O istorie a dinozaurilor

Dinozaurii au fost un grup de reptile, care au trăit pe Pământ cu mai mult de 160 de milioane de ani în urmă. Au dispărut acum circa 65 de milioane de ani.

Dinozaurii au evoluat în timpul unei perioade geologice numite Triasic, acum 225 de milioane de ani. Unii erau cât un pui de găină, alţii erau cele mai mari animale ce au existat vreodată pe Pământ. Ei au cutreierat toată planeta în timpul Jurasicului şi au murit la sfârşitul perioadei cretacice. Triasicul, Jurasicul şi Cretacicul sunt numite „epoca dinozaurilor“.

Teropodele erau dinozauri carnivori şi aveau fălci mari, pline cu dinţi pentru sfâşierea cărnii. Deinonychus a fost o „maşină“ inspăimântătoare de ucis, echipată cu instrumente mortale, inclusiv o gheară sfâşietoare pe al doilea deget al piciorului din spate, de unde şi numele lui de „gheară teribilă”.

În timpul „epocii dinozaurilor” nu au existat toţi dinozaurii în acelaşi moment. Diplodocus a trăit în Jurasic, iar Tyrannosauruss în Cretacic. Savanţii au descoperit urmele a peste 500 de specii de dinozauri, care au trăit în toate perioadele, însă se crede ca au existat cam 1300 de specii, dintre care multe sunt încă nedescoperite.

Au existat două grupuri sau ordine de dinozauri – Saurischia (cu oasele bazinului aranjate ca la şopârle) şi Ornithischia (cu oasele bazinului aranjate ca la păsări). Saurischia poate fi împărţit în două grupuri mai mici: teropode şi sauropode. Omithischia include patru grupuri: stegozaurii, ornitopozii, ankilozaurii şi ceratopsienii.

Teropodele erau carnivore şi aveau aceeaşi structură. Aveau guri lungi, dinţi pentru sfâşierea cărnii, umblau pe picioarele din spate şi aveau corpuri mici, pe care le echilibrau cu cozile lor lungi. Unii, precum Compsognathus, aveau mărimea unui pui de găină, iar cei mai mari, Tyranosaurus, erau ucigaşi, cu lungimi de 12 m.

Sauropozii mâncau plante. Ei aveau corpuri mari, grele şi se mişcau pe toate picioarele, folosindu-şi gâturile lungi pentru a ajunge la frunzele din copac. Ei erau cele mai mari animale terestre care au existat vreodată, incluzând Diplodocus şi Brachiosaurus.

Ornithischia erau de asemenea erbivori. Ornitopozii puteau umbla doar pe picioarele din spate. Ei aveau un sistem de mestecare mult mai sofisticat decât al Sauropozilor, cu obraji care reţineau hrana, în timp ce o mestecau. Probabil cel mai cunoscut ornitopod este Iguanodon.

Trei grupuri de Ornithischieni au evoluat din ornitopozi (dinozaurii cu picioare de pasăre). Toţi aveau o armură, care i-a făcut mai grei, aşa că umblau pe toate cele patru picioare. Primii au fost stegozaurii – dinozaurii „acoperiţi“. Ei aveau corpuri mari şi fie un strat dublu de plăci osoase pe spate, ca Stegosaurus, fie un aranjament de ţepi, ca şi Kentrosaurus.

Jurasicul târziu este perioada de acum 157-145 de mi|ioane de ani. Este cunoscută datorită multelor tipuri de dinozauri erbivori, ca Stegosaurus cel tepos şi sauropodele cu gâtul lung, inclusiv Apatosaurus. Principalul dinozaur răpitor era carnivorul Allosaurus; de asemenea şi reptila Diplosaurus, strămoşul crocodilului de astăzi, era destul de înfricoşătoare.

Al doilea grup de ornithischieni a fost cel al anchilozaurilor, dinozaurii solzoşi. Ei aveau armuri osoase, ce se întindeau pe toată lăţimea spatelui şi aveau ţepi de-a lungul părţilor, ca Edmontonia sau coadă, ca Euoplocephalus.

Ultimul grup de ornithischieni a fost cel al ceratopsienilor. Ei aveau armură şi pe cap şi pe faţă, unde se formau pliuri mari, osoase, de-a lungul gâtului. Acest grup include Triceratops, care avea un corn mic pe nas şi două coarne lungi deasupra ochilor, şi Styracosaurus, cu un corn enorm pe nas şi o serie de coarne mai mici în jurul gâtului.

Dinozaurii nu au fost singurele reptile din acele timpuri. Multe grupuri de reptile înotătoare, ca Ichtyosaurus, în formă de peşte sau Plesiosaurus, cel cu gâtul lung au trăit în mare, în timp ce Pterosaurii zburau.

Toate aceste reptile neobişnuite au dispărut odată cu dinozaurii, la sfârşitul Cretacicului. Nimeni nu ştie exact cum s-a întâmplat sau de ce alte reptile, precum crocodilii şi broaştele ţestoase, au supravieţuit. S-ar putea să fi fost un proces gradat, în timpul unei schimbări climatice lente sau s-ar putea să fi fost o catastrofă bruscă, de exemplu Pământul să fi fost lovit de un meteorit gigant. Oricum, dinozaurii au lăsat câţiva urmaşi. În timpul Jurasicului, păsările au evoluat din micile teropode erbivore, deci păsările de astăzi sunt descendenţii direcţi ai dinozaurilor.

*****

sursa: Enciclopedia copiilor

10 răspunsuri

  1. Dinozauri au disparut di cauza a unui meteorit foarte mare

    Apreciază

  2. a venit un meteorit si a lovit pamantul

    Apreciază

  3. SI se mai spune ca dinozauri au mai murit di cauza unui vulcan.

    Apreciază

    1. Sau din cauza climei;
      Însă cum au fost dinozaurii stersi de pe fata pământului încă rămâne un mister 🤔🤫

      Apreciază

  4. ce tare

    Apreciază

  5. Sau a fost secetă mare,
    iar dinozaurii s-au mâncat unul pe altul.

    Apreciază

  6. poate a inceput sa fie frig glaciar si ei au inghetat

    Apreciază

  7. Dinozauri au murit din cauza unui meteorit extrem de mare

    Apreciază

  8. Si a supravietuit decat crocodilu care este si in ziau de astazi

    Apreciază

  9. Aceste info m-au ajutat mult la științe naturale la școală 👍🥰😍

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.