Anatomia unui asasinat: Ştefan Foriş (III)

stefan forisSă ne întoarcem la scena destituirii lui Ştefan Foriş, aşa cum o povesteşte scenaristul şi executantul ei, Emil Bodnăraş, 6 ani mai târziu. Interlocutorul lui este Constantin Pârvulescu, devenit după 4 aprilie 1944, secretar general al partidului. „

Foriş era un om foarte precaut, el nu avea obiceiul să stea într-o casă conspirativ mai multe de 2-3-4 zile. Se muta imediat în altă casă şi avea la dispoziţia lui personală vreo 4 case, cea din Floreasca, pe Filantropia unde l-am găsit, şi încă vreo două. Era clar că Foriş trebuia luat dintr-una din casele lui. Noi nu aveam posibilitatea să-l aducem într-o casă de-a noastră că el nu venea, era secretarul general, trebuia să pătrundă la el cineva dintre noi, ori Rangheţ ori eu. Am stabilit casele în care se va găsi. În al doilea rând am constituit grupa care trebuia să ajute la lovitură, în frunte cu Filipescu, care era cel mai hotărât element. Eram Filipescu, Mutulescu, Rangheţ, în total 4. Toţi înarmaţi. Am pregătit mijloace pentru lichidarea nezgomotoasă: ciocane. Am pregătit maşina, pe Matei şoferul şi o maşină a lui Rangheţ cu Rabcea… Am hotărât că această acțiune trebuie dusă de mine…

În ziua de 4 aprilie a venit bombardamentul american… am crezut că ne va da peste cap planul. El era în panică. Nu circula nicio mașină, a fost norocul nostru că tehnicul lui, Romeo (Runcan, şofer, gardă de corp, curier, n.a) n-a putut să mă ducă cu mașina lui, şi a trebuit să folosesc maşina mea, a lui Matei. M-a dus la el acolo şi acolo l-am găsit spre surprinderea mea pe Koffler. L-am întrebat ce este cu asta, a spus că a fost la el şi l-a prins bombardamentul şi l-a lăsat pe Koffier cu Mira în altă cameră.

Planul de acţiune nu s-a putut executa pe minute. El ca să-şi vină în fire… enervarea şi curiozitatea… a vrut să dea impresia că este calm… dar vedeam nervozitatea, era în panică de pe urma bombardamentului. În momentul acela apare afară o maşină cu Rangheţ. El identificase în ce casă sunt şi a venit conform înţelegerii, cu grupa. Eu însă nu pusesem încă problema lui Foriş, ştiam că este înarmat, avea un pistol, era şi Romeo care era un câine devotat lui, foarte vigilent şi-l păzea totdeauna şi îmi venea foarte greu să-i pierd din ochi, şi ies să-i dau drumul să intre (lui Rangheţ n.a.), că vor veni peste 20 de minute, după ce eu am lichidat cu el şi am nevoie de eventual ajutor, după ce am pus problema. Gazda s-a alarmat când a văzut o maşină oprită afară, Mira afară s-a agitat, el a ciulit urechile, dar încă n-a reacţionat atunci, ci abia când maşina s-a întors după 3 minute din nou. Atunci a spus: Ce este asta? Ce este cu maşina asta? Şi atunci am văzut că trebuie acționat. Am cerut să iasă Mira şi Romeo din cameră şi i-am spus că este maşina noastră… «A serviciului nostru tovarăşe Marius şi iată care este hotărârea pe care trebuie să ți-o transmit spre executare.» Eu stăteam cu mâna pe pistol, cu alta pe ciocan şi când mi-am deschis haina să scot documentul, hârtia bătută la maşină de noi, s-a făcut alb ca varul, au apărut broboane de sudoare, a văzut pistolul în mână, îl aveam pe colţul mesei şi ţineam pe mâner şi atunci el a spus «Eu mă supun».

Dintr-o dată era terci. S-a uitat la mine, n-a înțeles nimic. L-am luat şi i-am spus: «Ai auzit de GRU ?» Zice da. Zic: Uite cu asta ai de-a face. Imediat îmi treci toate legăturile şi totul şi dacă vorbeşti un cuvânt sau calci alături răspunzi cu capul… i-am lăsat pe ei în casă, le-am luat pistolul şi le-am spus să iasă că ies pe riscul lor şi m-am dus cu servieta la Filipescu care nu era departe… L-am luat pe Filipescu înarmat cu un automat, grenadă, să îl instalez la Foriş.”

Scena pare desprinsă dintr-un film cu gangsteri şi nicidecum rezolvarea unui conflict politic pentru putere, ce şi era de fapt.

Ştefan Foriş a fost transportat într-o casă din cartierul Floreasca, apoi în alta din cartierul Vatra Luminoasă, unde pe 24 august 1944 vor fi depuşi Ion şi Mihai Antonescu. El nu a fost arestat, cum s-a scris, ci pus sub „consemn”. Aceeaşi pedeapsă suferise pentru câteva luni şi C. Pârvulescu, consemnat la ordinul lui Foriş pentru mai multe luni într-o casă conspirativă, pentru că uitase o servietă cu documente ale PCR într-un taxi. Au rezultat câteva zeci de arestări operate de Siguranţă.

Foriş rămâne sub pază până în iunie, când Bodnăraş îl eliberează. Este utilizat de „sectorul de agitaţie şi propagandă”, Agitprop. Aici lucrează pentru primele numere ale ziarului România liberă. Continua să fie supravegheat de grupa de şoc a lui Bodnăraş. Este docil, se supune fără să opună rezistenţă gardienilor săi. Încearcă să îşi lămurească situația printr-un memoriu adresat noii conduceri. Armata roşie se pregătea să rupă frontul în nordul Moldovei. La Bucureşti grupurile politice se reactivau încă din toamna 1943, după ce Mussolini fusese demis şi crease iluzia la Bucureşti că România ar putea să repete soarta Italiei. În acest scop, diplomaţii români negociau intens la Cairo, Ankara, Lisabona, Stockholm încercând să mai salveze ceva din situație. Conferinţa de la Casablanca totuşi declarase că singura formulă de a ieşi din război era capitularea necondiționată. România îşi încerca norocul. Armata roşie îşi pregătea noua ofensivă, atentă să nu îi scape prada. Era limpede că minusculul PCR va avea de jucat în noua situaţie un rol important – în contrast cu dimensiunile sale. Înlăturarea lui Foriş era una din manevrele prin care dispozitivul PCR se pregătea pentru ziua când sovieticii vor fi stăpâni în România.


sursa: Stelian Tănase, Anatomia unui asasinat în Sfera Politicii, nr. 93-94, Anul IX, 2001

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: