De ce este importantă Istoria?

Am urmat recent cursurile CRED, prilej de a învăța lucruri interesante și folositoare activității didactice, dar mai ales am avut bucuria de a cunoaște oameni de o excepțională valoare profesională. Unul dintre colegi, domnul profesor Vasilică Edmond Buga-Sfinteș, a scris un text care mi-a plăcut foarte mult, o pledoarie impresionantă pentru disciplina Istorie, pe care v-o împărtășesc cu mare bucurie.

„Există multe materii în școală. Toate sunt importante, toate sunt atractive dacă sunt predate de oameni cu suflet frumos, toate sunt interesante și fiecare dintre ele adaugă câte o cărămidă la temelia construirii copilului dumneavoastră.

La educație muzicală învață să cânte după reguli, la educație fizică să alerge, la limba română să vorbească și să scrie corect, la matematică să-și calculeze pașii prin viață, la geografie să înțeleagă relațiile dintre geosfere, la limba engleză să aibă sentimentul că sunt cetățeni ai lumii și că Turnul Babel nu mai există, la biologie tot ce ține  de existență, la educație tehnologică să se obișnuiască mai repede cu viitoare poziție de om mare…. și câte și mai câte, la minunate și felurite materii!

Fiecare activitate îi solicită anumite competențe, fiecare îl ajută să progreseze, dar niciuna nu cuprinde mai bine la un loc toate acestea ca istoria. Este materia care-l schimbă pe elev, care-l transformă dintr-un candidat la umanitate într-un om în adevăratul sens al cuvântului. Fiindcă istoria este și despre toate celelalte domenii la un loc. Este și despre Beethoven și despre Jocurile Olimpice, este și despre Strabon, Pitagora, Aristotel și  despre toate personalitățile care au învârtit roata evoluției în toate domeniile științei, este și despre progresul tehnologic, dar și despre decriptarea textelor….

Istoria nu este doar o înșiruire bizară de date, un manual care reduce infinitul existenței la rănile pe care le-au produs războaiele, ci este un îndreptar al vieții. E un compendiu al avatarurilor ființei umane în demersul ei de a se cățăra pe scara evoluției. E cea mai eficientă cale de a transforma un elev nepăsător față de tot ce se întâmplă în jur, preocupat în primul rând de jocurile video, de caterincă și de clipurile vloggerilor la modă, într-un adolescent responsabil, cu anumite repere, care înțelege că valorificând exemplele istoriei pot fi evitate greșeli fundamentale în formarea sa și, implicit, în evoluția societății căreia îi aparține. Astfel, copilul miop va deveni un adolescent cu vedere periferică care va putea să vadă fără prea mare efort lumina de la capătul tunelului.

Activitățile școlare și extrașcolare, participarea la acțiuni de căutare, colectare și procesare de informații, receptarea de opinii, idei și sentimente, implicarea în dialoguri productive îi vor perfecționa competența de a comunica în limba maternă și într-o limbă străină, în funcție de context.

Competența matematică îi va fi consolidată, iar cifrele, prin intermediul istoriei, vor căpăta viață.  Când va spune 1600 îl va vizualiza pe Mihai Viteazul, când va auzi 1859, lângă el va coborî Alexandru Ioan Cuza, iubitul prinț al unirii, iar la parada de 1 Decembrie, prin fața lui nu vor trece șiruri de numere purtând drapele tricolore, ci toți eroii a căror jertfă supremă a făcut posibilă ziua astrală a neamului românesc. Deceniile, secolele, mileniile vor avea o identitate precisă, nu vor fi doar banale unități de măsurare a timpului.

Istoria va descoperi copilului dumneavoastră cum este să fii meșteșugar, zidar, arhitect, arheolog, bucătar, călător spre tărâmuri necunoscute, militant pentru apărarea mediului înconjurător, a drepturilor omului, tot ce a fost, ce este și ce va fi ființa umană pe această planetă. Toate acestea se vor întâmpla și cu ajutorul competențelor digitale, care se vor perfecționa în procesul de valorificare a înclinației lui spre noile tehnologii, cu condiția respectării normelor și regulilor privind utilizarea de conținut virtual. Va învăța să învețe, să devină arheologul propriei existențe, își va gestiona cu seriozitate timpul istoric conștientizând că și el este parte a istoriei, va aprecia ceea ce este și va dori  să progreseze, să fie mai mult decât atât. Spiritul de inițiativă îl va caracteriza și de aici și până a deveni lider, antreprenorul, într-o formulare brutală, grupurilor din care face parte, nu e decât un pas. Un pas mic pentru el, un pas important pentru omenire.

Istoria te învață și să fii un lider adevărat. Dar, mai ales, te învață să operezi cu valori și norme de conduită relevante, să fii un actor important în piesa de teatru numită societatea umană.

La sfârșitul clasei a opta, cu ajutorul învățăturilor din istorie, absolventul va aprecia cultura din care face parte, va apăra patrimoniul național și universal, se va implica în proiecte și evenimente culturale, sociale și civice cu convingerea că fiecare zi din viața lui e o părticică din istoria evoluției omului. Transformat de istorie, adolescentul se va uita în oglindă și va exclama fericit: Iată omul!”

4 răspunsuri

  1. Frumoasă pledoarie! Mulțumiri pentru postare!

    Apreciază

  2. Mulțumesc și eu pentru aprecieri.

    Apreciază

  3. Istoria este obiectul sau materia care ne duce cu gândul la moșii și strămoșii noștri, cum trăiau ei în timpuri imemoriale, ce meșteșuguri aveau să poată duce mai departe viața, etc.

    Apreciază

  4. […] interesante despre istoria acestei lucrari am găsit pe blogul Istorii regăsite (https://istoriiregasite.wordpress.com/2010/04/10/canale-maritime-suez/ […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: