În căutarea fericirii: Epicur

epicurDacă e să le dai crezare criticilor săi (au existat destui de-a lungul istoriei), Epicur (341-271 î.Hr.) era un individ cu un comportament dintre cele mai scandaloase. Dar până şi detractorii săi cei mai înverşunaţi au recunoscut că era de o inteligenţă sclipitoare.

Filozof din Grecia antică, îşi ţinea discursurile în pieţele publice ale Atenei, numite agora, susţinând că singura sursă a fericirii o constituie plăcerea. (Vechiul cuvânt grecesc pentru plăcere era hedone, de unde avem neologismul „hedonist”.) Ca secret al fericirii, plăcerea trebuie să fie scopul final al oricărei acţiuni pe care o întreprindem: tot ce facem are ca unic scop atingerea plăcerii. Epicur era încredin­ţat că plăcerea este un lucru demn de urmărit, întrucât Natura ne-a înzestrat pe fiecare cu dorinţa de a o atinge. Într-o concepţie sănătoasă în sine, plăcerea era considerată un lucru bun.

Şi totuşi, Epicur îşi savura plăcerile departe de ochii lumii. Retras în afara comunităţii, a fondat un cult cvasireligios care i-a supravieţuit timp de şapte secole şi a înflorit în toate colţurile lumii mediteraneene, din Iudeea lui Irod până în Galia lui Cezar.

Începutul s-a produs cu greu. Epicur şi discipolii săi, care purtau inele cu sigiliu având chipul acestuia şi-i învăţaseră pe de rost preceptele şi regulile, s-au retras într-o grădină ferită de lângă Atena. Într-o izolare benefică, au avut grijă „să ducă o viaţă ascunsă”: să renunţe la orice lucru de valoare, să se abţină de la plăcerile simţurilor şi, total neobişnuit pentru cetăţeni capitalei democraţiei, să renunţe la dreptul de a-şi exercita îndatoririle civice.

Destinul tragic a făcut însă ca Epicur să rămână neînţeles. Un motiv ar fi fost includerea femeilor în enclava sa – femeile erau ignorate în plan politic sau intelectual -, un alt motiv ar fi ţinut de separarea grupului de cetatea-stat care era Atena; cei din afara fenomenului şi-au conturat o opinie puternic negativă asupra acestui curent filozofic separatist şi a liderului său carismatic.

Epicur a fost învinuit, printre altele, că ar fi organizat adevărate orgii în compania unor faimoase femei uşoare. Chiar şi după şase secole de la moartea acestui „ticălos spurcat la gură”, după cum l-a catalogat filozoful roman Epictet, Epicur era încă acuzat de desfrânare.

Cu toate acestea, epicurismul, înţeles la adevărata lui valoare, nu promovează niciuna dintre extravaganţele sau desfrâurile de care a fost învinuit de-a lungul secolelor. La o privire mai atentă, Epicur era un atenian iubitor de ţară, darnic şi cuviincios. O simplă răsfoire a proverbelor şi scrisorilor sale (ciudat, unele dintre ele se află în arhiva Vaticanului) ne arată că propovăduia traiul împlinit prin disciplină şi cumpătare. Odată, absolut sincer, l-a rugat pe prietenul său Idomeneos să-i trimită o bucată de brânză pentru „sitaţia în care ar fi avut chef de un festin”.

A susţinut cu tărie că nu orgasmul este calea spre o viaţă mai bună. Vorbea deschis şi fără rele intenţii (deşi acest gen de remarcă se poate să le fi rănit orgoliul celebrelor dansatoare din acea vreme). Într-adevăr, Epicur credea că plă­cerea este secretul fericirii; cu o condiţie însă: el definea plăcerea ca fiind absenţa dorinţei, nicidecum ca încălcare a simţurilor – a gusta, a pipăi etc. În această privinţă, criticii lui s-au înşelat (mai puţin Cicero, ceea ce-l onorează). Plăcerea autentică nu rezidă în intensitate, ci în linişte, susţinea Epicur. Fericirea profundă şi de durată este calmul care urmează furtunii.


sursa: Richard Schoch, Secretele fericirii. Ce putem învăța din trei milenii de căutări, traducere din engleză Ciprian Săucan, București, Humanitas, 2008

2 răspunsuri

  1. FFF Interesant ! Multumim pentru tot ce faceti pentru noi ,asa aflam si noi multe lucruri interesante.

  2. „depare de ochii lumii”-> Este „departe”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: