Minunile lumii antice: piramidele egiptene

piramidePiramidele egiptene păstrează multe taine și enigme, ele fiind cele mai impunătoare monumente arhitecturale ale Egiptului antic. Între ele se evidențiază, prin fastuozitatea sa, enigmatica piramidă a lui Keops. Aceasta este construită din peste 2.300.000 de blocuri de calcar, fiecare cântărind mai mult de 2,5 tone. Fațadele piramidei au fost acoperite cu plăci șlefuite din granit, care străluceau orbitor în razele soarelui. Fiecare muchie are lungimea de 246 m, la fel ca și fiecare latură a bazei.

Piramidele sunt monumente care, în viziunea egiptenilor antici, indică drumul către soare. Colțurile lor sunt perfect orientate către cele patru puncte cardinale.

Până la sfârșitul sec. XIX, piramida lui Keops a fost cea mai înaltă construcție din lume. Există mai multe teorii asupra funcționalității ei: observator astronomic, locaș de cult, obiect construit și utilizat de ființe extraterestre… Majoritatea cercetătorilor contemporani consideră că piramidele au fost construite pentru a servi drept morminte faraonilor, cu alte cuvinte, edificiile în cauză reprezentau locul de unde ei aveau să-și înceapă călătoria mistică spre viața de apoi. Conform credinței lor, regele era fiul Soarelui, întruchiparea zeității pe pământ, care, după moarte, trebuia să se întoarcă la ceilalți zei. Dar această reuniune se putea înfăptui doar în anumite condiții: trupul trebuia să fie îmbălsămat și plasat într-un sarcofag din piatră; aici, defunctul trebuia să se afle în liniște și singurătate deplină.

Istoricul grec Herodot spunea că pentru construirea unei piramide lucrau simultan sute de mii de oameni. În ultimele decenii, arheologii au descoperit o așezare unde locuiau constructorii piramidelor. Ea era separată printr-un perete de teritoriul sacru al podișului Giza (Gizeh), unde se aflau marile piramide. Aici au fost găsite două brutării, o uscătorie de pește și chiar o berărie. Printre ruinele din jurul piramidelor au fost dezgropate mii de fragmente de oase care aparțineau vitelor mari cornute, prin urmare, se poate înțelege că muncitorii nu erau sclavi, ci angajați, foarte bine aprovizionați cu cele necesare.

Construirea piramidei lui Keops a durat 20 de ani. Încă 10 ani au fost necesari construirii drumului folosit pentru transportul blocurilor de calcar din cariera de piatră, care se găsea pe malul estic al Nilului. Piramida s-a păstrat foarte bine până în zilele noastre, doar că este cu 9 metri mai joasă din cauza vârfului deteriorat.

În interiorul piramidei lui Keops se află trei camere mortuare, poziționate vertical. la începutul sec. XIX inginerii au săpat în podeaua camerei un puț adânc, în speranța găsirii unei camere mortuare ascunse. Ei se bazau pe mărturiile lui Herodot, care afirma că trupul lui Keops se află într-o cameră ascunsă, pe o insulă, înconjurată de un canal. Săpăturile n-au avut succes. Mai târziu, în urma unor investigații, s-a stabilit că sala respectivă n-a mai fost construită, iar camera mortuară a fost amenajată în centrul piramidei. Alte două piramide egiptene – ale faraonilor Kefren  și Menkaure (Mikerinos) –  au o structură similară piramidei lui Keops.

În timpul faraonilor, piramida lui Keops reprezenta doar un element în complexul funerar, care includea și o mică piramidă-satelit, construită, probabil, pentru soția sa. Starea actuală a acestui complex ne permite să afirmăm că toate elementele componente au fost finalizate. Aceste piramide au fost construite de către urmașii lui Keops, faraonii dinastiei a IV-a, și au dimensiuni mai  mici.

Piramida lui Kefren, construită în sec. XXVI î.Hr. este a doua ca mărime din Egiptul antic. Ea este situată în apropierea Marelui Sfinx și a piramidelor lui Keops și a lui Menkaure din Giza.

Piramida Menkaure a fost construită mai târziu. Ea este mai joasă decât celelalte două și este poziționată mai la sud de ele. Nu are un plan interior bine determinat.Se presupune că dimensiunile inițiale modeste, stabilite conform statutului lui Menkaure (acesta nu era urmaș), au fost mărite atunci când el a devenit faraon.


sursa: A. Avakimov, T. Artemov, I. Gaidetdinov, Enciclopedia minunilor lumii, trad.: Alexandru Rusu, Elena Vizir, Editura Roossa

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: