Cucerirea Bizanțului (V) O flotă trece muntele

mehmed IISperanţe amăgitoare

Bucuria nestăvilită a asediaţiilor n-a durat decât o noapte. Totdeauna noaptea stânjeneşte fantezia simţurilor şi dulcea otravă a viselor trezeşte speranţe amăgitoare. Timp de o noapte, asediaţii se cred puşi la adăpost; salvaţi. Căci, aşa cum aceste corăbii au adus soldaţi şi alimente, ei speră că, săptămână de săptămână, vor sosi altele. Acesta e visul lor. Europa nu i-a uitat! În nerăbdarea lor, ei văd inamicul descurajat şi învins, asediul ridicat.

Un plan îndrăzneț

Şi Mahomed este un visător, dar de o altă speţă, mult mai rară; el face parte dintre aceia care ştiu să prefacă visele în realitate. În timp ce corăbiile se cred în siguranţă în portul Cornului de Aur, născoceşte un plan de-o îndrăzneală atât de fantastică încât ar merita pe deplin să figureze în istoria războaielor, alături de cele mai curajoase fapte ale lui Hanibal şi Napoleon. Bizanţul îi apare ca un fruct de aur, pe care însă nu-l poate apuca; obstacolul principal în calea atacului său este Cornul de Aur, acest braţ de mare care pătrunde adânc în uscat, acest golf în formă de apedince care apără din flanc Constantinopolul. Să răzbată în această radă este practic imposibil, căci oraşul genovez Galata, a cărui neutralitate Mahomed trebuie să o respecte, stă de strajă la intrare, iar de acolo porneşte lanţul care barează portul. Flota sa nu poate pătrunde de aceea în golf printr-o lovitură frontală; vasele creştine ar putea fi atacate doar din bazinul interior, aflat dincolo de teritoriul genovez. Dar cum să aduci flota în acest ochi de apă interior? Desigur, s-ar putea construi o flotă anume; dar ar dura luni şi luni de zile şi Mahomed nu are răbdare să aştepte atât de mult.

El concepe atunci planul genial de a transporta flota sa din marea exterioară, unde nu serveşte la nimic, în interiorul Cornului de Aur, traversând o limbă de pământ. Această idee, de-o uluitoare îndrăzneală, de a trece sute de vase peste pământul muntos, pare la prima vedere atât de absurdă, atât de irealizabilă, încât bizantinii şi genovezii din Galata nici n-au luat-o în considerare în planurile lor strategice, tot aşa cum odinioară romanii şi mai târziu austriecii nu prevăzuseră treceri atât de rapide ale Alpilor de către Hanibal şi Napoleon.

Conform unei seculare experienţe umane, vasele sunt făcute pentru a călători pe apă, însă o flotă nu trece niciodată munţii. Dar ceea ce caracterizează cu adevărat o voinţă diabolică este tocmai faptul că preface imposibilul în realitate; un geniu militar poate fi recunoscut tocmai prin aceea că în război îşi bate joc de obişnuitele principii militare, iar la momentul potrivit recurge la improvizaţia creatoare, substituind-o metodelor consacrate.

O întreagă flotă traversează muntele

O acţiune nemaipomenită, aproape fără egal în analele istoriei, începe acum. Mahomed porunceşte, în cel mai mare secret, aducerea unei cantităţi imense de trunchiuri de copaci, din care dulgherii fac sănii. Pe ele se aşază acum vasele scoase din mare, ca pe nişte docuri mobile pe uscat. În acelaşi timp, mii de săpători lucrează să niveleze, pe cât posibil, calea îngustă care urcă şi coboară colina Perei. Pentru ca să  ascundă duşmanului concentrarea atâtor lucrători, sultanul pune ca mortierele să tragă zi şi noapte proiectile care trec deasupra oraşului Galata, o canonadă absurdă în sine şi care n-are decât scopul de a abate atenţia şi de a camufla urcuşul şi coborâşul unei flote ce călătoreşte dintr-o mare într-alta. În timp ce duşmanul este ocupat în altă parte şi se aşteaptă doar la un atac dinspre uscat, miile de stâlpi de lemn, bine unşi şi gresaţi, se pun în mişcare; tras peste munte de nenumărate perechi de bivoli şi împins de marinari, aşezat fiecare pe talpa săniei sale, un vas după altul trece muntele pe acest gigantic tăvălug. Miraculosul transport începe odată cu lăsarea nopţii. În tăcere, ca tot ce e măreţ, cu prudenţă, ca tot ce e înţelept, minunea minunilor se înfăptuieşte; o întreagă flotă traversează muntele.

Geniul lui Mahomed

În toate marile acţiuni militare, elementul decisiv este factorul surpriză şi aici se adevereşte în mod strălucit geniul lui Mahomed. Nimeni nu-i bănuie intenţiile – „dacă un fir din barbă mi-ar cunoaşte gândurile, l-aş smulge”, a spus cândva acest perfid genial – şi în cea mai deplină ordine, în timp ce tunurile lovesc spectaculos şi cu zgomot mare zidurile, porunca sa se îndeplineşte fără greş.

În noaptea de 22 aprilie, şaptezeci de vase sunt trecute dintr-o mare într-alta, peste munţi şi văi, prin vii, câmpii şi păduri. A doua zi, în zori, populaţia Bizanţului crede că visează; o flotă inamică, parcă adusă de duhurile răului, echipată şi pavoazată, navighează în însuşi inima propriului lor golf, considerat inaccesibil; oamenii îşi freacă încă ochii şi nu înţeleg cum s-a petrecut minunea, în timp ce fanfarele, cu tobe şi trâmbiţe, răsună jubilând chiar sub zidurile cetăţii protejate până acum de port. Întregul Corn de Aur, cu excepţia îngustei zone neutre a Galatei, unde flota creştină e încercuită, se găseşte acum, datorită acestei manevre geniale, în stăpânirea sultanului şi a armatei sale. Mahomed poate să-şi aducă nestânjenit trupele pe podul de pontoane şi să atace acolo unde zidurile sunt mai şubrede: flancul mai slab este astfel ameninţat şi rândurile apărătorilor, şi până acum sărace, se răresc şi mai mult, căci trebuie să apere un perimetru mai mare. Tot mai tare şi mai tare se strânge pumnul de fier în jurul beregatei victimei.

Partea a patra AICI

Partea a șasea AICI


sursa: Stefan Zweig, Orele astrale ale omenirii, Traducerea şi postfaţa de I.M. Ştefan, Editura Muzicală, Bucureşti, 1978

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: