George Orwell. O biografie (I)

george orwell eric arthur blairOriginile

George Orwell s-a născut la 25 iunie 1903 în Motihari, Bengal, ca fiu al lui Richard Walmesley Blair, pe atunci director adjunct în Departamentul Opiului din Serviciul Civil Indian, și al soției sale, Ida. A fost botezat Eric Arthur. Avea o soră mai mare, Marjorie. Copiii s-au întors în Anglia în 1904 și s-au stabilit la Henley-on-Thames. Orwell și-a revăzut tatăl abia în vara lui 1907, când acesta s-a întors acasă în permisie. La 6 aprilie 1908, i s-a născut o soră mai mică, Avril. Când domnul Blair s-a pensionat, în 1912, familia s-a mutat la Shiplake, Oxfordshire.

Educația

Orwell a fost inițial educat de călugărițele anglicane, apoi la școala elementară St Cyprian, Eastbourne. Apoi, câștigând o bursă, a plecat pentru un trimestru la colegiul Wellington și apoi la Eton, cu bursă de merit. După Primul Război Mondial, familia Blair s-a mutat în Southwold, pe coasta Suffolkului.

Vagabondând prin Paris și Londra

Orwell a făcut parte din Poliția Imperială Indiană din Birmania, din octombrie 1922 până în decembrie 1927, o perioadă din viața lui în urma căreia a conceput romanul Zile birmaneze. Când s-a întors în Anglia în permisie, și-a dat demisia și a renunțat la slujba sa relativ bine plătită pentru un trai mult mai precar, cu gândul de a deveni scriitor. A vagabondat și a făcut mai multe expediții în East Endul Londrei pentru a observa felul în care trăiesc cei săraci și a le împărtăși soarta.

Din primăvara lui 1928 până la finele lui 1929 a locuit într-un cartier muncitoresc din Paris, inițial supraviețuind din economiile din Birmania, și a scris – și a publicat – mai multe articole. A scris, de asemenea, unul sau două romane (propriile sale relatări se contrazic aici), însă le-a distrus, lucru pe care mai târziu l-a regretat. Primele sale articole, cu excepția unui singur, publicate de ziare franțuzești de mâna a doua, prevestesc interesele sale literare ulterioare: cenzura, șomajul, săracii, exploatarea imperialistă, literatura (un eseu despre John Galsworthy) și cultura populară.

După ce ultimii bani puși deoparte i-au fost furați, a lucrat o vreme în bucătăria sordidă a unui hotel aparent luxos, după care s-a întors în Anglia. A locuit cu părinții la Southwold, unde a scris prima variantă a ceea ce avea să devină Vagabondând prin Paris și Londra, a scris cronici pentru revista The Adelphi și a continuat să hoinărească și să trăiască printre cei fără căpătâi. În toamna lui 1931 a plecat să culeagă hamei în Kent.


sursa: George Orwell, Jurnale, trad. și note de Vali Florescu, Iași, Polirom, 2010

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: