupa era oferită apoi femeilor ca să bea, în vreme ce prinţul urmărea reacţiile acestora, pe măsură ce scena erotică li se dezvăluia, sorbitură cu sorbitură. Alt curtean, clericul Buraud, şi‑a cerut scuze unei doamne pentru că nu a putut să facă sex cu ea în noaptea precedentă decât de douăsprezece ori. Pentru slaba prestaţie la pat, a dat vina pe medicaţia care îi fusese prescrisă de curând.

Se pare că Mary era nerăbdătoare să copieze astfel de exemple. Era atât de promiscuă, încât însuşi regele Francisc I, despre care se spunea că „se îmbracă în femei”, a poreclit‑o „iapă de povară” – un sinonim medieval pentru „curvă”.

În ciuda proastei sale reputaţii, Mary s‑a întors în Anglia ca să se mărite cu un gentilom, membru al Privy Chamber, pe nume William Carey, şi a devenit mai târziu una dintre doamnele de onoare ale Caterinei de Aragon. A devenit imediat amanta lui Henric, iar relaţia celor doi a durat în jur de doi ani. Regele nu a recunoscut niciodată copiii făcuţi cu ea, iar Carey a fost înnobilat pentru faptul că şi‑a acceptat, cu stoicism, coarnele. O corabie din flota regală, proaspăt lansată la apă, a fost numită Mary Boleyn, dar nu au existat şi compensaţii materiale, astfel că, după ce regele s‑a plictisit de ea, Mary s‑a trezit fără o lescaie.

Tatăl lui Mary, ambiţiosul Thomas Boleyn, a încercat să‑şi păstreze favorurile regale înlocuind‑o pe Mary cu sora mai mică a acesteia, Anne. Există voci care spun că şi‑ar fi oferit şi soţia, dar Henric ar fi refuzat, spunând: „Niciodată cu mama fetelor”.

Spre deosebire de Franţa, în Anglia nu era recunoscut statutul de maîtresse en titre – o amantă oficială, care stătea pe picior de egalitate cu regina –, iar Anne era hotărâtă să nu accepte tratamentul înjositor la care fusese supusă sora ei mai mare. Atunci când s‑a întors din Franţa, scopul ei era să se mărite cu John Butler.

Partea a doua AICI


sursa: Nigel Cawthorne, Viața amoroasă a regilor Angliei, Traducere și note de Andrei Covaciu, Corint, 2016

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: