Societatea şi viaţa cotidiană în Orientul Antic

orientul antic semiluna fertilaPractici sociale

În Orient apar structuri sociale: preoţii, războinicii şi oamenii de rând. Aceştia din urmă sunt producătorii de bunuri materiale (agricultori, păstori, meşteşugari, negustori). Ei constituie majoritatea locuitorilor. Numărul de sclavi este redus. Aceştia provin, în mare măsură, din rândul prizonierilor de război. Situaţia acestor oameni este cea mai dificilă, întrucât sunt consideraţi obiecte care pot fi vândute sau lăsate moştenire. Deasupra întregii societăţi este monarhul (rege, faraon, împărat), care în Orient beneficiază de putere absolută.

Familia

În general, În Orientul Antic familia este formată din cei doi soţi şi din copii. De obicei, bărbaţii beneficiază de un statut superior în comparaţie cu femeile. În Mesopotamia, femeile au, conform Codului lui Hammurabi, drepturi mai mari decât cele din alte societăţi. De o stare asemănătoare beneficiază şi femeile din familiile evreieşti. Cea mai bună situaţie o au femeile din Egipt. Aici li se recunoaşte egalitatea în drepturi cu bărbatul. Un statut inferior îl au femeile din vechea Chină. De exemplu, femeile nu au, în China, drept de proprietate. Totuşi, femeia-mamă este respectată. În Orientul Antic, copiii sunt educaţi în cadrul familiei. Un rol important în educaţie îl are mama. De obicei, şcolile sunt rezervate copiilor din familiile bogate.

Locuinţa

În aşezările Orientului Antic, oamenii de rând locuiesc în case modeste de dimensiuni mici. În Mesopotamia, trestia de pe malul râului este folosită pentru a construi case şi hambare unde se păstrează alimentele şi sunt adăpostite animalele. Tot în Mesopotamia, sumerienii au case construite din cărămizi uscate la soare. În vechiul Egipt, materialul din care sunt confecţionate locuinţele este trestia sau chirpiciul. În schimb, casele celor bogaţi sau palatele regilor sunt construite din materiale scumpe, precum cărămida arsă şi smălţuită (Mesopotamia), piatra etc. De asemenea, dimensiunile unor astfel de palate sunt, uneori, imense.

Hrana

Locuitorii vechiului Orient consumă cantităţi mari de cereale, urmare a descoperirii agriculturii. În Mesopotamia şi Egipt grâul este principala hrană a oamenilor, dar se consumă şi alte alimente. În China oamenii preferă meiul şi orezul. În general, carnea este accesibilă mai ales celor bogaţi. În vechiul Orient se consumă şi băuturi alcoolice, de exemplu berea făcută din cereale, atestată în Mesopotamia şi Egipt. Berea este băută de cei săraci, în timp ce vinul este băutura celor bogaţi.

Credinţa

În Orient iau naştere un mare număr de credinţe religioase. Acestea sunt religii politeiste. Preoţii formează o categorie bogată şi influentă în societate. Unele religii din Orientul Antic dăinuie până astăzi, de exemplu, confucianismul, în China, sau budismul, în India. Şi credinţele religioase sunt legate de mediul natural. Astfel, vechii egipteni cred că Hapi, zeul Nilului, aduce fertilitatea pământului. Tot în Egipt apare şi prima religie monoteistă (cultul zeului Aton) cu o existenţă scurtă. Vechii evrei au o religie monoteistă care există şi astăzi.

Dicţionar

Elita – parte a unei societăţi care are o poziţie superioară, care beneficiază de bogăţie şi putere.

Monoteism – religie care recunoaşte o singură divinitate.

Politeism – religie care recunoaşte mai multe divinități.


sursa: Valentin Băluțoiu, Maria Grecu, Istorie. Manual pentru clasa a V-a, București, Editura Didactică și Pedagogică, 2017

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: