Desfrânata din Babilon

Este posibil oare ca legenda desfrânatei din Babilon să fi fost creată intenţionat şi răspândită pentru a atrage comerţul în acea cetate?

În Mesopotamia antică, leagănul civilizaţiei moderne, se aflau mai multe cetăţi care aveau să joace un rol important în cultura Occidentului. Babilonul s-a dezvoltat şi a devenit una dintre aceste cetăţi, atingând apogeul economic şi cultural sub Nabucodonosor, faimosul cuceritor biblic al Iudeii. Însă, la începutul istoriei sale, Babilonul nu a fost decât una dintre numeroasele aşezări a căror existenţă era ameninţată de invazii constante.

Unii amatori de conspiraţii au sugerat că, la un moment dat, conducătorii cetăţii au avut o idee genială pentru a ridica Babilonul la putere. Dându-şi seama că, probabil, sexul ar atrage şi ar vinde mai bine şi mai rapid decât politica sau religia (şi, probabil, pe termen mai lung) au creat legenda desfrânatei din Babilon, personaj mitic care avea să simbolizeze, mai târziu, practicarea prostituţiei sub tutela regală.

Această teorie afirmă că regele Babilonului şi cei din anturajul său au încurajat în mod activ răspândirea unor legende care descriau orgii şi depravarea de proporţii uriaşe, iar în scurt timp reputaţia Babilonului de cetate a plăcerii s-a răspândit în toate direcţiile, în vreme ce bărbaţii care căutau satisfacţie şi împlinirea imediată a dorinţelor carnale veneau în cetate în număr mare, ceea ce, ulterior, a dus la o intensificare a turismului şi comerţului. Această bogăţie proaspăt descoperită i-ar fi permis cetăţii să crească şi să devină prosperă. Chiar şi în secolul al IV-lea î.Hr., Alexandru cel Mare, atras de promisiunile cetăţii, a stabilit tabăra armatei sale între zidurile Babilonului, pentru a-şi petrece acolo iarna.

De-abia în primele secole după Hristos, conceptul de desfrânată a Babilonului a început să fie privit drept ceva păcătos, în loc să fie considerat simbol al prosperităţii şi al opulenţei, cum se întâmplase în secolele anterioare.

*****

sursa: Jamie King, 111 teorii ale conspiraţiei, Litera Internaţional, Bucureşti, 2010, pag. 56

Un răspuns

  1. În Babilon sau “poarta zeilor” cum mai era numită această cetate, prostituția era sacră. Scrierile caldeene, menționează funcția de prostituată sacră. Hierodulele erau prostituatele sacre și îndeplineau mai multe roluri, printre care și inițierea tinerilor.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: