Templul și comoara fabuloasă a regelui Solomon (I)

richard-bessiere-comorile-pierdute-ale-omeniriiRegele Solomon a intrat în istorie ca fiind al treilea rege al vechilor evrei (1016-976 î.Hr.), după ce i-a succedat tatălui său, regele David, la vârsta de 17 ani.

Ce ne spun Sfintele Scripturi?

Sfintele Scripturi fac din acest om un model de înțelepciune și de cunoaștere, lăudându-i splendoarea curții și prosperitatea regatului. Au trecut aproximativ 3000 de ani, dar căutătorii de comori continuă și astăzi să-și pună întrebări despre moștenirea artistică, spirituală și materială lăsată de acest straniu monarh, care se spune că s-ar fi avântat de mai multe ori pe mare până în îndepărtatul Ofir, ținut mitic, despre existența căruia se fac încă presupuneri, unii situându-l în India, alții, în sudul Africii sau în Zimbabwe, unde aurul se găsea din belșug, ceea ce ar face mai lesne de înțeles bogăția fabuloasă de care dispunea regele Solomon.

În afara acestei bogății colosale, regele Solomon a rămas cunoscut și prin operele sale literare, cuprinzând 3000 de proverbe, 1005 cântece și fermecătorul text Cântarea Cântărilor. Dar moștenirea artistică și spirituală constă îndeosebi  în construirea unui măreț edificiu, acel templu de la Ierusalim, căruia îi vom prezenta pe scurt povestea. Prin ce se deosebește acest templu de altele?

Să nu uităm că templul lui Solomon constituie punctul final al exodului vechilor evrei sub conducerea lui Moise, care era un prinț egiptean. Acest popor purta cu el bazele civilizației noastre, dar mai ales cele mai vechi cunoștințe ale omenirii.

Templul și legenda lui Hiram

Construcția a urmat modelul templelor egiptene. După materiale și plan, este un edificiu simbolic. Pentru templieri, ca și, mai târziu, pentru francmasoni, el a devenit simbolul prin excelență al operei care permite spiritului uman să se înalțe treptat până la atingerea perfecțiunii depline.

Acest templu a fost realizat de arhitectul fenician Hiram, cu cioplitori în piatră împărțiți în trei clase (ucenic, companioni și maeștri), fiecare având parolele, cutumele și regulile lor. Într-o zi, trei companioni, nemulțumiți că nu erau făcuți maeștri, l-au asasinat pe Hiram, dar, pentru ceilalți constructori, Hiram revenea la viață în planul divin, acesta rămânând modelul ideal al tuturor inițiaților în arta regală. Chiar și astăzi, pentru a fi inițiat în gradul de maestru, un francmason trebuie să retrăiască legenda lui Hiram.

Templul propriu-zis cuprindea patru părți, care simbolizau timpul profan și cele trei grade ale inițierii; după cum Ierusalimul terestru, ni se spune, nu este decât imaginea Ierusalimului ceresc. Împărăția Domnului, templul vizibil are drept replică templul invizibil și spiritual, la care omul ajunge în etape, perfecționându-se.

Aceasta ar fi latura spirituală a templului; mai trebuie precizat totodată ca planurile făcute de arhitectul Hiram nu au fost găsite niciodată. Încă sunt căutate. Totuși, unii francmasoni de rang înalt nu ezită să declare că aceste documente ar putea fi conservate riguros de cei care le dețin și consideră că dezvăluirea lor, în epoca noastră tulbure, ar putea avea repercusiuni grave asupra omenirii. Să fie oare vorba despre o comoară interzisă?

De la templul lui Solomon la Catedrala din Chartres

Chartres este o carte din piatră pe care trebuie să știi să o citești, dar, din păcate, am pierdut această știință, iar mărețele catedrale din evul mediu folosesc un limbaj pe care astăzi nu-l mai înțelegem. Totuși, vom descoperi ca monumentul este construit conform numărului de aur, o proporție magică pentru studiul echilibrului și armoniei. Găsim aici numeroase figuri geometrice care provin de la piramida lui Keops, de la templul lui Solomon și de la mai multe monumente din antichitatea greacă, toate aceste comori arhitecturale fiind legate prin aceleași reguli sacre, aceleași legi ale perfecțiunii depline.

Să amintim și faptul că suprafața monumentului este egală cu o sutime din baza marii piramide, că ridicarea catedralei din Chartres de către templieri este o sinteză între piramida lui Keops și cercul de pietre de la Stonehenge, din Anglia. În sfârșit, trebuie să adăugăm că acolo găsim toată știința vechilor egipteni și pitagoreici. De exemplu, descoperim că turnul din stânga are exact 365 de picioare, ceea ce corespunde cu numărul de zile ale anului. Turnul din dreapta, care este cu 28 de picioare mai mic, reprezintă cele 12 lui ale anului, având 28 de zile fiecare.

Să nu uităm nici alt aspect neobișnuit: la solstițiul din iunie, soarele luminează întotdeauna o piatră albă, prevăzută cu o scoabă din metal, situată în mijlocul corului. Pe această piesă din metal cade o dată pe an o rază de lumină, și nu orice rază, ci aceea de la amiază, din ziua de 21 iunie, a solstițiului de vară. Această rază de lumină trece prin vitraliul care îl înfățișează pe Sfântul Apolinarie. Sute de persoane vin în fiecare an să asiste la acest fenomen straniu.

Să continuăm vizitarea catedralei din Chartres. Alt detaliu incredibil: s-a dovedit că dimensiunile catedralei derivă dintr-o unitate de măsură evaluată la 0,73 metri, iar această dimensiune reprezintă a suta mia parte din gradul paralelei care trece prin Chartres. Mai trebuie să amintim și de pânza de apă a puțului celtic pe care se sprijină o parte din catedrală. Această pânză se află la o adâncime de 37 de metri, iar bolta se înalță tot la 37 metri de sol. Oare s-a dorit crearea unei rezonanțe aparte între apa benefică și întregul edificiu?

Dar există ceva și mai extraordinar. Calculând distanța dintre etaje și stâlpi, obținem o gamă geometrică perfectă, ce poate fi comparată cu o gamă muzicală. Ceea ce ne face să credem că monumentul s-ar putea comporta ca un instrument muzical fantastic, ale cărui sunete s-ar naște din vibrațiile transmise de curenții telurici existenți în subsolul catedralei. Vibrațiile ultrasonice, al căror sens ne este necunoscut poate, dar reprezintă un fel de muzică insonoră, necunoscută, îndreptată spre cer, spre divinitate.


sursa: Richard Bessiere, Comorile pierdute ale omenirii. De la Sfântul Graal la bijuteriile țarilor, traducerea Nicolae Constantinescu, București, Litera Internațional, 2010

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: