Omul preistoric şi lumea sa

Primii oameni care au populat pământul acum peste două milioane de ani erau de talie mică. Ei nu aveau colţi ascuţiţi sau gheare puternice şi nu alergau la fel de repede după vânat ca leii sau panterele. Simţurile lor, văzul, auzul, mirosul erau mai slab dezvoltate. Cu toate acestea, oamenii au supravieţuit şi s-au răspândit pe tot globul. Cauzele acestei reuşite sunt solidaritatea/cooperarea, inteligenţa, focul şi uneltele.

La începuturile sale, specia umană se dezvoltă în Africa, într-o zonă asemănătoare cu savanele de astăzi. Această zonă era populată de rumegătoare şi de animale mari de pradă. Omul este încă o fiinţă mică, de aproape 1,20 m, astfel că el vânează animale mici (iepuri, şoareci, pui de animale) sau insecte. Pe măsură ce grupurile în care trăieşte se măresc şi uneltele de piatră pe care le produce se îmbunătăţesc, el capătă curaj şi începe să vâneze animale mai mari. Dar vânătoarea este o îndeletnicire periculoasă şi doar cei mai puternici şi mai bine organizaţi în grupuri de vânătoare reuşesc să supravieţuiască.

Corpul acestor hominizi (numiţi de către savanţi australopiteci) se modifică. Înălţimea lor ajunge la 1,50-1,60 m, mâinile cu degete lungi devin mai îndemânatice şi mai sigure, iar picioarele se lungesc şi devin puternice. Dar cea mai importantă transformare este cea a capului, care adăposteşte un creier mai mare şi mai complex. Omul se transformă într-o fiinţă inteligentă, capabilă de adaptare.

Omul descoperă focul, cu ajutorul căruia sunt alungate animalele de pradă, este hăituit vânatul şi se poate frige carnea  animalelor vânate. Cel mai important rezultat al descoperirii focului este că omul poate să ocupe zone mai reci ale Pământului (aşa cum este Europa) şi să locuiască şi în peşteri.

Astfel omul ocupă toată Africa – un continent cald şi mult mai primitor decât cel de astăzi – şi cea mai mare parte a Europei şi Asiei. Acesta este momentul în care apar primii oameni care seamănă mai mult cu oamenii din zilele noastre. Numiţi de către savanţi Homo sapiens (omul inteligent) ei sunt primii creatori de artă şi cei care colonizează alte regiuni ale globului (Australia, America de Nord şi America de Sud).

sursa: Zoe Petre, Laura Căpiţă, Monica Dvorski, Carol Căpiţă, Ioan Grosu, Istorie. Manual pentru clasa a V-a, Ed. All Educational, 1998

2 răspunsuri

  1. ce unelta priestorica de prins peste ?

    Apreciază

  2. si atunci Biblia despre ce oameni vorbeste?

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.