O lectură necesară: „Oameni vs Tehnologie. Internetul trebuia să ne elibereze”

oameni vs tehnologieAm citit cu interes cartea lui Jamie Bartlett, „Oameni vs Tehnologie. Internetul trebuia să ne elibereze”, Editura Nemira, 2019, traducere Alexandra Florescu. Autorul prezintă amenințările la adresa democrației și la libertatea fiecărui cetățean și modul în care tehnologia digitală poate să distrugă ordinea politică și socială. Iată câteva fragmente din această carte care merită atenția noastră:

„La prima vedere, tehnologia e un avantaj pentru democrație. Fără îndoială, ea ameliorează și extinde sfera libertății umane și ne oferă acces la informații și idei noi. Le oferă o platformă grupurilor care până acum nu se făceau auzite deloc și creează pentru ele noi modalități de a dobândi cunoștințe și de a-și coordona acțiunile. Acestea sunt și aspectele unei societăți democratice sănătoase. Totuși, la un nivel mai profund, cele două mari sisteme, tehnologia și democrația, sunt prinse într-un conflict grav. Ele sunt produsele unor epoci complet diferite și funcționează după reguli și principii distincte.

În schimbul beneficiilor greu de negat ale progresului tehnologic și al unei libertății personale mai mari, am permis ca prea multe alte componente fundamentale ale unui sistem politic funcțional să fie subminate: controlul, suveranitatea parlamentară, egalitatea economică, societatea civilă și buna informare a cetățenilor.

Distopia iminentă de care ar trebui să ne temem este o democrație-fantomă condusă de mașini inteligente și de o elită nouă de tehnocrați „progresiști”, dar autoritariști. Iar partea cea mai proastă este că mulți vor prefera asta, pentru că le va aduce mai multă prosperitate și siguranță decât au în prezent.

Utopiștii de lume nouă sunt ocupați să viseze la o societate în care dictează interconectarea, rețelele, platformele și datele. Democrația (și, într-adevăr, lumea întreagă) nu funcționează așa: este lentă, ancorată în concret și presupune dezbatere. Iar orice viziune a viitorului contrară realității vieții și dorințelor oamenilor nu se poate sfârși decât cu un dezastru.

Ne hrănesc dependența de dispozitive; sistemul colectării de date și al predicției e doar cea mai recentă iterație dintr-o lungă istorie a eforturilor de a ne controla; un sistem care devine tot mai avansat pe zi ce trece, cu consecințe grave privind posibile manipulări, o perpetuă distragere a atenției și o lentă erodare a liberului-arbitru și a autonomiei. Toate acestea vor contribui la niveluri nemaivăzute de supraveghere și control guvernamental.

Toată lumea se uită și toată lumea e văzută. Acest tip de vizibilitate permanentă e un mod de a impune uniformizarea și docilitatea. A fi mereu supravegheat și a ști că lucrurile pe care le spui sunt colectate și distribuite creează o ușoară, dar permanentă auto-cenzură. Există sute de utilizatori tăcuți, pasivi, care privesc, dar nu postează nimic, de teama colectării de date, de teama unui șef nervos sau a hoardelor de ofensați de profesie care vânează pe internet, așteptând să-i deranjeze ceva. Tot mai mulți oameni ajung la concluzia că e mai bine să nu spună niciodată nimic. Iar acesta nu este un mediu propice pentru dezvoltarea unor adulți sănătoși, care gândesc cu capul lor.

Gândirea critică se poate îmbunătăți numai prin folosirea repetată a judecății, a dovezilor și a întrebărilor morale. Nu e o sarcină ușoară și presupune ca oamenii să fie vigilenți, conștienți, să intre în contact cu o largă varietate de idei provocatoare și să se gândească bine la influențele acestora asupra lor. Este datoria oricărui cetățean destul de norocos să trăiască într-o democrație.

Ne bazăm pe „confirmarea preconcepțiilor” – citim lucruri cu care suntem deja de acord, ne înconjurăm de oameni care gândesc la fel și evităm informația neconformă cu perspectiva noastră asupra lumii. La fel, pentru că există atâta zgomot acolo, studiile arată în mod repetat că un conținut emoțional va avea mai multă forță online – distribuiri, retweets etc. – decât comentariile și poveștile serioase și atent scrise.

Într-o epocă în care emoția depășește importanța adevărului, într-o lume digitală caracterizată prin confuzie, nesiguranță și surplus de informație, cu cât suntem mai conectați, cu atât suntem mai vulnerabili.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: