George Orwell. O biografie (II)

george orwellProfesor, ajutor de librar și scriitor

Din aprilie 1932 până în iulie 1933, Orwell a predat la The Hawthorns, o școală privată pentru băieți între 10 și 16 ani, din Hayes, Middlesex. De Crăciunul anului 1932, a scris o piesă pentru băieți, Charles al II-lea. În toamna lui 1933 a predat la o școală ceva mai bună, Fray’s College, Uxbridge, și cât a stat acolo a terminat de scris Zile birmaneze. Cu toate acestea, în decembrie s-a îmbolnăvit de pneumonie și a renunțat la predat. Din ianuarie și până în octombrie 1934 a locuit cu părinții săi la Southwold. Zile birmaneze a fost publicată pentru prima dată la 25 octombrie 1934 la New York. Cât a stat la Southwold a scris Fiica unui cleric (publicată la 11 martie 1935 și apoi, la 17 august 1936, la New York). Din octombrie 1934 până în ianuarie 1936 a lucrat part-time ca ajutor de librar în Hampstead. În această perioadă a scris Aspidistra să trăiască! – în care apare un tânăr care lucrează într-o librărie și încearcă să devină poet.

Pe 31 ianuarie 1936, Orwell și-a început călătoria către Wigan pentru a studia condițiile din așa-numitele „zone defavorizate” din nordul Angliei. Atunci când a scris Drumul către Wigan Peer, Orwell și-a folosit însemnările din jurnal, dar a făcut și numeroase cercetări.

Pasiunile

La întoarcerea din Wigan, Orwell a închiriat The Stores, casa mătușii sale din Wallington, Hertfordshire. Casa era rudimentară, însă avea suficient teren pentru a-i permite să dea frâu liber celor două pasiuni ale sale: să aibă propria sa grădină de legume și să crească găini și capre. S-a ocupat cu acest mic negoț până la izbucnirea războiului și se pare că i-a adus suficiente venituri cât să-și acopere chiria modestă.

Pe 9 iunie 1936 s-a însurat cu Eileen O’Shaugnessy.

Drepturi de autor

S-a apucat să scrie Drumul către Wigan Peer și i-a predat manuscrisul lui Victor Gollancz luni, 21 decembrie 1936. Orwell a primit drepturi de autor care, la data de 28 octombrie 1939, însumau 604, 57 lire – cu mult peste cea mai mare sumă  pe care o primise pentru vreuna  dintre cărțile sale anterioare, de pildă, 127, 50 lire, cât primise pentru Vagabondând prin Paris și Londra.

În prima linie a frontului

De Crăciun, Orwell a plecat în Spania, făcându-i o scurtă vizită lui Henry Miller când a trecut prin Paris, de unde și-a ridicat documentele de călătorie. Inițial, avusese intenția de a scrie reportaje despre Războiul  Civil Spaniol, dar la scurtă vreme s-a înscris în Miliția POUM (Partido Obrero Unificacion Marxista), pentru a se lupta cu republicanii pe frontul  din Aragon. După ce a luptat în prima linie a frontului, în timp ce se afla în permisie în Barcelona s-a implicat alături de POUM în lupta împotriva comuniștilor, care vroiau să suprime toate partidele revoluționare, inclusiv POUM-ul. S-a întors pe front, a fost rănit la gât, scăpând viu printr-un foarte mare noroc și, în timp ce se afla în convalescență, a trebuit să se ascundă în Barcelona până când el și soția sa au reușit să fugă din Spania, la 23 iunie 1937.

Omagiu Cataloniei

Când soții Orwell au revenit la The Stores la începutul lunii iulie, Orwell a scris articole și relatări prin care a încercat să ofere o descriere exactă a ceea ce se petrecea în Spania și s-a apucat să scrie Omagiu Cataloniei, în ciuda faptului că primise o scrisoare de la Victor Gollancz, datată 5 iulie 1937, prin care acesta îi spunea că e destul de puțin probabil să o publice deoarece ar putea „să dăuneze luptei împotriva fascismului”. Char a doua zi, a sosit o scrisoare de la Roger Senhouse, de la Martin Secker & Warburg, care-i aducea la cunoștință că ar fi interesați de această relatare pentru că ea „nu va fi doar de maxim interes, ci și de mare însemnătate politică”. Astfel a început ruptura de Gollancz și, în timp, Secker & Warburg au ajuns să publice întreaga operă a lui Orwell.


sursa: George Orwell, Jurnale, trad. și note de Vali Florescu, Iași, Polirom, 2010

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: