Mici valuri clipocind la suprafaţa  unei vieți meschine

Avem de multe ori naivitatea să credem în buna credință a celor din jurul nostru, dar experiența vieții ne arată că nu trebuie să ne amăgim în această privință. Oricine – spunea Baltazar Gracian – e-n stare să-ți fie neprieten, nu și prieten; puțini pot face bine, dar aproape toți rău.

După împrejurări și interese, comportamentul aceloraşi indivizi manifestă contradicţii flagrante. Ba se înclină cu servilism, ba se lasă pradă frustrărilor îndelung reprimate. Respectă forța, dar se arată prea rar impresionați de bunătate, care este privită drept o formă de slăbiciune. Simpatia devine curând admirație şi, abia  ivită, antipatia se transformă în ură.

Pentru unii, grupul din care fac parte într-un anumit context reprezintă un element de protecție, de siguranță. Doar acolo, ignorantul şi ambiţiosul sunt eliberaţi de conștiința nulităţii şi neputinţei lor și pot încerca, fără sentimentul apăsător al responsabilității, mărunte diversiuni alimentate de vechi resentimente.

Cu ideile lor cam înguste și egoismul adesea excesiv, astfel de personaje, lipsite de consistență și consecvență, predispuse spre intrigă și exagerare, fără prezența liniștitoare a bunului simț, încearcă să se agite, dar nu reușesc decât mici valuri clipocind la suprafaţa  unei vieți meschine.

5 răspunsuri

 1. ADEVARAT…din pacate….
  Excelent articol ! Va multumim !

  1. Vă mulțumesc și eu pentru aprecieri.

 2. M-a pus in dilema articolul dvs., caci unii savanti sunt de parere ca valurile acestea clipocinde de care vorbiti ca valul vor trece; altii insa opineaza ca porostii sunt prosti, dar multi… si decid prin votul lor. Ba, pot chiar s-o puna de-o revolutie si sa-i aduca la putere pe oportunistii machiavelici.

  Pe de-o parte, prostii trebuie lasati in plata lor, ca n-o poti scoate la capat cu ei. Fie n-au capacitatea de a pricepe ceea ce le ceri, fie ura si invidia fata de cei superiori lor le intuneca si mai rau mintea. Pe de alta parte, ignorarea lor poate avea consecintele rezultate din multimea si puterea lor de decizie prin vot.

  Grea dilema. Oricum, valurile astea clipocinde trebuie controlate cumva. Prin propaganda si manipulare. In niciun caz nu trebuie ignorate, asa cum sugerati cand afirmati ca nu sunt capabile decat de clipoceli la suprafata unei vieti meschine.

 3. Ati incercat vreodata sa faceti rau altora? Eu da, asa ca stiu cum e. Rautatea indreptata catre altii mai intai trecea prin sufletul propriu si lasa urme, ca si cum otrava vehiculata prin mine nu imi era proprie, si deci ma afecta intai pe mine. Ma simteam si mai rau dupa episodul respectiv.
  Asa ca… oamenii mici sufleteste se otravesc intai pe ei inainte de a otravi sufletele altora, si isi primesc pedeapsa pe loc, nu dupa moarte la judecata finala. Au nevoie de compasiune, de fapt. Si de detasarea celor care aveau alte asteptari in ce ii priveste… Decat cu asemenea prieteni, mai bine lipsa!

 4. […] clipocind la suprafața vieții lor meschine, stimabilul blogger Horia Dumitru Oprea ne spune în articolul său pe tema valurilor clipocinde că a avut de multe ori naivitatea să creadă în buna […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: