Viața lui Edison (I)

thomas-alva-edisonEdison, Thomas Alva (11.02.1847, Milan, Ohio, SUA – 18.10.1931, West Orange, New Jersey). Inventator american care, singur sau alături de colaboratorii săi, a deţinut recordul mondial de 1 093 de invenţii. Mai mult, a creat primul laborator de cercetare industrială din lume.

Edison a reprezentat prototipul inventatorului american, yankeu pur-sânge. Şi-a început cariera în 1863, în perioada de debut a industriei telegrafului, când unica sursă de electricitate erau bateriile primitive care transmiteau curent cu voltaj scăzut. Înainte să moară, în 1931, a jucat un rol esenţial în declanşarea erei moderne a electricităţii. Din laboratoarele şi atelierele sale au ieşit fonograful, transmiţătorul cu cărbune pentru receptorul de telefon şi microfon, lampa incandescentă, un generator renumit pentru eficienţă, primul sistem comercial de iluminat electric şi de generare a electricităţii, o cale ferată electrică experimentală şi elementele-cheie ale aparaturii de filmare, alături de multe alte invenţii.

Copilăria şi adolescenţa

edison-tanarEdison a fost al şaptelea şi ultimul copil – al patrulea care a supravieţuit – al lui Samuel Edison, Jr. şi Nancy Elliot Edison. În copilărie a avut probleme de auz, cel mai probabil produse de tendinţa către mastoidită moştenită din familie. Indiferent de cauză, surzenia lui Edison i-a afectat puternic comportamentul şi cariera, motivându-l pentru multe dintre invenţiile sale.

În 1854, Samuel Edison a devenit paznicul farului şi tâmplarul unităţii militare de la Fort Gratiot, lângă Port Huron, Michigan, unde familia sa trăia într-o casă mare. Alva, după cum era numit inventatorul până la a doua sa căsătorie, a mers la şcoală acolo şi a frecventat cursurile sporadic timp de cinci ani. Era plin de imaginaţie şi foarte curios, însă pentru că multe informaţii se transmiteau oral, iar el avea dificultăţi de auz, se plictisea şi a fost etichetat drept inadaptat. Pentru a compensa, a devenit un cititor avid.

Faptul că s-a educat ca autodidact nu era ceva neobişnuit. În perioada Războiului Civil, americanii de nivel mediu mergeau la şcoală 434 de zile – puţin mai mult de doi ani, după standardele educaţionale actuale. În 1859 Edison a renunţat la şcoală şi a început să lucreze ca ucenic la o cale ferată dintre Detroit şi Port Huron. Cu patru ani înainte, Michigan Central iniţiase utilizarea comercială a telegrafului, pe care îl folosea pentru a controla mişcarea trenurilor, iar războiul civil determinase o extindere considerabilă a mijloacelor de transport şi de comunicare. Edison a profitat de ocazie pentru a învăţa telegrafie, iar în 1863 a devenit ucenic telegrafist.

Originalitate şi inteligenţă

Mesajele primite pe telegraful Morse iniţial erau înscrise ca o serie de puncte şi linii pe o fâşie de hârtie care era decodată şi citită, astfel că surzenia parţială a lui Edison nu reprezenta un handicap. Însă receptoarele începuseră să fie echipate în proporţie tot mai mare cu un emiţător de sunet, care le permitea telegrafiştilor să „citească” mesajele după sunetul clicurilor.

Faptul că telegrafia a început să se bazeze tot mai mult pe sunet l-a dezavantajat foarte mult pe Edison în timpul carierei sale de şase ani ca telegrafist itinerant în sudul Statelor Unite, în Canada şi în Noua Anglie. Dotat cu originalitate şi inteligenţă, şi-a dedicat o mare parte din energie pentru îmbunătăţirea echipamentului iniţial şi pentru inventarea unor dispozitive care să faciliteze unele dintre activităţile pe care limitările fizice le făceau dificile. În ianuarie 1869 făcuse progrese suficient de mari, inventând un telegraf duplex (un dispozitiv capabil să transmită două mesaje în acelaşi timp pe un singur fir) şi o imprimantă, care transforma semnalele electrice în litere, astfel că a abandonat telegrafia pentru a se dedica în întregime invenţiilor şi antreprenoriatului.

Edison s-a mutat în New York City, unde iniţial a început un parteneriat cu Frank L. Pope, un cunoscut expert în electricitate, pentru a produce imprimanta Edison Universal Stock Printer şi alte telegrafe cu imprimare. Între 1870 şi 1875 a lucrat la Newark, New Jersey, şi s-a implicat în diverse parteneriate şi tranzacţii complexe în industria foarte competitivă şi întortocheată a telegrafiei, dominată de Western Union Telegraph Company. Ca antreprenor independent, era disponibil pentru cel mai bun ofertant, fiind mereu avantajat de această libertate.

Multe invenții – Mulți bani

Lucra pe-atunci la îmbunătăţirea unui sistem de telegrafie automat pentru rivalii Western Union. Telegraful automat, care înregistra mesajele prin intermediul unei reacţii chimice generate de transmisiile electrice, a avut un succes comercial redus, însă acea lucrare i-a îmbunătăţit lui Edison cunoştinţele de chimie şi l-a ajutat să pună bazele dezvoltării stiloului electric şi a şapirografului, ambele fiind dispozitive importante în industria de început a aparaturii de birou care, indirect, au dus la descoperirea fonografului. Sub egida Western Union a inventat cvadruplexul, care putea transmite simultan patru mesaje pe un singur fir, însă baronul căilor ferate şi finanţistul de pe Wall Street, Jay Gould, concurentul Western Union, a smuls cvadruplexul din mâinile companiei de telegrafie în decembrie 1874, plătindu-i lui Edison peste 100 000 de dolari în numerar, obligaţiuni şi acţiuni, unul dintre cele mai mari preţuri de până atunci pentru o invenţie. Au urmat ani de litigii.

Partea a doua AICI


sursa: Enciclopedia Universală Britannica, vol. 5, D-E, Bucureşti, Editura Litera, 2010, p. 238-239

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.