Iliada – Povestire pe scurt

Iliada este o epopee atribuită lui poetului grec Homer, din a doua jumătate a secolului al VIII-lea î.Hr. Textul a fost probabil compus între 850 și 750 î.Hr., deci cu patru secole după perioada în care istoricii înscriu războiul mitic pe care acesta îl relatează.

Tema epopeii o reprezintă războiul Troiei, în care se confruntă aheii veniți din Grecia cu troienii și aliații acestora. Fiecare tabără este susținută de diverse divinități, ceea ce conferă operei un caracter miraculos. Astfel, Atena îl apără pe Ahile de sulița lui Hector, iar Apollo îl ascunde pe fiul lui Priam într-o ceață deasă spre a-l feri de mânia lui Ahile.

După ce soția sa a fost răpită de Paris, fiul regelui Priam al Troiei, Menelau pornește războiul împotriva Troiei. Este ajutat de fratele său Agamemnon (care devine comandantul suprem al armatei grecești), de foștii pețitori ai Elenei și de regi care pur și simplu voiau să facă mari fapte de arme.

După zece ani de război, soarta acestuia continuă prin numeroase lupte colective sau individuale în care se ilustrează figuri ca Ahile, Ajax, Hector sau Patrocle. În timpul luptelor, Menelau este protejat de zeița Atena. El îl cheamă la luptă în doi pe Paris, răpitorul soției sale. Paris a scăpat doar cu ajutorul Afroditei, care l-a dus pe ascuns în Troia. Când lupta începe, Menelau este lovit de săgeata lui Pandaros și este dus în spatele liniilor. În final, aheii înving grație lui Ahile care îl ucide pe Hector, conducătorul troian, în luptă directă.

La sfârșitul războiului, Menelau intră împreună cu Ulise și alți eroi în calul de lemn și apoi în Troia, cucerind cetatea.

Urmăriți prezentarea pe Youtube – https://www.youtube.com/watch?v=p0qNHpP32m4

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: