Biografia lui Jorge Luis Borges (III)

borges1959 Borges orbeşte aproape complet. Scrie scurte poeme. Încep să apară tot mai multe traduceri din opera lui, în cele mai diverse limbi.

1960 În seria de opere complete, apar volumele 8 şi 9, care cuprind Alte investigări şi respectiv, El Hacedor (Creatorul). Publică, în colaborare cu Bioy Casares, volumul El libro del cielo y del infierno (Cartea cerului şi a infernului).

1961 Scrie mai multe prefeţe, dintre care cea mai cunoscută este prefaţa la o traducere din Gibbon. Ţine o serie de conferinţe, pe care refuză să le înregistreze. Publică Antologia personal (Antologie personală), amplă culegere de poezii, povestiri şi eseuri. Primeşte, ex aequo cu Samuel Beckett, Premiul Internaţional al Editorilor de la Formentor (Mallorca). Guvernul italian, cu ocazia vizitei la Buenos Aires a preşedintelui Gronchi, îi acordă titlul de Comandor. Face o călătorie în Statele Unite ale Americii, la invitaţia Universităţii din Texas, unde ţine câteva prelegeri de curs. Turneu de conferinţe la principalele Universităţi nord-americane.

1962 În februarie revine din periplul nord-american. Recepţie solemnă la Academia Argentiniană de Litere, unde poetul Arturo Capdevila îl proclamă „Mare Senior al Literaturii, Mare Senior al Libertăţii“. La propunerea lui André Malraux, guvernul generalului De Gaulle îi decernează cravata de Comandor al Ordinului Literelor şi Artelor.

1963 Face o călătorie în Europa. Ţine conferinţe la Madrid, Paris, Geneva. Londra, Oxford, Cambridge, Edinburgh, unde regăseşte oameni şi locuri din adolescenţă. Întors la Buenos Aires, îşi reia activităţile permanente (director ai Bibliotecii Naţionale şi profesor la Facultatea de Litere) şi continuă să ţină conferinţe pe teme literare.

1964 Apare volumul antologic Obra poetica completa (Opera poetică completă). Prestigioasa publicaţie pariziană Cahiers de l’Herne îi consacră un număr de peste 500 de pagini.

1965 Publică, în colaborare cu Maria Esther Vásquez, eseul Literaturas germánicas medievales (Literaturi germanice medievale). Călătoreşte în Peru, Columbia şi Chile.

1966 Apare volumul Obra poetica (1923- 1966).

1967 Se căsătoreşte cu Elsa Astate Milán. Face o nouă călătorie în Statele Unite ale Americii, unde e invitat să ţină cursuri la Harvard, în cadrul catedrei de poezie Charles Eliot Norton.

1968 Publică Nueva antología Personal (Nouă antologie personală). În colaborare cu María Guerrero, publică o nouă versiune a Manualului de zoologie fantastică, sub titlul El libro de los seres imaginarios (Cartea fiinţelor imaginare). Împreună cu Bioy Casares şi Hugo Santiago, scrie scenariul de film Invasión (Invazia). „Invazia este legenda unui oraş, imaginar sau real, asediat de duşmani puternici şi apărat de o mână de oameni, care probabil că nu sunt nişte eroi. Ei luptă până la sfârşit, fără a bănui că bătălia pe care o poartă e nesfârşită“. Situaţie tipic borgeană şi atitudine fundamentală a multora dintre ficţiunile sale.

1969 Apare Elogio de la sombra (Elogiul umbrei), prima culegere de poeme în întregime inedite de după 1960. Face o nouă călătorie în Statele Unite ale Americii, pentru a participa la Forum-ul de poezie de la New York. La Universitatea de Oklahoma se organizează un seminar despre opera lui. Începe publicarea masivă a operelor sale în engleză. Face o scurtă călătorie în Israel. În Franţa, se difuzează două emisiuni de mare audientă consacrate lui Borges la radio şi televiziune. În Statele Unite ale Americii, Harold Mantell realizează filmul documentar The Inner World of J.L. Borges (Lumea interioară a lui J.L. Borges). Apare volumul El otro, el mismo (Altul, acelaşi), care cuprinde poeme scrise între 1930 şi 1969.

1970 Publică volumul de povestiri El informe de Brodie (Raportul lui Brodie). Primeşte, în Brazilia, Premiul literar internațional Matarazzo Sonrinho. Se desparte de soţia sa.

1971 O nouă călătorie în Europa. Universitatea din Oxford îi conferă titlul de Doctor Honoris Causa. De asemenea, Doctor Honoris Causa al Universităţii Columbia din New York.

1972 Apare volumul El oro de los tigres (Aurul tigrilor), cuprinzând poeme scrise între 1969 şi 1972.

1973 Renunţă la funcţia de director al Bibliotecii Naţionale. Primeşte, din partea oraşului Mexic, premiul Alfonso Reyes. Conferinţe la Institutul de Cultură Hispanică din Madrid.

1974 Apare o nouă ediţie de Opere complete la editura Emecé. Universitatea din Santiago de Chile îi conferă titlul de Doctor Honoris Causa.

1975 Apare volumul de ficţiuni El libro de arena (Cartea de nisip). Publică Prólogos con un prólogo de prólogos (Prologuri cu un prolog la prologuri). Este numit director al colecţiei „La biblioteca de Babel“, care publică opere şi autori ce au nutrit imaginaţia lui Borges, cu scurte prefeţe scrise de el. Moare mama lui, Leonor Acevedo.

1976 În colaborare cu Alicia Jurado, publică Qué es el budismo (Ce este budismul). Apare un nou volum de poeme, intitulat La moneda de hierro (Moneda de fier).

1977 Apare o ediţie de mare tiraj a unei cărţi publicate în 1974: Siete conversaciones con Jorge Luis Borges (Şapte convorbiri cu Jorge Luis Borges), cuprinzând interviurile realizate de Fernando Sorrentino. La teatrul Coliseum din Buenos Aires ţine o serie de conferinţe. Publică, în colaborare cu Bioy Casares, Nuevos cuentos de Bustos Domecq (Noi povestiri ale lui Bustos Domecq). Doctor Honoris Causa la Sorbona.

1978 Face mai multe călătorii în Europa, unde ţine conferinţe şi acordă numeroase interviuri. Publică Breve antología anglosajona (Scurtă antologie anglo-saxonă), în colaborare cu María Kodama, secretară, prietenă şi însoţitoare în călătorii, începând din 1975.

1979 Apare culegerea de conferinţe intitulată Borges oral. Primeşte Medalia de aur a Academiei Franceze şi Ordinul de merit al Republicii Federale Germane.

1980 Onorurile se ţin lanţ. Scriitorul se afla în culmea gloriei. Tot mai insistent se vorbeşte în aceşti ani de candidatura lui la Premiul Nobel, care însă nu-i va fi conferit. Primeşte Premiul Cervantes 1979, împreună cu Gerardo Diego. Premiul Balzan, în Italia.

1981 Este numit membru al Academiei franceze de Ştiinţe Morale şi Politice. Primeşte Premiul Ollin Yoliztli, în Mexic. Publică volumul La cifra (Cifra), penultima lui carte de poeme. Doctor Honoris Causa al Universităţii din Harvard. Eduardo Cozarinsky publică o antologie de texte ale lui Borges despre cinema: Borges en-y-sobre cine (Borges în și despre film). Semnează o declaraţie prin care se cerea guvernului militar argentinian să respecte cu stricteţe statul de drept şi prevederile constituţionale.

1983 Inaugurează şi participă la cursurile Universităţii Internaţionale Menéndez Pelayo. Primeşte Marea Cruce a lui Alfonso el Sabio. În Franţa, primeşte Legiunea de Onoare şi este omagiat la Academia Franceză. Biblioteca ,.La Pléiade“ hotărăşte să publice operele sale complete.

1985 La Buenos Aires se lansează ultima sa carte de poeme, intitulată Los conjurados (Conjuraţii).

1986 Pe 22 aprilie se însoară cu María Kodama. Moare la Geneva, pe 14 iulie.


sursa: Jorge Luis Borges, Opere, vol. I, București, Editura Univers, 1999

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: