George Orwell. O biografie (III)

Boala

Pe 15 martie 1938, George Orwell a fost internat în sanatoriul Preston Hall din Aylesford (în apropiere de Maidstogeorge orwellne), Kent, în urma unei puternice hemoragii la plămâni. A fost suspectat de tuberculoză, dar s-a ajuns la concluzia că, după toate probabilitățile, e vorba de bronsiectazia plămânului stâng. A rămas în spital pe toată durata verii.

Omagiu Cataloniei

Pe 25 aprilie a apărut Omagiu Cataloniei, într-o ediție restrânsă, de 1.500 de exemplare. În ciuda faptului că acum este considerată drept una din cele mai bune opere a lui Orwell, până în 1951, la ora când avea să fie publicată cea de-a doua ediție a ei, după moartea lui Orwell, această primă ediție limitată nu se epuizase.

La 13 iunie 1948, în timp ce era internat la Preston Hall, Orwell s-a înscris în Partidul Laburist Independent. Avea să părăsească partidul la izbucnirea războiului din cauza atitudinii pacifiste a acestuia.

O gură de aer

Nu a părăsit spitalul până la finele lunii august. I s-a recomandat să-și petreacă iarna într-un loc mai cald, iar el și Eileen au ales să se ducă în Maroc. Cât a stat aici, Orwell a scris O gură de aer. Imediat ce a ajuns în Anglia, i-a predat cartea lui Victor Gollancz (cu care avea contract pentru acest roman), apoi a plecat la Southwold să-și vadă tatăl, care era grav bolnav. Romanul a apărut, într-un tiraj de 2.000 de exemplare, la 12 iunie 1939; în decursul aceleiași luni, au mai fost trase 1.000 de exemplare. La sfârșitul lunii, tatăl lui Orwell a murit, cu Orwell la căpătâi.

Lucrând la BBC

La 18 august 1941, Orwell a fost numit asistent de producție pentru talk-show-uri în Departamentul extern al BBC, cu un salariu de 640 de lire pe an. Orwell s-a alăturat apoi Departamentului extern pentru Orient și a făcut emisiuni pentru India, Malaysia și Indonezia, până la 24 noiembrie 1943, când a devenit redactor literar la Tribune. Pe 3 decembrie 1943, a scris prima din cele 80 de rubrici personale „Cum îmi place”, pentru Tribune, și mai târziu în aceeași lună a început să scrie cronici pentru The Manchester Evening News.

Ferma animalelor

În timpul iernii 1943-1944 a scris Ferma animalelor. La sfârșitul lui mai 1944 terminase Englezii. În iunie 1944, soții Orwell au adoptat un fiu, Richard. Luna următoare, pe 28, apartamentul le-a fost bombardat, multe din cărțile scriitorului fiind distruse. Elliot a respins Ferma animalelor (așa cum făcuse și cu Vagabondând prin Paris și Londra), în numele editurii Faber.

Între 15 februarie și 24 mai 1945, Orwell a fost corespondent de război în Franța, Germania și Austria, scriind articole pentru The Manchester Evening News și The Observer.

Moartea soției

Eileen fusese de mai multe ori bolnavă pe parcursul ultimilor ani, iar în martie 1945 medicul a hotărât s-o opereze. Din păcate, a murit în timpul anesteziei, pe 29. Schimbul lor de scrisori din zilele respective e deosebit de emoționant; ultima scrisoare a lui Eileen a rămas neterminată, pentru că, în timp ce o scria, ea a fost dusă în sala de operație.

Pe 17 august 1945, după multe refuzuri din partea editurilor, cartea Ferma animalelor a fost publicată de Secker & Warburg. În 1946 a fost publicată în America, unde a fost aleasă cartea lunii de către Book-of-the-MonthClub.

O mie nouă sute optzeci și patru

În aprilie 1947, Orwell a început să lucreze la O mie nouă sute optzeci și patru. În ciuda faptului că era adesea bolnav, își dorea cu disperare să termine romanul. A terminat prima versiune a cărții la 7 noiembrie 1947. De pe 20 decembrie 1947 până pe 28 iulie 1948, a fost pacient la spitalul Hairmyres, East Likbride, de lângă Glasgow, cu plămânul stâng afectat de tuberculoză. Orwell a terminat de scris romanul la începutul lui noiembrie 1948. Adesea la pat și scuipând sânge, Orwell a terminat de dactilografiat cartea pe 4 decembrie 1948.

Avril, sora mai mică a lui Orwell (care, după moartea scriitorului, avea să-l crească pe fiul acestuia, Richard), locuia la Barnhill cu Orwell și avea grijă de el.

Sfârșitul

Pe 13 octombrie 1949, în timp ce se afla la spitalul University College, Orwell s-a căsătorit cu Sonia Brownell. Spera să se simtă suficient de bine pentru a se recupera în Elveția, iar prietenii (mai ales librarii) au strâns fonduri pentru a-l ajuta să facă această călătorie. Din păcate, înainte de a pleca, a murit din cauza unei hemoragii masive a plămânilor, în primele ore ale zilei de 21 ianuarie 1950.


sursa: George Orwell, Jurnale, trad. și note de Vali Florescu, Iași, Polirom, 2010

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: