Expansiunea teritoriala a omului primitiv

Plecând din Africa, oamenii primitivi s-au stabilit într-o primă etapă în Asia şi Europa, apoi în Australia şi cele două Americi. Din cauza climei aspre, numai vânătorii viguroşi ai perioadei glaciare, oamenii de Neanderthal şi Cro-Magnon, au fost cei care au putut să colonizeze Europa.

Mult timp s-a crezut că primii oameni nu au părăsit Africa doar cu cca 1,4 milioane de ani în urmă. În anii 1990 s-a găsit însă în Georgia, în Asia de Vest, craniul unui umanoid cu o vechime de 1,7-1,8 milioane de ani. Cele mai vechi fosile de Homo erectus au fost descoperite în Asia. „Omul de Java“, botezat după insula unde a fost descoperit primul exemplar, datează de acum 1,7 milioane de ani î.Hr., pe când „omul din Beijing“ găsit în China are o vechime de 6oo ooo- 2oo ooo î.Hr. Homo erectus folosea probabil deja în acea perioadă focul şi dezvoltase posibil o formă de limbaj. Tot el a fost primul om venit în Europa, care trecea atunci prin perioade glaciare extreme. Versiunea europeană a lui Homo erectus a fost numită Homo heidelbergensís, datorită unei descoperiri făcute lângă Heidelberg în 1907. Se estimează că a trăit acum 4oo ooo-8oo ooo de ani.

Pleistocenul târziu (127 ooo- 10 ooo î.Hr.) a fost epoca omului de Neanderthal. Acest nou tip de umanoid, considerat a fi o rudă secundară a lui Homo sapiens sau chiar o subspecie diferită, a apărut în urma unor trepte succesive de evoluţie şi a dispărut acum cca 30 ooo de ani. De la descoperirea primei calote craniene de Neanderthal în 1856, el a devenit cel mai cunoscut exemplu de om primitiv. Neanderthalii erau vânătorii scunzi şi robuşti ai epocii glaciare, având cel mai mare volum cranian dintre toţi umanoizii de până atunci. Nasul lor turtit şi cavitatea nazală largă reprezentau o adaptare la clima rece.

Acum cca 40 ooo de ani, Homo sapiens modern, sub forma omului de Cro-Magnon, a ajuns în sfârşit din Africa în Europa. Acest strămoş direct al nostru popula teritoriul de astăzi al Israelului încă de prin anii 1oo ooo î.Hr. (.,proto-Cro-Magnon“). Era mai înalt, mai suplu şi mai rezistent decât oamenii de Neanderthal, însă cele două specii au convieţuit în Europa timp de aproape 10 ooo de ani. Au apărut numeroase teorii cu privire la această convieţuire şi la dispariţia omului de Neanderthal. S-a presupus că ei au interacţionat şi s-au influenţat reciproc, fără să fi format familii mixte. Cu cel puţin 60 ooo de ani în urmă, sau chiar mai devreme, omul primitiv a ajuns în Australia, trecând prin Noua Guinee. Primii hominizi au ajuns probabil în cele două Americi cu doar circa 11 500 de ani în urmă. Vânătorii epocii glaciare au pătruns pe continent prin Siberia şi Alaska. Cele mai vechi descoperiti din America sunt vârfuri de săgeţi şi de lance cioplite în piatră. Cunoscute sub numele de „vârfuri Clovis“, acestea sunt asociate cu cultura Clovis.

sursa: Marea istorie ilustrata a lumii

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.