Primii oameni (II)

primii oameniOamenii de ştiinţă sunt de părere că primii hominizi au apărut in urmă cu 5 milioane de ani, în preistorie. Cea dintâi epocă a acestei perioade se numeşte paleolitic şi se întinde de la apariţia omului până la inventarea scrierii. Primii strămoşi ai omului au trăit în Africa de est şi erau bipezi. Acum circa 4 milioane de ani, dintre aceşti hominizi au evoluat australopitecii, care se hrăneau cu fructe, seminţe şi legume, dar şi carne. Erau culegători, vânători şi pescari.

Primii hominizi consideraţi oameni au fost cei numiţi Homo habilis (omul îndemânatic) şi Homo erectus (omul în poziţie dreaptă) şi au trăit în Africa în urmă cu 2 milioane de ani. Ei ştiau să confecţioneze unelte prin lovirea unei pietre de alta, obţinând astfel muchii ascuţite. Aveau un limbaj primitiv, erau vânători şi culegători şi locuiau in adăposturi improvizate. Cei dintâi oameni care au părăsit Africa au fost cei din specia Homo erectus. Au ajuns în Asia şi în Europa (acum 800 000 de ani). Pentru a supravieţui în regiunile nordice, cu o climă rece, aceşti oameni — care în Europa se numeau neandertalieni — au învăţat să facă focul şi să poarte îmbrăcăminte pentru a se apăra de frig. Erau vânători, culegători şi trăiau în peşteri.

Homo sapiens (omul înţelept) a apărut în Africa acum aproximativ 200 000 de ani. El este strămoşul direct al omului modern, Homo sapiens sapiens. El s-a răspândit pe continentele Asia şi America şi a ajuns în Europa acum 40 000 de ani, în paleoliticul superior. Uneltele şi armele sale sale, confecţionate din piatră, os, corn sau fildeş, devin mai perfecţionate, multiplicând forţa umană şi atrăgând după sine o vânătoare mai eficientă.

Tot acum apare arta. Oamenii încep să împodobească pereţii peşterilor cu picturi ale unor animale vânate (grotele Lascaux, în Franţa, sau Altamira, în Spania, iar în România Peştera Cuciulat) şi realizează figurine din lut, piatră sau fildeş. Dezvoltarea unor unelte complexe, specializarea activităţii, inventarea artei au dus la apariţia vorbirii articulate. Grupurile de oameni încep să trăiască în aşezări, îşi îngroapă morţii. Mormintele erau decorate cu ornamente din os sau cochilii. Sunt ridicate primele dolmene, monumente funerare alcătuite din pietre mari. Printr-o evoluţie continuă, omul a început să folosească mersul biped, limbajul articulat şi a creat opere de artă.


sursa: Istorie, Manual pentru clasa a V-a, Editura Corint

Un răspuns

  1. Să fim puțin mai serioși față de maimuțe ! Primii hominizi erau defapt tot niște maimuțe. Azi se știu foarte multe lucruri despre comportamentul maimuțelor. Și cimpanzeii și orangutanii sunt capabili să folosească arme din lemn, pietre, bețe, să fure mâncare de la oamenii din așezările umane, să șantajeze mamele cu copii mici că le-ar fura copii dacă nu li se dă mâncare etc. S-au documentat chiar și cazuri de copii mici crescuți de maimuțe. Dar toate astea nu certifică ideea că hominizii au făcut artă și au inventat scrierea și vorbirea articulată, ideile abstracte, matematica și astronomia etc .

    Ca istoric mă aștept să vorbiți despre izvoarele istorice care atestă că primii oameni au fost instruiți și învățați să trăiască civilizat de către ființe celeste cărora cei vechi le spuneau „zei”. Cei moderni se silesc să le spună „extratereștrii” . Dar orice nume ar mai fi inventate de tot felul de generații de savanți, certitudinea este că memoria colectivă ancestrală atestă intervenția externă rasei umane pentru a o ridica la un nivel superior.
    Fie în scrierile vedice, fie în cele sumero-babiloniene, fie în cele egiptene, fie cele grecești antice, referințele la ameliorările genetice sunt interpretabile dar nu sunt de neglijat ! Datele se adună din ce în ce mai mult, iar profesorii români par să fie și cu memoria și cu atenția tot la trecut… doar de aceea , cred ei, sunt istorici !

    Bine ar fi ca atunci să nu mai amestece datele altor științe cu cele istorice doar pentru a valida anumite idei și ideologii. Interpretările marxist-leniniste și evoluționiste asupra trecutului foarte îndepărtat devin pe zi ce trece tot mai puerile și mai ridicole. Nu credeți că măcar asupra faptelor ce nu au documentări din izvoare istorice valide, manualele de istorie ar trebui să se abțină de la a face comentarii și interpretări neo-marxiste ?

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: