Cine a fost Jacob Grimm?

jacob grimmSe împlinesc astăzi 235 de ani de la naşterea lui JACOB GRIMM, considerat părintele poveştilor.

Primul din şase copii, Jacob Grimm s-a născut la Hanau în 1785. Celebritatea lui durabilă se datorează unei lucrări în trei volume numită Kinder-und Hausmarchen, pe care a publicat-o împreună cu fratele lui Wilhelm când nici unul dintre ei nu împlinise treizeci de ani. Cartea este cunoscută sub titlul Poveştile fraţilor Grimm, iar titlul ei înseamnă, într-o traducere mai literală, Povești pentru copii și întreaga familie, sugerând că destinatarii cărții ar fi atât copiii, cât și adulții. În opinia celor doi frați, poveştile populare erau importante pentru toată lumea deoarece exprimau, la un nivel universal, visele, temerile şi bucuriile omenirii.

Considerată cea mai mare antologie de poveşti alcătuită vreodată, colecţia include poveşti atât din Germania, cât şi din întreaga Europă, din sudul însorit (Spania) până în nordul friguros (Finlanda). Printre cele mai cunoscute se numără Albă-ca-Zăpada, Hansel și Gretel, Muzicanţii din Bremen, Cenușăreasa, Croitorașul cel viteaz şi Frumoasa din pădurea adormită.

În epocă, Jacob era cunoscut pentru o activitate mult mai serioasă. Stăpânind la perfecţie şapte limbi străine, în timpul vieții sale rătăcitoare a fost secretar la biroul de război din Kassel, bibliotecar privat al regelui Jerome al Westfaliei, bibliotecar şi lector la Universitatea din Gottingen, delegat la Congresul din Viena şi profesor la Berlin.

Ca expert renumit al limbii germane, a scris o carte care făcea legătura dintre istoria timpurie a poporului german şi dezvoltarea limbii. Dintre toate operele sale, Grimm a considerat că realizarea sa principală era un masiv dicționar etimologic german. Din păcate, la moartea sa, survenită la şaptezeci şi opt de ani, încă mai lucra la litera F.


sursa: William B. Marsh, Bruce R. Carrick, 365 de zile care au marcat istoria omenirii, traducere Constantin Dumitru-Palcus, Editura LITERA, 2012

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: