Viața Ecaterinei cea Mare (II)

empress_catherine_the_great_circa_1845_george_christoph_groothPrimii ani de domnie

În ciuda slăbiciunilor personale, Ecaterina a fost o adevărată conducătoare. Dedicată întru totul ţării sale adoptive, a plănuit să transforme Rusia într-un stat puternic şi prosper. De la sosirea în Rusia visase să instaureze o domnie a ordinii şi a justiţiei, să răspândească educaţia, să creeze o curte care să rivalizeze cu Versailles şi să dezvolte o cultură naţională care să fie mai mult decât o imitaţie a modelelor franceze. Proiectele sale erau prea multe pentru a fi îndeplinite, chiar dacă nu s-ar fi concentrat decât asupra lor.

Problema practică de maximă urgenţă era reumplerea trezoreriei de stat, goală la moartea Elisabetei; acest lucru l-a făcut în 1762 prin secularizarea proprietăţilor clerului, care deţinea o treime din pământurile şi iobagii Rusiei. Clerul rusesc a fost redus la un grup de funcţionari plătiţi de stat, pierzând puţina putere ce îi mai rămăsese după reformele lui Petru cel Mare.

Întrucât lovitura ei de stat şi suspiciunile privind moartea lui Petru cereau atât discreţie, cât şi statornicie în relaţiile cu alte ţări, a continuat să păstreze legături de prietenie cu Prusia, vechiul inamic al Rusiei, cât şi cu aliaţii tradiţionali, Franţa şi Austria. În 1764 a rezolvat problema Poloniei, regat care nu avea graniţele bine definite şi era râvnit de trei puteri vecine, prin instalarea pe tronul acestei ţări a unuia dintre vechii ei amanţi, Stanislaw Poniatowski, un bărbat slab, complet devotat Ecaterinei.

Încercările ei de reformă, în schimb, au fost mult mai puţin satisfăcătoare. Adeptă a filozofilor englezi şi francezi, a observat foarte repede că reformele propuse de Montesquieu sau Jean-Jacques Rousseau, destul de greu de aplicat în Europa, nu corespundeau deloc cu realităţile unei Rusii anarhice şi înapoiate. În 1767 a convocat o comisie compusă din delegaţi ai tuturor provinciilor şi din toate clasele sociale (în afară de iobăgime), pentru a afla adevăratele dorinţe ale poporului şi pentru a pune bazele unei Constituţii. Dezbaterile au durat luni de zile şi nu au dus nicăieri. Instrucţiunile redactate de Ecaterina pentru comisie erau, de fapt, schiţele unui model de constituţie şi ale unui cod de legi. Ele au fost considerate însă prea liberale pentru a fi proclamate în Franţa, iar în Rusia au rămas literă moartă.

Împiedicată în încercările ei de a face reformă, Ecaterina s-a servit de pretextul războiului cu Turcia din 1768 pentru a-şi schimba politica; de aici încolo, avea să pună accent în primul rând pe măreţia naţională. Încă din timpul lui Petru cel Mare, Imperiul Otoman era duşmanul tradiţional al Rusiei; în mod inevitabil, războiul a trezit patriotismul şi zelul în supuşii Ecaterinei. Deşi victoria navală de la Cesme din 1770 i-a adus glorie militară împărătesei, Turcia nu fusese încă învinsă şi a continuat să lupte. În acel moment, Rusia s-a confruntat cu probleme neaşteptate.

pugaciovRăscoala lui Pugaciov

Mai întâi a izbucnit o teribilă epidemie de ciumă în Moscova; împreună cu neajunsurile războiului, aceasta a creat o atmosferă de nemulţumire şi de nelinişte generală. În 1773, Emelian Pugaciov, fost ofiţer al armatei cazacilor de pe Don, a pretins că este împăratul decedat Petru III şi a stârnit cea mai mare răscoală din istoria Rusiei, dinainte de Revoluţia din 1917. Pornind din regiunea Uralilor, mişcarea s-a propagat rapid prin vastele provincii din sud-est, iar în iunie 1774 trupele de cazaci ale lui Pugaciov s-au pregătit să ia cu asalt Moscova. La momentul respectiv, războiul cu Turcia se terminase cu victoria Rusiei, iar Ecaterina şi-a trimis trupele de elită pentru a înăbuşi rebeliunea. Învins şi făcut prizonier, Pugaciov a fost decapitat în 1775, însă teroarea şi haosul pe care le-a dezlănţuit nu au fost uitate repede.

Ecaterina şi-a dat seama că trebuia mai degrabă să se teamă de supuşii ei decât să-i compătimească şi că, în loc să-i elibereze, trebuia să-i subjuge şi mai tare. Înainte de a ajunge la putere, Ecaterina plănuise să emancipeze iobagii, pe care se baza economia Rusiei, în proporţie de 95% agricolă. Iobagul era proprietatea boierului, iar averea unui nobil era evaluată nu în pământuri, ci în „sufletele” pe care le deţinea. Dar, când a fost pusă în faţa realităţilor puterii, Ecaterina a înţeles foarte repede că emanciparea iobagilor nu avea să fie niciodată tolerată de către boieri, de sprijinul cărora avea nevoie.

Sânge şi sudoare

Împăcându-se destul de uşor cu ideea unui rău inevitabil, Ecaterina s-a concentrat pe organizarea şi întărirea unui sistem pe care chiar ea îl condamnase ca inuman. A impus iobăgia ucrainenilor, care până atunci fuseseră liberi. Prin distribuţia aşa-numitelor pământuri ale coroanei favoriţilor săi şi miniştrilor, a înrăutăţit situaţia ţăranilor, care se bucuraseră de o anumită autonomie. La sfârşitul domniei sale, aproape că nu mai rămăsese niciun ţăran liber în Rusia şi, din cauza controlului mult mai sistematic, starea iobagilor era mai rea decât înainte de domnia Ecaterinei. Astfel, 95% din populaţia Rusiei nu a beneficiat direct în nici un fel de pe urma realizărilor din timpul domniei Ecaterinei. Munca silnică a iobagilor mai degrabă a finanţat imensele bugete necesare pentru proiectele sale economice, militare şi culturale, care creşteau din ce în ce mai mult. Totuşi, în aceste întreprinderi ea s-a dovedit a fi o bună conducătoare şi putea afirma că sângele şi sudoarea oamenilor nu fuseseră irosite.

Prima parte AICI

Partea a treia AICI


sursa: Enciclopedia Universală Britannica, vol. 5, D-E, Bucureşti, Editura Litera, 2010, p. 220-221

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: