Personalități istorice în lectură medicală: președintele Eisenhower

presedinte bolnavÎn cazul lui Dwight David Eisenhower se produce o schimbare în protocolul informării publicului despre starea sănătății președintelui.

Când, la 62 ani, în 1952, fostul comandant șef al Forțelor Aliate din Europa, generalul D.D. Eisenhower, este ales președintele S.U.A., starea sănătății sale este bună. Suferă doar de o hipertensiune moderată, 160/110, dar continuă să fie un mare fumător (60 țigări/zi).

În septembrie 1955, Eisenhower face un prim infarct miocardic și, cu toate reticențele medicului său personal, dorește ca poporul american să afle adevărul despre boala sa. Cu acest prilej, celebrul cardiolog care-l îngrijea, dr. Paul Dudley White, prezintă presei în detaliu evoluția bolii președintelui și profită de ocazie să ofere publicului o serie întreagă de măsuri preventive împotriva coronaropatiilor și a infarctului miocardic, subliniind că tabagismul și colesterolul sunt factori favorizanți.

În memoriile sale, publicate după retragerea de la Casa Albă, D.D. Eisenhower consacră un capitol întreg crizei sale cardiace. În cadrul acestui capitol, el declara, cu o sinceritate dezarmantă, că boala a survenit într-un moment de calm politic și de avânt economic, moment în care n-a fost nevoit ca președinte să ia anumite decizii hotărâtoare, recunoscând, implicit, că în perioada acută a unei afecțiuni atât de grave ca infarctul miocardic, simțul critic și puterea sa de decizie ar fi fost profund afectate, cu urmări nefaste asupra actelor sale decizionale.


sursa: dr. Alexandra Mihail, Personalități istorice în lectură medicală în Magazin istoric, Serie Nouă, Anul XXV – nr. 10 (295), octombrie 1991

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: