Şi cum dormea aşa frumos…

La 21 iulie 1907, lăsând pe şevalet o pictură neterminată  – „un alai de ţărani călări, pe jos şi în car, venind spre cel care picta acum din amintiri” – Nicolae Grigorescu se stinge din viaţă la Câmpina, având la căpătâi pe Maria Danciu, pe fiul lor Gheorghiţă şi pe câţiva prieteni de suflet, Vlahuţă, Delavrancea şi Alfred Bernath. Înmormântarea i-a fost simplă, aşa cum i-a fost şi sufletul.

„Rog pe amicii mei să se opuie ca înmormântarea să se facă cu dricul – ăst vicleim ridicol. O căruţă oarecare şi un preot este destul”, spusese el în spirit romantic, eminescian, iar dorinţa i-a fost îndeplinită întocmai, „moşneagul alb” fiind aşezat într-un car cu boi, pe o masă albă de brad cu scoarţe naţionale multicolore.

Prietenul său Alexandru Vlahuţă ne lasă poate cea mai frumoasă amintire a acestui trist moment. „Şi cum dormea aşa frumos, în prohodirea unui singur preot, doi ţărani, ca pe-un copil, l-au luat binişor de mâini şi l-au culcat într-un sicriu de brad. De undeva, dintr-un colţ al atelierului, a izbucnit un plâns în hohot sfâşietor. Apoi s-a potolit. Lumea s-a dat la o parte, să facă loc celui ce pleca astfel dintre lucruşoarele lui scumpe, din atelierul în care cea din urma pânză – aşa de simbolic neispravită – mirosea încă a ulei. Pe crengi de stejar l-au aşezat într-un car cu patru boi. Flori de câmp, de cele care i-au fost lui mai dragi, flori sfinte i s-au presărat pe faţă şi pe piept, pe ochii lui, pe divinii lui ochi, închişi pentru totdeauna, pe mâinile lui, pe divinile lui mâini, încremenite pentru totdeauna…”

*****

sursa: Viaţa şi opera lui Grigorescu, Bucureşti, Adevărul Holding, 2009

3 răspunsuri

 1. Pacat ca toti ne stingem la un moment dat si mai ales cei care ne bucura viata!

 2. Revin cu drag pe blogul dumneavoastra,pentru ca ma incantati de fiecare data, cu pagini de istorie interesante si uneori necunoscute pana acum ,de mine.

 3. =====MEGA-FELICITAREA DE AN NOU===== LA MULTI ANI 2012========

  Salutare si bine te-am gasit! Ai un gand bun, o urare pe care vrei s-o adresezi blogosferei? Atunci completeaza aceasta felicitare si trimite-o mai departe la 10(zece) bloggeri pe care-i apreciezi!
  -Preia prin copy&paste felicitarea din acest comentariu, adauga gandurile tale, urarea ta, numele si linkul tau, apoi inchide felicitarea si trimite-o mai departe, tot prin comentariu, catre 10 bloggeri pe care-i apreciezi!
  Daca esti unul din bloggerii la care felicitarea se va afla sambata 31 decembrie 2011, intre orele 17.00 si 18.00 atunci te rugam, inapoiaza felicitarea echipei Mostwantedblog.org pentru a fi publicata si aratata la toata blogosfera! Daca nu stii cui s-o trimiti mai departe inapoiaza felicitarea catre mostwantedblog.org! Te rugam, lasa aceasta parte de text, nealterata, te rugam vino alaturi de noi sa uram tuturor un An Nou fericit si plin de realizari!

  *Gandurile lor merg catre tine!

  -La Multi Ani si un 2012 asa cum il visati! Liviu R. – balantza.com
  – La multi ani! Sa va aduca acest an mai mult decat v-ati asteptat vreodata! Bianca Rus http://rusbianca.wordpress.com/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: