Scrisorile lui Gustave Flaubert către Louise Colet

Gustave Flaubert Louise ColetRelaţia Flaubert Louise Colet

Gustave Flaubert o cunoaşte pe Louise Colet în vara anului 1846, în atelierul sculptorului Pradier. În corespondenţa cu Louise, Flaubert se vede nevoit să se împartă între o mare afecţiune şi noile sale idei despre viaţă şi artă, pe care Louise nu le prea accepta.

Relaţiile lor intime vor dura cu intermitenţă mai mulţi ani, prima ruptură având loc la începutul anului 1848 în urma unor divergenţe fundamentale de opinii. Louise, după alte câteva legături amoroase eşuate, îşi va da seama într-un târziu că Flaubert a iubit-o în felul său. Dragostea reîncepe după o vizită a Louisei la Croisset, ca mai apoi să se stingă definitiv în 1855. Iubindu-se, dar şi chinuindu-se reciproc,  ei s-au influenţat unul pe altul.

Ca un strigăt de amor – august 1846

… sunt mereu cu gândul la tine, te visez într-una, îţi văd aievea umerii, gâtul imaculat, surâsul, îţi aud vocea pasionată, violentă şi totodată dulce ca un strigăt de amor.

Idei diferite – 16 august 1846

… femeile, care sunt atât de iubitoare, nu cunosc iubirea, fiind peste măsură absorbite de ea. Ele nu manifestă o sete dezinteresată faţă de Frumos, simţind mereu nevoia de a-l mai lega de ceva – de un scop, de o problemă practică. Femeile scriu pentru a-şi împăca inima şi nu din pură dragoste pentru Artă, principiu desăvârşit prin esenţa sa, care are tot atâta nevoie de sprijin cât şi o stea din cer. Îmi dau prea bine seama că nu te preocupă asemenea idei. Pe mine însă mă preocupă.

Reproşuri – 16 august 1846

Tu îmi reproşezi autoanaliza, atribuind cuvintelor mele o subtilitate funestă. Nu-ţi place spiritul meu, efuziunile sale te irită. Ai vrea să am un ton mai simplu, dezmierdările şi limbajul să-mi fie mai monotone. Şi tocmai de la tine să aud una ca asta, să te pui în rând cu toată lumea, condamnându-mi izbucnirile şi elanurile naive – unicul bun pe care-l am în mine.

Gelozia – 4 septembrie 1846

Să te cuprindă gelozia, acum, faţă de cine? Faţă de aia? Păcat că nu eram de faţă să mă uit în ochii tăi. Te-aş fi făcut îndată de râzi de tine însăţi.

Mă gândesc la tine – 20 octombrie 1846

Mă gândesc la tine la orice oră a zilei, chipul tău îmi surâde, mă însoţeşte, mă copleşeşte, cu el adorm, cu el mă trezesc, colorându-mi ziua într-un roz transparent şi dulce.

O dragoste frenetică şi perversă pentru… – august 1852

Uneori nici nu ştiu cum nu mi se rup mâinile de oboseală şi nu mi se desface capul. Duc o viaţă aspră lipsită de orice bucurie din afară, o viaţă în care unica mea susţinere e un fel de furie permanentă ce plânge câteodată de neputinţă, dar nu mă părăseşte nicicând. Am o dragoste frenetică şi perversă pentru lucrul meu. Precum un ascet ce-şi iubeşte ciliciul care-i zgârie trupul. Uneori, când mă simt pustiit cu totul, când expresia mă refuză şi după ce, mâzgălind pagini întregi, îmi dau seama că n-am compus nicio frază, mă prăbuşesc pe divan, rămânând aşa năuc şi împotmolit în propria plictiseală. Mă urăsc şi mă acuz de acest nesăbuit orgoliu ce mă face să alerg după himere. Dar nu e destul decât un sfert de oră şi apare cu totul altceva, inima-mi începe a zvâcni de bucurie. Miercurea trecută am fost nevoit chiar să mă ridic după batistă. Lacrimile-mi curgeau pe obraz. Mă înduioşasem scriind, aveam o plăcere delicioasă, cauzată şi de emoţia gândului ce-mi venise, şi de fraza care o exprima, şi de satisfacţia de a o fi găsit. 


sursa: De câte ori suspinul… Scrisori de dragoste, Selecţie, cuvânt înainte, note de Emil Druc, Chişinău, Hyperion, 1991

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: