Prima soţie a lui Einstein: Mileva Maric

mileva-maricÎn anul 1898 Albert Einstein a cedat pentru prima oară în fata unei alte pasiuni decât ştiinţa – iubirea.

„Livrescă” este termenul folosit în general pentru a o descrie pe Mileva Maric (1875-1948). Era cu patru ani mai în vârstă decât Einstein, mergea şchiopătat şi nu era deloc renumită pentru frumuseţea sa. În ciuda acestor aspecte, Einstein a fost încântat de colega lui din Serbia, atunci când a cunoscut-o la Universitatea Politehnică Federală.

Întâlnirea celor doi a fost o pură întâmplare. Deşi acceptate la Universitatea Politehnică Federală, femeile erau considerate inferioare în multe privinţe – la acea vreme nici nu aveau drept de vot în Elveţia. Dacă Einstein s-ar fi înscris la o altă şcoală sau dacă universitatea ar fi fost mai puţin liberală în privinţa femeilor, întâlnirea celor doi nu ar fi avut niciodată loc. Chiar şi în condiţiile acestui nou liberalism, Mileva era singura fată din clasă, deci întâlnirea ei cu Einstein a fost, în anumite privinţe, inevitabilă. 🙂 De fapt, Mileva a fost singura studentă la fizică pe întreaga durată a şederii lui Einstein la universitate.

Pare firesc faptul că Einstein s-a îndrăgostit de o savantă – de cineva cu care ar fi putut schimba idei intelectuale. Mai important a fost poate faptul că Mileva l-a înţeles pe Einstein, deoarece aveau aceleaşi interese, academice şi nu numai. Ea a fost unul dintre cei mai străluciţi studenţi ai universităţii, fiind considerată de mulţi o fiziciană sclipitoare. L-a urmat pe Einstein de-a lungul anilor de studiu, frecventând aceleaşi cursuri.

La puţin timp după ce s-au cunoscut, cei doi s-au mutat împreună. Se spune că ar fi împărţit totul, până şi notiţele sau manualele. Erau compatibili în toate privinţele. Mileva şi-a asumat câteva dintre rolurile tipic feminine încă de la începutul relaţiei: gătitul, curăţenia, spălatul rufelor, achitarea facturilor, plus că îi reamintea lui Einstein să întrerupă studiul pentru a mânca. 🙂

Deşi compatibili în multe privinţe, cei doi aveau abordări religioase diferite. Mileva a fost educată în spiritul cultului creştin ortodox caracteristic ţărilor estice, în vreme ce Einstein a fost crescut în tradiţia iudaică, deşi a recunoscut că este evreu nepracticant.

Părinţii lui Einstein, în special mama acestuia, s-au opus relaţiei încă de la bun început. Poate că părinţii lui Albert nu au plăcut-o pe Mileva din cauza originilor sale sârbeşti. Mai mult, mama s-a simţit ameninţată de noua femeie din viaţa fiului ei. Mileva era modernă şi inteligentă, trăsături ce îl atrăseseră pe Albert. Mama lui s-a simţit probabil provocată, de vreme ce nu mai era singura femeie din viaţa fiului său.

Einstein a încercat să-şi înduplece părinţii şi să le schimbe părerile, petrecându-şi vacanţele alături de mama sa şi asigurând-o de dragostea lui pentru ea. Deşi această tactică ar fi putut da rezultate, cu siguranţă ea nu a adus prea multe beneficii relaţiei sale cu Mileva. Cei doi îşi petreceau adesea vacanţele despărţiţi, căci el se întorcea la casa părintească, acolo unde Mileva nu era binevenită. Această situaţie familială se poate să fi fost cauza apariţiei neînţelegerilor ulterioare. Einstein a încercat să o convingă pe Mileva că ea era cea mai importantă femeie din viaţa lui, dar nu există prea multe dovezi despre cât de convingător a reuşit să fie.

Deşi s-au confruntat cu aceste dificultăţi, Albert şi Mileva s-au căsătorit totuşi în anul 1903. Mama lui şi-a menţinut în continuare poziţia fermă în legătură cu relaţia lor, dar acest lucru nu i-a împiedicat să devină un cuplu. Fără îndoială, mariajul lor a fost unul şubred, iar în cele din urmă au divorţat în anul 1919.


sursa: Cynthia Phillips & Shana Priwer, 101 lucruri inedite despre Einstein. Sex, ştiinţă și misterele universului, Bucureşti, Editura Meteor Press, 2008

Un răspuns

  1. Din pacate, înaintea casatoriei s-a nascut o fetita, care a fost îndepartata de la nastere… pentru întotdeauna. Personal, nu am nici o simpatie pentru oameni, oricât de geniali/sclipitori, care fac asa ceva. Fetita se numea Liesl, si numele ei a circulat aiurea, ea fiind confundata cu fiica adoptiva a lui Einstein, fata sotiei de-a doua, cea careia i-a incredintat o arhiva personala. Am aflat acestea vizitând casa memoriala de la Berna.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: