Din intimitatea casei regale. Ce face o principesă pentru două pălării?

regina maria„Lt.-colonel Prezan aducea cu dânsul reputația unui eminent militar, reputaţie ce s-a dovedit pe de-a întregul meritată prin splendida carieră ce a făcut în viitor şi marele rol jucat pe timpul Primului Război Mondial când a fost numit şeful Statului-Major al Armatei. Înalt, svelt, vioi, cu un început marcat de chelie şi o mică bărbuță castanie, era un om foarte politicos, cu ținuta sigură şi socotit la vorbă, destoinic sfătuitor totdeauna; părea a fi o fire blajină, în realitate însă era energic, dârz în hotărârile sale, clar văzător şi foarte milităros. Amândoi soții Prezan mi-au arătat totdeauna aşa de multă simpatie încât m-am ataşat cu toată sinceritatea de dânșii. După plecarea lor de la Curte, i-am regretat din inimă; ani şi ani de-a rândul n-am lipsit vreodată să nu-i felicit la onomastica lor, sau la anul nou, precum nu i-am lăsat niciodată fără ziare străine şi de ale noastre când se aflau la moşia lor Schineta din judetul Roman.

Olga Prezan era pe atunci, în 1898, când am cunoscut-o întâi, o femeie tânără de tot, foarte frumuşică şi tare atrăgătoare, cu surâsul jucând în colțul buzelor roşii, o brună cu pielița obrazului mată şi ochi frumoşi scânteietori în care sălăşluiau mai multe varietăți de draci Azi s-ar spune de ea că are mult, foarte mult „sex-appeal!”.

Mie mi-a făcut la început impresia unei tinere doamne foarte drăguțe, dar fără multă personalitate, căreia puteai să-i dai sfânta cuminecătură fără prealabilă împărtășanie. Numai mai târziu am început a ghici temperamentul ei năbădăios şi voința puternică ce se ascundea în statura plinuță şi grațioasă a acestei doamne care a fost totdeauna o indiscutabilă ispită pentru multi bărbați.

Cu mine s-a arătat prietenoasă din primele zile. Probabil şi faptul de a se vedea cu Colonelul Roni, tatăl meu vitreg, a contribuit într-o oarecare măsură la lipsa de formalism în conversaţiile ei cu mine, dar nu mai puţin adevărat că era şi ea o fire apropiată şi comunicativă, aşa că foarte dese ori stăteam de vorbă cu ea de tot soiul de lucruri. Îmi amintesc foarte limpede, cum odată când priveam cu dânsa la nişte splendizi trandafiri ce-i primise, îmi puse neaşteptata întrebare: „Ştii să fii discret?” La răspunsul meu că un funcționar de stat ataşat cu serviciul la Curtea Princiară nici n-ar putea exista acolo dacă n-ar fi discret, a părut mai satisfăcută şi a început să-mi povestească de iarna petrecută cu Principii Moştenitori la Nisa, în Chateau Fabron, proprietatea mamei Principesei, şi de marea părere de rău a Principilor când au trebuit să plece de acolo; printre altele îmi face următoarea confidenţă.

Într-o zi însorită, plimbându-se cu Principesa prin oraş, s-au oprit amândouă la vitrina unei case de mode parisiene în care erau expuse ultimele modele de pălării de damă. Pe când admirau eleganţa acestor modele şi constatau în acelaşi timp, cu părere de rău, scumpetea lor, s-a oprit lângă dânsele, atras de frumuseţea Principesei, un tânăr şi foarte drăguţ ofițer de marină, probabil de pe unul din vasele străine ce de obicei staționează prin apele Coastei de Argint şi care, neştiind cu cine are de a face, a intrat în vorbă cu Principesa. Că incidentul nu s-a isprăvit aici. S-au mai revăzut şi că Principesa n-ar fi rămas indiferentă la farmecele tânărului marinar care a cumpărat și dăruit Principesei două din pălăriile admirate și dorite de dânsa. Redau textual cuvintele cu care şi-a încheiat istorioara: „Orice s-ar spune, pentru două pălării Domnule?”…

Nu pot reda stupoarea mea, om abia venit de câteva luni la Curte, la auzul acestei povestiri rostite cu anume zâmbete și cu un accent de nespus dispreț!… Mi s-a părut că mă prăbuşesc de la o imensă înălțime și că n-a mai rămas nimic din mine …

Autenticitatea acestei întâmplări n-o pot garanta, dar stau garant pentru redarea fidelă a celor auzite mai sus de la Olga Prezan.”


sursa: Eugeniu Arthur Buhman, Patru decenii în slujba casei regale. Memorii 1898-1940, pref.: Florin Constantiniu, ed.: Cristian Scarlat, București, Sigma, 2006

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: