Capela Rosslyn. Legenda

Rosslyn_ChapelCei care cred în conspirația mondială a templierilor, rozacrucienilor și francmasonilor venerează cu adevărat Capela Rosslyn din Scoția.

Lăcașul de cult, care joacă un rol important și în bestsellerul „Codul lui da Vinci” (publicat de romancierul Dan Brown în 2003) este într-adevăr un edificiu interesant și mistic, deoarece nimeni nu a reușit să descifreze înțelesul și simbolistica ornamentelor sale sculptate.

O poveste interesantă este cea a „stâlpului ucenicului”. Legenda spune că, în lipsa meșterului, un ucenic ar fi sculptat stâlpul, dar la întoarcere, văzând ce a făcut, meșterul și-ar fi ucis ucenicul din invidie și furie. Drept pedeapsă, chipul meșterului a fost cioplit în peretele de vizavi, ca să admire o veșnicie capodopera ucenicului ucis.

Cercetătorii care au studiat capela consideră că anumite ornamente ar fi reprezentări ale porumbului, dar planta s-a răspândit în Europa doar ulterior finalizării construcției. Amatorii de mistere interpretează aceste decorațiuni ca pe o dovadă convingătoare a faptului că templierii izgoniți de regele francez Filip al IV-lea (cel Frumos) au găsit azil în America.

Dar mai există și alte născociri. Mulți cred că lăcașul de cult ascunde o comoară imensă sau că într-una dintre criptele subterane s-ar găsi Sfântul Graal ori „capul mumificat al lui Iisus”. În capelă mai există și sculpturi mai stranii, care reprezintă îngeri căzuți, așezați cu capul în jos și legați fedeleș.


sursa: O sută de legende; O sută de locuri fabuloase, Târgu Mureș: Kreativ 2018

Un răspuns

  1. FFF INTERESANT Multumim!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: