De ce nu-i plăcea lui Jung la școală

jungCarl Gustav Jung a fost un psiholog și psihiatru elvețian, devenit faimos datorită faptului că a pus bazele unui nou sistem de gândire pe care l-a numit „psihologia analitică“. În prezent, după Sigmund Freud, numele lui Jung este printre cele mai cunoscute în domeniul psihologiei.

În 1884, când Carl Gustav Jung avea nouă ani, firea lui solitară nu atrăgea prea multe simpatii. Albert Oeri, colegul lui de clasă, îşi amintea de el la această vârstă ca de un “mic monstru nesocial”, care ieşea din cochilia lui numai ca să facă necazuri colegilor.

La şcoala din satul Klein-Huningen, învăţătorul recurgea la un sistem draconic pentru a-i învăţa pe copii alfabetul. Avea un bici format din trei nuiele de salcie împletite la un loc ca o cosiţă pe care-l ţinea într-o mână, în timp ce scria cu cretă pe tablă A. Pe bancă şedeau la un loc opt băieţi, iar când pronunţa “acesta este un A”, lovea cu biciul dintr-o dată spinările tuturor celor opt, vârându-le astfel foarte eficient învăţătura în cap. Nu e deci de mirare că Jung a avut crize de leşin ori de câte ori era trimis la şcoală!

Jung a considerat un coşmar experienţa gimnaziului. Nu putea să sufere orele de artă, pentru că nu era în stare să deseneze naturi moarte şi alte obiecte statice – putea să creioneze numai ce îi stimula imaginaţia – şi detesta gimnastica, spunând că se duce la şcoală ca să înveţe ceva, nu ca să imite maimuţele!

Cea mai cumplită încercare a reprezentat-o pentru el matematica, căci i se părea absurdă. Albert Oeri îl descria drept “un adevărat idiot în materie de matematică”, şi susţinea că este o adevărată trăsătură ereditară la familia Jung. 🙂

Timiditatea lui Jung, lipsa lui de încredere, aerul reţinut şi dorinţa vădită de a evita păruielile – datorită şi faptului că avusese parte de numeroase accidente nefericite în anii copilăriei – îi făceau pe colegii lui să se simtă ispitiţi să-şi bată joc de el. Greşeau profund, pentru că Jung era înalt şi puternic, iar agresivitatea şi furia lui cu greu stăpânite abia aşteptau ocazia să izbucnească. A fost asaltat de şapte băieţi, dar l-a apucat pe unul de picioare, l-a răsucit pe deasupra capului şi i-a doborât pe toţi ceilalţi cu trupul acestuia.

Începând de la vârsta de şaisprezece ani, Jung a devenit un cititor pasionat. Curiozitatea lui intelectuală l-a ajutat să depăşească timiditatea. La şcoală, nou-dobândita încredere în sine i-a atras acuzaţia că este îngâmfat, farsor, lăudăros, şarlatan şi mincinos.


sursa: Frank McLynn, Prin abisurile minţii: Viaţa lui Jung, trad.: Anca Irina Ionescu, Bucureşti, Lider

Vă recomand să urmăriți prezentarea video pe Youtube – https://www.youtube.com/watch?v=9hbV2RhGY0M

Un răspuns

 1. Exista vreun martor care sustine biciuirea la acea scoala ca metoda de invatare…. petrecuta cu Jung?
  Este sustinuta aceasta anti-pedagogie de alte surse? Stiti ca parintii stiau, erau de acord si chiar plateau un individ sa le bata copiii?
  Sau imaginatia lui – ca de altfel toata demonologia hindusa convertita – trebuie considerata drept realitate?
  …..
  Chiar luam de „bun” orice ne iese-n cale?

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: