5 Octombrie – Ziua Mondială a Profesorilor

teacher s day ziua profesoruluiDin 1994, în data de 5 octombrie, în întreaga lume se sărbătorește World Teachers’ Day (Ziua Mondială a Profesorilor). Din păcate, în România sărbătoarea a fost depersonalizată, numindu-se Ziua Mondială a Educației, trecându-se astfel în plan secund rolul factorului uman în procesul educațional.

Dată extrem de importantă în calendarul Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, 5 octombrie readuce în atenția opiniei publice rolul covârșitor al profesorilor pentru orice societate. În anul 2020, tema aleasă de UNESCO pentru această sărbătoare este una adaptată situației generate de pandemie: „Profesorii: lideri pe timp de criză, reinventând viitorul”. Nu este o exagerare să spunem că lumea se află la o răscruce de drumuri și, acum mai mult ca oricând, trebuie subliniate contribuțiile pe care profesorii le-au adus pentru a proteja dreptul la educație, pentru a redeschide școlile, pentru a oferi învățare la distanță, pentru a sprijini populațiile vulnerabile  și pentru a se asigura că lacunele de învățare au fost atenuate.

Familia și școala

Familia și școala sunt principalele medii în care copilul crește, învață, se formează. Aici se pun bazele formarii personalității, echilibrului emoțional și premisele realizărilor sale de mai târziu.

Educaţia se formează în primul rând în familie. Aici copilul învaţă să spună adevărul, să fie cinstit, să aprecieze frumosul, să respecte munca şi să se achite de responsabilităţi. Pe bună dreptate, în limbaj popular se spune despre cineva că „are (sau n-are) cei şapte ani de-acasă”, pentru că aceştia sunt cruciali pentru tot restul vieţii.

Dar și rolul școlii în viața oricărui copil este foarte important. Educatorii, învățătorii și profesorii îi formează personalitatea și îi asigură nivelul de educație de care are nevoie pentru a putea supraviețui cerințelor concrete ale vieții. Evident, nu oricine poate îmbrăţişa cariera didactică. Profesorul trebuie să fie un îndrumător și un sfătuitor al elevilor, trebuie să știe să declanșeze și să întrețină interesul, curiozitatea și dorința lor pentru activitatea de învățare. Competența, ținuta morală și intelectuală, tactul pedagogic – toate acestea îl definesc. Tolstoi spunea: “Când învăţătorul reuneşte în inima sa dragostea de profesiune şi dragostea de elevi, putem spune că este un învăţător desăvârşit.”

Recunoștință și dragoste

Să ne amintim deci astăzi, 5 octombrie, de cei care ne-au ajutat să pășim pe drumul formării noastre – educatori, învățători, profesori. Să le mulțumim și să le fim recunoscători pentru munca și dăruirea cu care ne-au ajutat să devenim oameni cu adevărat.

Vă recomand să urmăriți și prezentarea video pe Youtube – https://www.youtube.com/watch?v=g8ZRvY8KyA4

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.