Fiul lui Shakespeare?

shakespareCopiii din flori au jucat întotdeauna un rol esențial în piesele lui Shakespeare, așa că n‑ar fi nicio surpriză să fi procreat el însuși unul.

Dramaturgul și‑a petrecut o bună parte din viață la Londra, lăsându‑și soția, pe Anne Hathaway, în Stratford, să aibă grijă de copii. În drum spre casă, atunci când mergea să‑i viziteze, se oprea adesea la un han din Oxford al cărui proprietar era John Davenant, un cârciumar înstărit. Davenant avea la rândul lui o nevastă frumușică, Jane, și, ei bine, umblă vorba că ea și Shakespeare …

Fiul ei, numit – hm! – William Davenant, s‑a născut în februarie 1606. Shakespeare a fost nașul copilului. Pe măsură ce creștea, copilul semăna izbitor de mult cu presupusul lui înaintaș. Will Davenant a devenit un dramaturg apreciat, manager de teatru și poet, iar în 1637 a fost numit poet de seamă al Angliei. În 1667 a colaborat cu John Dryden la o nouă adaptare pentru Furtuna. Despre Davenant, Samuel Butler spunea cândva: „Părea că scrie cu aceeași ușurință cu care scria Shakespeare, și era destul de încântat să se spună despre el că e fiul lui.“ În absența unui test ADN, nu vom cunoaște niciodată adevărul asupra acestei afirmații.


sursa: Robert Schnakenberg, Viața secretă a marilor scriitori, trad. și note de Mădălina Vasile, București, Art, 2017

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: