Pierre Corneille. O biografie (III)

corneille1652 – Descurajat de eşecul piesei Pertharite, poetul se consacră în întregime traducerii începute (Imitatio Christi), a cărei publicare parţială se bucurase de un succes remarcabil. La 31 octombrie apare sfârşitul cărţii I şi începutul cărţii a II-a din Imitation.

Spre sfârşitul anului 1652 sau la începutul anului 1653 se naşte al cincilea copil al soţilor Corneille: Charles.

În aceeaşi perioadă, Conde, constrâns să părăsească Parisul, se retrage în Ţările de Jos. Regenta şi Ludovic al XIV-lea se întorc în capitală.

1653 – În februarie, Mazarin se întoarce şi el în capitală. Preluând din nou puterea, îl numeşte pe Fouquet ministru de finanţe. În martie, Corneille publică Închinare a Poeziei către Pictură, cu ocazia recunoaşterii oficiale a Academiei de Pictură, întemeiată de Le Brun, în 1648. Poetul se plânge de necesitatea unui mecenat în favoarea poeţilor, atacându-l făţiş pe Mazarin. În aprilie apare Pertharite. În iunie sunt publicate primele două cărţi din Imitation de  Jesus-Christ. În toamna aceluiaşi an, Paul Pelisson (1624 – 1693) publică o Istorie a Academiei Franceze, în care acreditează – prin aluzii străvezii – ideea că Richelieu ar fi fost iniţiatorul persecuţiilor împotriva Cidului. Corneille nu face nimic pentru a combate aceste zvonuri.

1654 – Publică partea a III-a din Imitatio Christi. Cartea va cunoaşte un succes remarcabil, veniturile încasate în urma reeditărilor succesive restabilind echilibrul financiar al familiei Corneille.

1655 – Se naşte Madeleine, al şaselea copil al soţilor Corneille.

1656 – Moare Mathieu de Lamperiere, socrul lui Pierre şi Thomas Corneille. Moştenirea rămâne în indiviziune, până la moartea lui Pierre Corneille, ilustrând o dată în plus bunele relaţii stabilite între cele două familii. În luna martie apare Imitation de Jesus-Christ, versiune completă (patru cărţi), atât în ediţie curentă cât şi în ediţie de lux. Din luna iulie, cuprins din nou de patima teatrului, începe să lucreze la o nouă tragedie cu „maşinării”, Lâna de aur, comandată de un nobil normand, marchizul de Sourdeac, pentru castelul său din Neubourg. În decembrie, tragedia Timocrate, scrisă de fratele său  Thomas, cunoaşte un mare succes de public la Theâtre du Marais.

1657 – Are loc premiera tragediei Moartea împăratului Commodus, de Thomas Corneille; şi această piesă cunoaşte un mare succes. Abatele d’Aubignac publică Pratique du Theâtre, un fel de tratat despre arta de a scrie piese de teatru. Deşi extrem de elogios la adresa lui Corneille, d’Aubignac îi aduce şi unele critici. Este poate una din cauzele pentru care Corneille se hotărăşte să scrie şi el lucrări teoretice în care să-şi exprime profesiunea de credinţă. Va publica în acest sens trei Discursuri (1660), precum şi bine-cunoscutele Analize care însoţesc piesele sale în ediţiile de după 1660. În acelaşi an, moare fratele său, Antoine, paroh al bisericii din Freville.

1658 – Pelisson (autorul Istoriei Academiei), devenit omul de încredere al lui Fouquet – noul ministru de finanţe -, îi introduce pe fraţii Corneille în anturajul noului Mecena. Drept recunoştinţă pentru generozitatea arătată, Pierre Corneille scrie la repezeală piesa Oedip, pe o temă propusă de Fouquet, iar Thomas îi dedică Moartea lui Commodus. În aceeaşi perioadă, fraţii Corneille întreţin relaţii mai mult sau mai puţin strânse cu cei care frecventau saloanele Preţioaselor pariziene, precum şi o bogată corespondenţă cu abatele de Pure, autorul lucrării La Pricieuse (1656 – 1658). Pierre Corneille scrie epistole pline de elogii la adresa acestei chintesenţe a preţiozităţii, care va fi ridiculizată de Moliere.

1659 – La 24 ianuarie are loc la Hotel de Bourgogne premiera piesei Oedipe. Reintrarea lui Pierre Corneille în lumea teatrului este salutată de prezenţa unui numeros public şi printr-un elogiu al regelui Ludovic al XIV-lea.

La 7 noiembrie se semnează pacea din Pirinei, care marchează începutul unei perioade de hegemonie franceză în această parte a Europei.

La 18 noiembrie are loc premiera Preţioaselor ridicole de Moliere.

1660 – În noiembrie are loc, în sfârşit, premiera tragediei „cu maşinării” Lâna de Aur, comandată de Marchizul de Sourdeac. La spectacolul de la Palatul din Neubourg participă floarea nobilimii din Normandia. Decorurile întrec prin lux, bogăţie şi ingeniozitate tot ce se făcuse până atunci în acest domeniu în Franţa.

La 31 octombrie apare în librării, în trei volume in octavo, Teatru de Corneille revăzut şi corectat de autor. Fiecare volum este precedat de un discurs: I. Discurs despre utilitatea şi părţile poemului dramatic; II. Discurs despre tragedie şi despre modul de a o aborda în lumina verosimilului şi a necesarului; III. Discurs despre regula celor trei unităţi: de acţiune, de timp şi de loc. Considerate în ansamblu, cele trei discursuri alcătuiesc profesiunea de credinţă a lui Corneille. Fiecare piesă este însoţită de o Analiză făcută de autor. Toate dedicaţiile care apăruseră în ediţiile princeps sunt suprimate, Corneille socotindu-se de acum un poet prea mare pentru a mai face vreo dedicaţie.

1661 – Pe la mijlocul lui februarie are loc premiera pariziană a Lânei de Aur. Publicul parizian nu mai văzuse niciodată o montare atât de somptuoasă şi spectacolul se joacă cu casa închisă mai mult de un an. În mai, Lâna de Aur apare în librării.

La 5 septembrie, Fouquet, protectorul fraţilor Corneille, este arestat şi acuzat de delapidare de fonduri publice. Cei doi fraţi îşi găsesc însă un nou protector în persoana lui Henric al II-lea de Lorena, duce de Guise, căruia Thomas Corneille îi dedică piesa Timocrate.

1662 – La 25 februarie are loc la Theâtre du Marais premiera piesei Sertorius, în care Corneille dă dovadă – între altele – de o remarcabilă cunoaştere a artei militare, stârnind admiraţia mareşalului Turenne (1611 – 1675). În octombrie, fraţii Corneille şi familiile lor părăsesc oraşul Rouen, hotărându-se să locuiască la Paris, în casa ducelui de Guise, noul lor Mecena. În ciuda acestei generozităţi, Pierre Corneille nu îi va dedica nici una din piesele sale.

1663 – Pe la mijlocul lunii ianuarie are loc premiera piesei Sophonisbe care va prilejui o vestită polemică literară provocată de abatele d’Aubignac, pe care Corneille îl atacase în ultimul Discurs din 1660. Atacurile împotriva Sophonisbei sunt şi o mărturie a faptului că poziţia privilegiată a poetului stârnea nenumărate invidii şi animozităţi. Moliere, căruia i se jucase de curând Şcoala femeilor, piesă care dăduse şi ea naştere unei polemici aprinse, se alătură adversarilor lui Corneille.

La 10 decembrie fiul său mai mare, căpitanul Pierre Corneille, se căsătoreşte, la Thionville, cu văduva unui comerciant bogat.

În acelaşi an, ca un suprem elogiu editorial, piesele lui Corneille sunt tipărite în două volume in folio, format rezervat până atunci în exclusivitate marilor clasici ai literaturii antice. Tot atunci Ludovic al XIV-lea se hotărăşte să instaureze propriul său mecenat. Sfătuit de Chapelain, Colbert stabileşte lista celor care vor primi pensii anuale din partea regelui. Lui Corneille i se stabileşte o rentă dintre cele mai mari – 2000 de livre -, sporind, într-un fel, entuziasmul său pentru rege.


sursa: Corneille, Teatru, traducere Aurel Covaci, studiu introductiv de Romul Munteanu,  cronologie şi note de Vasile Covaci, Editura Univers, București, 1983

Un răspuns

  1. Multumesc ! FFF interesant ! nu stiam aceste lucruri .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: