Viața lui Demostene (II) Lupta împotriva regelui Filip

Filipicele

demostenesLa începutul anului 351 î.Hr., Demostene a ţinut un discurs împotriva lui Filip, aşa numita Prima filipică, prin care a devenit lider al opoziţiei faţă de ambiţiile imperiale ale Macedoniei. În următorii 29 de ani, Demostene nu s-a lăsat; aşa cum spune Plutarh, „ţelul pe care şi l-a propus în comunitate a fost nobil şi drept, apărarea grecilor împotriva lui Filip”. În Prima filipică el le aminteşte atenienilor că îi învinseseră odată pe spartani, la fel de puternici ca Filip, subliniind sarcastic că Filip nu le-ar fi cucerit niciodată teritoriile, dacă ar fi fost la fel de timid cum par a fi atenienii. A încheiat provocându-i pe concetăţeni să ia frâiele în propriile mâini şi să nu-l lase pe Filip să învingă de la bun început.

Cu toate acestea, muşcătorul său discurs nu a reuşit să îi stârnească pe atenieni. Filip a avansat până în Peninsula Calcidică, ameninţând oraşul Olynthos, care a cerut ajutorul Atenei. În 349 î.Hr., Demostene a ţinut trei discursuri emoţionante (Olinticele) pentru a obţine ajutor pentru Olynthos, dar oraşul a fost cucerit anul următor fără a beneficia de ajutor însemnat din partea Atenei. În cele din urmă, Filip şi atenienii au încheiat, în aprilie 346 î.Hr., Pacea lui Filocrate; Demostene, în parte pentru a câştiga timp de pregătire pentru lupta îndelungată pe care o întrevedea, a fost de acord cu pacea şi a mers în calitate de ambasador pentru a negocia tratatul cu Filip. În timpul negocierilor, Filip, înţelegând că elocvenţa lui Demostene reprezenta o ameninţare la adresa planurilor sale, l-a ignorat şi i s-a adresat în schimb colegului său ambasador, Eschine. Cei doi s-au întors de la ambasadă duşmani înverşunaţi, Demostene denunţându-l pe Eschine, în timp ce acesta din urmă îi asigura pe toţi de bunele intenţii ale lui Filip.

În discursul Despre pace ţinut la sfârşitul anului 346 î.Hr., deşi condamna termenii tratatului lui Filocrate, argumenta că acesta trebuia onorat. Între timp, Filip şi-a continuat tactica, stârnind oraşele-stat greceşti, precum Teba şi Sparta, unul împotriva celuilalt. Demostene a fost unul dintre cei câţiva ambasadori care a pornit într-un turneu zadarnic în Pelopones pentru a căuta ajutor împotriva lui Filip. Drept răzbunare, Filip s-a plâns la Atena de afirmaţiile făcute de unii dintre ambasadori. În A doua filipică din 344 î.Hr., Demostene a replicat că nu ar fi fost niciodată de acord cu Pacea lui Filocrate dacă ar fi ştiut că Filip nu avea să îşi ţină promisiunea. În plus, susţinea el, Eschine şi alţii i-au înşelat pe atenieni dându-le un sentiment fals de siguranţă. Chestiunea a ajuns subiectul unui proces public în toamna lui 343 î.Hr., când Demostene, în discursul Falsa legaţie, l-a acuzat pe Eschine că dădea rapoarte false, oferea consiliere proastă, nu se supunea instrucţiunilor şi era suspect că primeşte mită. Instanţa însă l-a achitat pe Eschine.

Modelul încâlcit al ameninţării şi contraameninţării a continuat până în 341 î.Hr., când un general atenian şi-a atras furia lui Filip pentru că îşi desfăşura activitatea prea aproape de unul dintre oraşele sale din Chersones. Filip a solicitat rechemarea acestuia, dar Demostene a replicat într-un discurs, Despre Chersones, că motivul din spatele „intrigilor şi născocirilor” Macedoniei era acela de a şubrezi voinţa atenienilor de a se opune cuceririlor lui Filip. „Filip este în război cu noi”, a declarat el, „căci a încălcat tratatul de pace”. La scurt timp după aceea, Demostene a rostit A treia filipică, probabil cel mai de succes discurs din îndelungata sa campanie împotriva lui Filip. Drept rezultat, Demostene a devenit controlorul flotei navale şi putea astfel să facă reformele pe care le-a propus în 354 î.Hr. În plus, s-a format o mare alianţă împotriva lui Filip, care includea cetatea Byzantion şi foştii inamici ai Atenei, cum ar fi Teba.

Războiul

A urmat un război indecis, cu Atena foarte puternică pe mare, iar Filip aproape aproape de neînfrânt pe uscat. Armata Macedoniei era bine organizată sub un singur comandant strălucit care a folosit cavaleria împreună cu infanteria extrem de disciplinată, în timp ce alianţa grecilor se baza pe ceea ce în realitate era un grup de miliţii ale cetăţenilor. Dezastrul a lovit în 338 î.Hr., când Filip a învins aliaţii în bătălia de la Cheroneea, din zona central-nordică a Greciei. Potrivit lui Plutarh, Demostene a luptat, dar a fugit din luptă după ce şi-a pierdut armele. Chiar dacă s-a făcut de ruşine sau nu în acest fel, tot Demostene a fost cel ales de popor pentru a ţine discursul funerar pentru cei ucişi în luptă.

După pacea încheiată de oratorul şi diplomatul atenian Demade, Filip a acţionat cu prudenţă; şi, deşi facţiunea promacedoneană fusese în mod firesc întărită în urma victoriei, el a renunţat la ocuparea Atenei. Demostene a fost supus în diverse forme unor subtile atacuri pe cale legislativă de Eschine şi de alţii.

În 336 î.Hr., Grecia a fost şocată de vestea asasinării lui Filip. Când fiul său Alexandru i-a urmat la tron, mulţi greci au crezut că libertatea urma să fie restabilită. Dar, într-un an de zile, Alexandru a dovedit că era un duşman chiar mai neîndurător decât tatăl său – când Teba s-a revoltat împotriva lui în 335 î.Hr., acesta a distrus oraşul. O serie de victorii l-au încurajat pe Alexandru să pretindă ca Atena să îl predea pe Demostene şi alţi şapte oratori care i s-au opus lui şi tatălui său; numai o delegaţie specială la Alexandru a reuşit să anuleze acest ordin. La scurt timp, Alexandru a început invazia în Asia, care l-a dus până în India, lăsând Atena liberă de ameninţarea militară directă.

Procesul

În 330 î.Hr. însă, considerând că facţiunea pro-Alexandru era încă puternică în Atena, Eschine a intentat un proces de indecenţă lui Ctesiphon – intentat pentru prima dată cu şase ani mai devreme – pentru că propusese să i se acorde lui Demostene coroana de aur pentru serviciile aduse statului. Ţinta reală era Demostene, întrucât Eschine îl acuza pe Ctesiphon că făcuse o declaraţie falsă atunci când a lăudat patriotismul şi serviciul public al oratorului. Confruntarea oratorică între Eschine şi Demostene a stârnit interes pe întreg teritoriul Greciei, pentru că nu doar Demostene era dat în judecată, ci întreaga politică ateniană din ultimii 20 de ani. Minimul necesar în astfel de cazuri era un juriu format din 500 de cetăţeni, dar la dezbatere s-a prezentat o mulţime mult mai mare de atenieni şi chiar de străini.

Discursul Despre coroană, răspunsul Iui Demostene la acuzaţiile lui Eschine cum că ar ezita în politică, acceptând mită şi dând dovadă de laşitate în luptă, este recunoscut drept o capodoperă a artei oratorice. Discursul cuprinde cele două decenii întregi în care grecii s-au confruntat cu Filip şi Alexandru, punând în contrast politicile lui Demostene în fiecare caz în parte cu ceea ce el numeşte trădarea lui Eschine ca agent al Macedoniei. Ca întot¬ deauna, cunoaşterea detaliilor istorice este impresionantă. El întreabă publicul în mod repetat de ce anume era nevoie pe timp de criză şi cine ce va face. Adresându-se direct lui Eschine, el spune „Politicile tale i-au susţinut pe inamicii noştri, ai mei, ai ţării noastre”. Epitetele folosite îl prezintă pe Eschine ca pe un oportunist vrednic de dispreţ, un simbriaş al lui Filip. Verdictul juraţilor a fost foarte clar – Eschine nu a primit nici măcar o cincime din voturi, fiind astfel obligat să plece în exil. Demostene şi politicile sale au primit un vot masiv de aprobare din partea poporului.

Partea a treia AICI


 

sursa: Enciclopedia Universală Britannica, vol. 5, D-E, Bucureşti, Editura Litera, 2010

Un răspuns

  1. La urma urmei orice poveste istorică ajunge să se relaționeze la alte povești istorice și astfel ajungem la istorie ca o poveste a poveștilor fără sfîrșit. Cînd sunt spuse cu pasiune și plăcere de profesori dedicați și care își iubesc meseria școala și procesul de învățare se schimbă în ceva util și plăcut pentru că din istorie poți folosi exemple de viață pentru orice context actual oricît de nașpa e! Și așa mai trece o zi de școală!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: