Tragerea în ţeapă – Istoria unui supliciu

Reconstituirea desfăşurării supliciului prin tragere în ţeapă. Această formă de caznă era preferată în situaţiile când victima trebuia să fie un exemplu de neuitat pentru privitori. Trupul osânditului era lăsat, ca şi la spânzuraţi, până se usca de tot.

Când aflăm sau citim de ucideri, de torturi, de tăierea capului, de tras în ţeapă, trecem nepăsători mai departe, fără a încerca să ne închipuim, să vizualizăm acele orori, acele grozăvii. Cred că, pentru a retrăi în inima şi imaginaţia noastră trecutul istoric, e bine să cunoaştem cu adevărat ce erau acele grozăvii: caznele, adică torturile pentru a stoarce mărturisiri, reale sau închipuite, sau tăierea capului ori tragerea în ţeapă. Aceasta din urmă a făcut faima, în Europa şi în lume, a voievodului nostru Vlad Ţepeş.

Tragerea în ţeapă era cel mai groaznic supliciu ce se putea închipui, felul cel mai crud de a curma viaţa unui om, a unui osândit la moarte, a unui adversar, a unui duşman. Scopul era de a răstigni omul în aşa fel, încât moartea să nu urmeze îndată, să nu fie imediată, ca atunci când tai capul cu spada sau securea, ci omul să sufere dureri cumplite timp de ore întregi sau chiar de zile, până îşi dădea sufletul.

Se pregătea un ţăruş mare, mai lung decât statura unui om, care se va fixa în pământ (mai rar, se tăia şi curăţa un pom subţire), vârful fiind ascuţit ca un cui şi uns cu seu, ca să alunece. Omul putea fi înfipt în acea ţeapă prin mijloc – burtă sau spinare, capul şi membrele atârnând spre pământ -, dar era riscul de a străpunge un organ vital, şi omul murea prea repede!

Aşadar, în metoda cea mai răspândită la călăii lui Ţepeş, victimei culcate la pământ, cu braţele legate la spate, i se înfigea ţeapa prin fund, trăgând apoi de amândouă picioarele legate cu frânghii la glezne. Pe când nefericitul urla de durere şi se zvârcolea, se trăgea de frânghii şi se bătea şi cu un ciocan de lemn în celălalt capăt al ţepei, încet-încet, cu băgare de seamă, pentru a nu străpunge cele două organe de care se ştia că provoacă moartea imediată: ficatul şi inima.

Şi se scotea astfel vârful ţepei prin gură sau, de cele mai multe ori, prin gât, între cap şi umăr. Omul stătea astfel răstignit, în chinuri cumplite, dar cu organele vitale funcţionând. Murea cu încetul de suferinţă, de sete, de foame şi – vai! – de atacul corbilor care veneau, stoluri-stoluri, să-i mănânce ochii, limba, trupul întreg… Trebuie ştiut ce grozăvie era acel tras în ţeapă, ca să înţelegem spaima pe care a răspândit-o Vlad Ţepeş. Spaima de el, cât a domnit, şi faima lui pe urmă.

Trasul în ţeapă nu e nicidecum o invenţie, o născocire a lui Vlad Ţepeş. Supliciul acesta l-au aplicat şi alţii, înaintea lui. Avem chiar o preţioasă mărturie în scrisoarea unui mare boier muntean care se adresa braşovenilor în 1480 (deci după moartea lui Ţepeş), zicându-le să ţină minte că ai lor, împreună cu unii boieri pribegi, au fost cei care au tras mai întâi în ţeapă nişte oameni de ai lui Vlad, de unde acesta s-a mâniat de a adus acolo foc şi pârjol.

Care va să zică duşmanii lui Vlad începuseră cu trasul în ţeapă! De altfel, ştim şi de Ştefan cel Mare că i-a tras pe unii în ţeapă. Într-adevăr, contrar părerii larg răspândite că supliciul trasului în ţeapă ar fi de origine turcească sau – mai general – asiatică , trasul în ţeapă se pare că a fost un obicei germanic, astfel încât saşii din Transilvania l-ar fi cunoscut din codurile judiciare!

Ceea ce îl distinge pe Ţepeş de toţi înaintaşii – şi chiar şi de toţi urmaşii lui – e numărul înfiorător de mare al victimelor sale; şi aş mai adăuga ceva: dacă a putut trage în ţeapă atâta mulţime de oameni, câteodată mai mulţi laolaltă, înseamnă că a găsit şi mulţi călăi îndemânatici, care pesemne resimţeau şi o plăcere sălbatică de a-i supune pe semenii lor la asemenea cazne. Din păcate, astfel de cruzime vicioasă s-a întâlnit până în vremurile noastre şi la toate naţiile.

sursa: Neagu Djuvara, Radu Oltean, De la Vlad Ţepeş la Dracula Vampirul,  Ed. Humanitas, 2010, pag. 26-33

17 răspunsuri

  1. Sper sa vina la co conducerea tarii un Vlad Tepes.

    Apreciază

  2. nu era sanatos daca atras si copii era un ratat ultimul om

    Apreciază

  3. O personalitate pierduta o bestie lipsita de ultima valoare da ca tras si copii nevinovati .

    Apreciază

  4. cine zice ca erau nevinovati ??? :)))))

    Apreciază

  5. nunai unprost poate satraga in teapa oameni nevinovati

    Apreciază

  6. Daca intr-un sat a tras in teapa pe toti copii femei si barbati nevinovati pe motiv ca unul dintre ei a furat ceva inseamna ca a facut neamul de ras prin prostia lui de neimaginat grav bolnav mintal un dobitoc cu doua picioare, bravo aceluia care l a omorat ca trebuia sa o faca mult mai devreme cu un asemenea monstru prost ca numai un prost poate omora oameni nevinovati ,trebuie scos din istorie,era si urat si era invidios asta inseamna,un dobitoc,

    Apreciază

  7. Sa te traga si pe tine nevinovat in teapa cum a tras mii de copii psihopatul dracului a facut neamul romanesc de rusine adica cel mai bestial criminal al lumii este roman adica el un tampit ca numai un tampit poate face asemenea crime mai ales la copii,Trebuie sa ti retragi parerea sau n ai auzit ce crime graznice a facut cu nevinovati,adica nu mai aprecia pe cei josnici ca asa este dupa asemenea crime

    Apreciază

  8. El ce-i prost cu totul? Oameni nevinovati, copii. Chiar daca erau si cei vinoveti dar razbunarea nu este un lucru bun. E un monstru cu adevarat nu degeaba ii spune Dracula

    Apreciază

  9. poate nu i adevarat ca atras copii

    Apreciază

  10. Vreau sa ma angajez calau. Mentionez ca un verisor de-al meu are o tamplarie si poate
    pune la dispozitie tepele necesare. Intrucat el in prezent produce sicrie la valoarea de 100 euro minim, propun sa fie si tepele la acelasi pret, pentru ca vor fi in loc de sicriu. Dupa cateva luni oasele cad jos, din pacate, putrezeste si teapa.
    Si inca ceva. Avand climat continental cu veri calde si ierni geroase, ar fi indicat sa se faca tragerile in teapa primavara si toamna, in special aprilie si octombrie. In rest e riscul sa ne moara prea repede condamnatii, din cauza noptilor prea reci cu inghet si a
    zilelor de vara prea calde.

    Apreciază

    1. Vere,pe cuvint ca am ris sa le lesin de frazele tale, adevarate perle !!! Ar fi teribil daca ai gindi cu adevarat ceea ce scrii aici.

      Apreciază

  11. vlad tepes era un om darz . el era foarte crud.de acea se spune ca e un drac ,pentru ca a fost prea sangeros.

    Apreciază

  12. nu imi place deloc

    Apreciază

  13. nu e chiar ce cautam eu ….

    Apreciază

  14. Vai, cati sensibili sunt pe aici :))

    Apreciază

  15. Nu ştie nimeni CÂŢI oameni a tras în ţeapă Vlad. Nu există niciun document fiabil. Cronicarii munteni cei mai vechi nici măcar nu menţionează numele unui singur osândit. Iar informaţiile străinilor sunt evident suspecte de minciună. E aşadar o naivitate să vorbeşti despre ”numărul înfiorător de mare al victimelor sale”. Iar a cita din… Neagu Djuvara, un istoric amator devenit după pensionare profesor universitar (!), e de-a dreptul compromiţător.
    Prin ”documentarele” comerciale de tip National Geographic se menţionează cifra caraghioasă de 100.000 de executaţi!
    În general se ştie prea puţin despre Vlad Ţepeş, aşa că e foarte greu de scris o biografie serioasă. Poate a tras în ţeapă o mie de oameni, sau poate doar o duzină. (PS: chestia cu ţeapa care ieşea… pe gură e bineînţeles pură fantezie.)

    Apreciază

  16. […] Apoi, ea a fost folosită prima oară în legătură cu Țepeș, chiar de inamicii săi. Există o preţioasă mărturie în scrisoarea unui mare boier muntean care se adresa braşovenilor în 1480, deci, după moartea lui Ţepeş. Acesta le zicea să ţină minte că ai lor, împreună cu unii boieri pribegi, au fost cei care au tras mai întâi în ţeapă nişte oameni de ai lui Vlad, de unde acesta s-a mâniat de a adus acolo foc şi pârjol, potrivit istoriiregasite.wordpress.com. […]

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.