Între politică și iubire (I) O adevărată poveste de dragoste

doamna ChiajnaCăsătoria dintre Mircea Ciobanul, domn al Țării Românești, unul dintre fiii domnului Radu cel Mare și domnița Chiajna, fiica lui Petru Rareș, domnul Moldovei, a avut loc la sfârșitul lui iunie 1546. A fost unul dintre ultimele acte politice ale lui Petru Rareș care, înainte de a închide ochii, a avut satisfacția de a vedea consolidată alianța dintre cele două țări române. Și astfel, domnița Chiajna a fost obligată să schimbe Suceava, cetatea de scaun a tatălui ei, cu Bucureștii, cetatea în care Mircea avea să-și stabilească reședința. Prin urmare, o căsătorie politică, o căsătorie care rar era sortită unei iubiri conjugale trainice.

Nu avem de unde să știm cât de mult l-a iubit Chiajna pe al doilea domn valah cu numele Mircea. Putem deduce însă acest fapt, știind că i-a stat alături în tragicele confruntări cu boierimea până la moartea acestuia, întâmplată în 1559. Știa oare tânăra domniță cărui om își oferise mâna? Știa că Mircea obținuse tronul din partea sultanului Soliman, prin mazilirea fratelui său Radu Paisie?

Chiajna fusese scutită de spectacolul sângeros prin care Mircea își inaugurase domnia: execuția unor mari boieri, dregători ai fratelui său, plecat în exil în Egipt. Căzuseră capetele comișilor Vintilă și Radul, al stolnicului Dragul și al spătarului Stroe, ultimul un puternic dregător poate cu fumuri de domn, din moment de pusese să-i fie zugrăvit chipul pe peretele bolniței Coziei, ctitoria lui Radu Paisie.

Chiajna nu avea de unde să știe ce fel de om era Mircea. Dar, dacă l-a putut sprijini cu atâta tărie, dăruindu-i în plus un fiu, pe viitorul domn Petru cel Tânăr și continuând să lupte cu boierimea ostilă soțului ei, chiar și după moartea acestuia, putem bănui că între zidurile Curții Vechi de la București s-a consumat o adevărată poveste de dragoste ale cărei dimensiuni le dă Alexandru Odobescu în nuvela sa „Doamna Chiajna”, când o pune pe eroina noastră să se înfrunte cu boierii ostili lui Mircea… chiar lângă catafalcul defunctului ei soț!

Cât de mult îl va fi influențat Chiajna pe soțul ei în politica acestuia? Cât de mult se va fi lăsat Mircea influențat de ea? Nu putem ști. Dar știm că ea i-a fost alături atât în lupta cu rivalul său Radu Ilie, venit cu mercenari din Transilvania stăpânită de generalul Castaldo, omul Habsburgilor, cât și în ultima confruntare cu boierii conduși de spătarii Udrea și Stanciu sau de vornicii Socol și Stănilă. Alături chiar și în răfuiala lui Mircea cu ginerele său, Barbul din Petroșani, soțul uneia dintre fiicele lui. Deținător al unor funcții importante, cum ar fi cele de spătar și vornic, Barbul își va dovedi vitejia în lupta de la Periș, unde Mircea, la puțin timp după căsătoria cu Chiajna, înfrânge oastea boierilor condusă de Teodosie banul și de Udriște vistierul.

Când, deodată, inexplicabil, Barbul fuge în Transilvania. N-o mai iubea pe fiica lui Mircea? Nici vorbă! Din nou politica își va fi spus cuvântul. Ginerele lui Mircea fusese atras în tabăra antiotomană. Dar ceea ce el nu știa era faptul că guvernatorul Transilvaniei, cardinalul Martinuzzi, croat care domnea în numele principesei Isabella și al fiului ei, principele minor Ioan Sigismund, practica un dublu joc politic, între Habsburgi și Poarta Otomană. Așa că șiretului prelat nu i-a fost greu să-l extrădeze pe Barbul, predându-l oamenilor lui Mircea. Adus la Curtea Domnească de la București a fost torturat și apoi executat la 2 aprilie 1548, în ciuda lacrimilor vărsate de fiica lui Mircea pentru iertarea soțului ei.

Partea a doua AICI


sursa: Corneliu Șenchea, București, mon amour: supliment al revistei Contemporanul nr.9/2012, București, Ideea Europeană, 2012

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: